Rutinerade duon räds inte favoritskapet

Kristianstad är ett av lagen som tippas att vara i topp när säsongen ska summeras i vår. Förväntningarna på att laget ska vara just ett topplag är inget som skrämmer nye tränaren Mats Lusth.

-Det är där jag tycker förväntningarna ska vara också, säger han till Hockeyettan.se på södra seriens upptaktsträff i Ljungby tidigare i veckan.

 

Mats Lusth på Hockeyettan södras upptaktsträff.

Mats Lusth på Hockeyettan södras upptaktsträff.

Mats Lusth är en mycket rutinerad herre i hockeysammanhang. Utöver sin egna spelarkarriär, som spände över 20 år på elitnivå,
har han också en drygt 15-årig tränarkarriär att luta sig mot, senast i Malmö som han lyfte upp i SHL. Att ha folks förväntningar på sig, som han och hans lag nu har, är han van vid.

-Hela min karriär har varit press, både som tränare och spelare. Har man ett lag som är favorit så tycker jag man ska dra nytta av det. Min filosofi kanske inte är så svensk, men kan man utnyttja det på rätt sätt så kan man bli stärkt, säger han.

 

Kristianstad har värvat rutinerat och, på nivån, mycket namnkunnigt inför säsongen. Spelare som Joel Gistedt,

r.php?player=12815" target="_blank">Kim Runemark, Daniel Andersson, Joel Persson, Markus Palmberg, Sebastian Magnusson och många, många fler, har fogats till en redan stark trupp. På frågan om vem som blir viktigast i Mats Lusths trupp skrattar han först.

-Bra fråga. Jag tycker att om man ska gå hela vägen och vinna ett mästerskap, eller som i det här fallet gå upp, så gäller det att ha bra målvakter, det är där det kommer avgöras, och jag tycker vi har ett extremt bra målvaktspar, säger han med betoning på par.

Målvaktsparet Mats Lusth pratar om heter Joel Gistedt och Joakim Strandberg.

-De krigar mot varandra på träningen och det är nästan där vi har hårdast konkurrens just nu. Det känns riktigt bra att vi har med oss det redan från början.

 

Ser fram mot säsongen

En av målvakterna, Joel Gistedt, har med sig enorm rutin in i Kristianstad efter en karriär som bland annat innehållit spel i Tre Kronor, SHL och Hockeyallsvenskan. Men ordet press skrattar han bort direkt när frågan kommer.

-Jag känner inte mer press än vanligt faktiskt. Som målvakt är man rätt van vid press och den största pressen kommer nog från mig själv. Som alltid.

Istället pratar 28-åringen om säsongen som kommer med tillförsikt i rösten.

-Jag ser väldigt mycket fram mot det faktiskt. Framförallt med den satsning som Kristianstad gör och med kraven som tränarna ställer på oss på träningen varje dag. Det är hårda krav men det ger framförallt inspiration, vi fattar vilken nivå som krävs bara på träning för att vi ska kunna spela som vi vill.

När frågan om målvaktssituationen i Joel Gistedts nya klubb kommer på tal hyllar han sin kollega Joakim Strandberg

-”Strass” är en fantastiskt duktig målvakt, det gäller verkligen för mig att visa framfötterna och spela bra. Det kommer bli tufft och kul, ler Joel Gistedt.

Kommer vi få se Kristianstad i kvalserien till Hockeyallsvenskan i vår?

-Det hoppas jag verkligen. Det är en del av målet vi har men samtidigt är det en väldigt lång väg dit och det är många steg, fler steg än vad jag visste faktiskt, skrattar Joel Gistedt med hänvisning till serieupplägget.

-Men samtidigt kan det vara färre steg ju bättre du spelar, så vi ser med stor spänning fram mot vad som komma skall.

 

Mats Lusth säger att han tycker de fått ihop gruppen bra under försäsongen, trots många nya spelare.

-Absolut, det känns bra och vi har en skön stämning i laget.

Bra stämning i laget kan behövas när det vankas derby mot lokalantagonisten Tyringe. En klubb Mats Lusth tränade i början på millenniet.

-Jag känner en del folk runt föreningen och deras tidigare ordförande, Jörgen, har lovat ett hett mottagande när vi kommer dit, ler han.