”Vi pratar inte i andra termer än att vi ska till Allettan”

Efter att ha ramlat ur Hockeyallsvenskan ifjol är det nu dags för Sundsvall att börja om i Hockeyettan. Att komma en serie ovanifrån innebär såklart lite extra press och förväntningar, men det är inget som skrämmer klubben, utan de siktar målmedvetet på Allettan.

I helgen avgjordes SCA-cupen. De deltagande lagen var Modo, Mora, Timrå och det nyblivna Hockeyettan-laget Sundsvall. Sluttabellen visade Timrå som segrare och sist hamnade Sundsvall med endast en inskrapad poäng. Trots det var träningsmatcherna mycket nyttiga och skapade en bra känsla i truppen. – Det var en bra SCA-cup mot tuffa motståndare och jag är nöjd med vår prestation även om vi fick lite få poäng. Jag är mest nöjd med att vi har tålamod oavsett matchbild och vi chansar inte, utan jobbar på samma sätt hela tiden. Sedan var det väl två perioder som vi var lite ängsliga i, men i det stora hela är det bra prestationer mot bättre lag, säger Sundsvalls tränare Henrik Gradin.

 

”För lång försäsong”

Nu återstår två träningsmatcher av försäsongen och ett par inte

nsiva träningsveckor. Det är de två sista veckorna av en försäsong som lagets tränare tycker är alldeles för lång. – Jag tycker försäsongen är alldeles för lång i Sverige. Man kan fråga sig om det verkligen gör någon nytta med så många träningsmatcher. Jag tycker snarare att det sliter med så många träningsmatcher och det vore bättre att få spela mer matcher som betyder något. Nu är försäsongen sju, åtta veckor, jag tycker det hade räckt med sex i alla fall.

Men trots att försäsongen nu pågått i ungefär två månader så har inte Sundsvall använt någon av den tiden till att träna på powerplay eller boxplay. – Vi har fokuserat på att sätta vårt grundspel. Jag har förtroende för killarna och jag tror att de kan klara det ändå. Sedan tycker jag att det känns bra att låta alla visa lite i början så alla har en chans att få spela special teams. Det tycker jag att de har förtjänat.

 

”Laget alla vill slå”

Förberedelserna inför den stundande säsongen har rullat på som klubben vill och Henrik Gradin, som är ny tränare för säsongen och han gör även sin första säsong som huvudansvarig för ett seniorlag, har kunnat arbeta med laget på det sätt han velat. – Vi har de bästa förutsättningarna att lyckas och det vi lagt fokus på spelmässigt är att få ihop ett strikt och tajt försvar. Sedan vill vi spela fartfyllt offensivt där vi har kreativa spelare som ska få utrymme att testa sina idéer. Annars har vi jobbat för att alla ska bli sedda. Alla måste bidra oavsett vilken roll i laget man har och då är det viktigt att alla uppmärksammas.

För föreningen innebär steget ner till Hockeyettan att man börjar om på ny kula och i laget har man lagt väldigt lite fokus på det som varit. Nu med en till stora delar ny och ung trupp ligger det ändå viss press på Sundsvall som det nästan alltid gör med lag som kommer en serie ovanifrån. – Det är klart att vi är laget alla vill slå. Men det är något vi pratat om och vi försöker förbereda oss så gott vi kan på vilken hockey det kommer att bli i varje match. Sedan ska vi ha lite press på oss och vi vill bli betraktade som ett bra lag. Därför pratar vi inte heller i några andra termer än att vi ska till Allettan. Om vi sedan blir etta eller femma spelar ingen roll för det är efter jul vi ska spela vår bästa hockey. Då kommer vi också sätta en ny målsättning utifrån vilka förutsättningar vi har då.