Nu slipper de favoritskapet

Säsong efter säsong har Skövde målats upp som en av favoriterna och aldrig riktigt lyckats leva upp till förväntningarna. Efter fjolårets misslyckande blir det lite annorlunda i år. – Förhoppningen är att vi ska bli bättre och bättre, säger sportchefen Hans Ljunggren.

 

Skaraborgarna har precis åkt på sin andra raka förlust i Ica Oxen Cup. Fredagens 1-4 mot Mariestad följdes upp av 2-4 mot ett Troja/Ljungby som var minst en, om inte två, storlekar för stora. Men stämningen i spelargången är ändå ganska uppåt efteråt.

 

– Vi hade en riktig urladdning förra helgen (matcher mot BIK Karlskoga och Vita Hästen /förf.anm), jämfört med det är det här ett steg tillbaka, konstaterar sportchef Ljunggren.

 

Men det kan naturligtvis ha sina förklaringar. Skaraborgarna går in i säsongen med ett ungt lag (inte en enda spelare född på 80-talet) där många får sin första smak på seniorhockey. Då är det lätt hänt att det blir lite ojämnt.

 

– Det är många spelare som gör sin första seniorsäsong. De måste lära sig spela många matcher och ändå kunna hålla en hög lägstanivå. Erfarenhet måste man spela sig till.

 

Skövde IK säsongen 16/17 ska nog därför betraktas som ett work in progress.

 

– Förhoppningen är att vi ska bli bättre och bättre.

 

”Vad har gjort oss till favoriter?”

Men i och med lagets sammansättning där stjärnorna är få och ynglingarna många ändras också förväntningarna på klubben. Skövde är laget som ofta haussats men sällan levererat, men den här vintern är det få som kommer tippa gänget som något regelrätt topplag.

 

Topptipsen kommer snarare handla om Borlänge, Mariestad och kanske Lindlöven och det tycks som att det passar sportchefen bra.

 

– Vad är det egentligen som har gjort oss till favoriter? Ja, det är väl historik till viss del, för vi har ju inte gjort några imponerande resultat, reflekterar han.

 

– Det kanske är bra för våra unga killar att slippa favoritskapet och vi har tränare som är duktiga utbildare.

 

Boss i den nämnda tränarkonstellationen är återvändaren Tomas Kempe som inte heller tycks särskilt bekymrad över att det unga laget än så länge inte klarar att hålla uppe nivån genom hela matcher.

 

– Det gäller att hålla upp det större delar av matcherna. När vi gör det vi bestämt, då har de svårt att skapa chanser på oss. Men det är ett bra lag vi möter, det bästa i år, analyserade han den nyss avslutade Troja-matchen.

 

– Vi fortsätter träna och har en individuell plan för alla, vi ska bli bättre och bättre som lag. Samtidigt har vi inte hittat rätt roller för alla spelare ännu.

 

Men även om omgivningens förväntningar blir mindre tänker klubben inte nöja sig med någon blygsam målsättning.

 

– Vi ser positivt på att kunna placera oss topp fem, konstaterar Kempe och sportchef Ljunggren är ännu tydligare.

 

– Vi ska till Allettan.