”Jag vill bli en symbol för föreningen”

Efter sex raka säsonger i Surahammar står nu Niklas Åberg utan kontrakt till nästa säsong. Men allt tyder på att det kommer att bli en fortsatt resa i klubben. För Åberg är det Surahammar eller ingenting alls som gäller.

2-3 gånger i veckan har Surahammar ringt till Niklas Åberg den senaste tiden för att försäkra sig om att han ska skriva på ett nytt kontrakt. De senaste åren har han varit en av lagets bärande spelare och även lagkapten. När klubben ändå fått kämpa sig igenom två negativa kval är det inte konstigt att de vill behålla Åberg till nästa säsong.

För Åbergs del är också Surahammar det enda alternativet, men det är mycket livet utanför isen som styr för hans del.

– Det är stora chanser att det blir spel i Surahammar igen. Beskedet ligger någon vecka bort. För mig har det privata styrt mycket och hockeyn är mer en hobby än ett arbete för min del, säger Niklas Åberg.

Trots det lägger han ner en hel del arbete och är fortsatt villig att göra det för att det ska gå så bra som möjligt för Surahammar som annars har begränsade ekonomiska resurser.

– Föreningen gör ett fantastiskt jobb med många ideella krafter och jag har utvecklats jättemycket här, både på isen och utanför. Jag får hjälpa till med allt möjligt som att dra in sponsorer till exempel. Det gör ju att man känner mer för föreningen och att man får ta ett stort ansvar. Jag vill fortsätta och bli en symbol för föreningen.

För att klubben ska lyckas ta ett steg i rätt riktning på isen till nästa säsong hoppas de få in lite juniorspelare ifrån grannen Västerås IK.

– Vi har haft bra topp men saknat lite bredd så det vore perfekt att få in några juniorer som kan bidra med lite låga, säger Åberg.

Just nu förbereder sig Åberg för att det ska bli spel och tränar försäsong för fullt.

– Jag tycker fortfarande att det är skitkul med hockey och om jag ska skriva på ett kontrakt då har jag ett ansvar att vara vältränad. Och om det nu blir spel så vill jag vara en ledande spelare och vi siktar på att undvika kval nedåt. Men jag är inte orolig för att det dragit ut på tiden. Jag och föreningen känner varandra så pass bra ändå.