Veckans succélag har mer att ge

En vecka i södra serien som i korta ordalag kan summeras med Nybro. Laget som på de tre senaste matcherna tagit maximala nio poäng och gjort 14-1 på motståndet. Men det finns betydligt mycket mer än så att delge er från den gångna veckan.

Häng med!

På onsdagskvällen tog HC Dalen emot Nybro IF i Norrahammar. På förhand en match mellan två formstarka lag och även två gäng som låg tätt samman i den jämna tabellen.

Men det var på förhand det. Nybro gjorde 0-1 redan efter 48 sekunder och kontrollerade sedan händelserna totalt resten av matchen. Det ska sägas att HC Dalen inte alls stod att känna igen efter sin fina insats på bortaplan mot Troja/Ljungby då man spelade ett smart försvarsspel och minimerade misstagen. Mot Nybro slarvades det och kastades bort puckar i parti och minut och den hetaste målchansen man hade kom redan efter nio minuter i den första perioden då man fick ett straffslag med sig i eget boxplay. En straff som Timmie Persson tog hand om, men fick se sig besegrad av Nybros målvaktslån, Viktor Östlund, som gjorde sin andra match i Nybrotröjan och höll sin andra raka nolla, bägge på bortaplan dessutom.

Nybro kunde avgå med segern med hela 0-5 och man gjorde det mycket tack vare att man var hungrigare än HC Dalen och att man hade en säker sista utpost i Viktor Östlund.

-De förde matchen i första och körde över oss. Vi var inte med och var inte beredda att ta kampen, sa Dalen-tränaren Pelle Gustafsson till Jnytt efter matchen om förlusten.

Nybros tränare Andreas Holfelt var av förklarliga skäl nöjdare än Gustafsson efter matchen. Men helt nöjd var han inte. Han tycker att hans lag hade kunnat göra en bättre match sett över 60 minuter.

-Resultatmässigt är jag nöjd, sedan kanske det är synd att gnälla på försvarsspelet när man vinner med 5–0 men man ska aldrig vara helt nöjd. Och hade vi fortsatt spela som vi gjorde första tio hade det kunnat stå 3–1 efter första, vi släpper till en straff och håller på, sa han till Barometern efter matchen.

Övriga matcher från onsdag:

Hanhals-Vimmerby 1-4

Kristianstad-Varberg 6-0

Tranås-Helsingborg 6-3

Tyringe-Kallinge/Ronneby 3-2

Extra notabelt från dessa matcher är den sista där Tyringe studsade tillbaka efter tre raka förluster och att Kallinge/Ronneby kammade noll efter tre raka vinster.

Nämnas ska också att Jakob Karlsson gjorde två mål för moderklubben Vimmerby i sin comebackmatch på lån från Pantern.

Veckoslutet bjöd på matcher fredag till söndag och första par ut på fredagskvällen var Halmstad som tog emot Troja i Halmstad Arena och matchen lockade över tusen åskådare.

Innan matchen offentliggjordes det att Jonatan Nielsen återvänder till Troja. Han lämnade Troja för Timrå inför denna säsongen men bröt sitt kontrakt på grund av sjukdom. Om det berodde på Nielsens återkomst ska vara osagt, men Troja körde över Halmstad och vann med komfortabla 1-6 efter att Sebastian Benker nätat två gånger om. Jonatan Nielsen fick med sig en assistpoäng efter matchen.

På lördagseftermiddagen tog Vimmerby emot Tyringe på hemmaplan i Vimmerby ishall och hemmalaget kunde avgå med segern efter två mål av Robin Kokkonen. Men det var nära att Tyringe hade ätit upp ledningen på 4-1 som Vimmerby hade till minut 14 i den tredje perioden. Närmare än 4-3 kom dock inte Tyringe.

Notabelt är att Victor Crus Rydberg gjorde sitt första mål i Vimmerbytröjan.

På söndagseftermiddagen spelades det tre matcher. HC Dalen avfärdade Varberg med 1-5 på bortaplan och Tranås slog Kallinge/Ronneby på med 2-3 efter straffar.

Inför 1004 åskådare i Lilja Arena tog Nybro sin tredje raka seger. Denna gång fick Halmstad ge sig med siffrorna 5-1 och Nybro har nu tre segrar och 14-1 i målskillnad på de tre senaste matcherna. Det motsatta råder i Halmstad där man har fyra raka förluster och ligger näst sist i serien.

Nybros tränare Andreas Holfelt är förstås nöjd med söndagens seger och hans lags form på senare tid, men han berättar att det finns mer att hämta från laget.

-Det är synd att stå och gnälla när man knappt släpper in mål, men jag tycker ändå vi har mer att ta ut. Vi spelar rätt bra försvarsspel, men ibland blir vi givmilda med pucken i egen zon, men vi gör mycket som är bra också, berättar han för hockeyettan.se och drar bland annat upp anfallsspelet som en sådan sak.

Andreas Holfelt berättar också att det var i segermatchen borta mot Vimmerby för två veckor sedan som bitarna började falla på plats.

-Vi började spela mycket bättre i egen zon utan puck. Mot Troja matchen efter gjorde vi några misstag, men efter det har vi knappt släppt in några mål.

Tanken i somras var att Oskar Sehlstedt och Alexander Johansson skulle bilda målvaktspar i Nybro den här säsongen. Men efter att Sehlstedt drog på sig en skada innan säsongsstart har man av olika anledningar tvingats att använda sig av tre målvakter alla redan åtta matcher in i serien. Den senaste raden är lånet Viktor Östlund som endast släppt ett av de 77 skott han fått på sig under de tre matcher han hittills spelat.

-Det har funkat bra med grabbarna i laget och de har verkligen hjälpt mig, kommenterar Viktor Östlund själv efter matchen när hockeyettan.se frågar honom.

-Allt har funkat kanon runtom här i Nybro och jag har bara kunnat fokusera på hockeyn, lägger målvakten till.

Att det inte blev någon tredje raka nolla för honom är inget som han känner någon större besvikelse över.

-Både och. Det är klart jag hade velat ha en tredje nolla men samtidigt går det ut på att vinna matcher.

Lånekontraktet med Viktor Östlund sträcker sig oktober ut och i dagsläget vet ingen om det kommer förlängas.

-Vi kan inte stå med tre målvakter, det vore inte rätt mot dem heller. Men det tar vi senare, just nu lever vi i nuet så får vi se hur det ser ut framöver. Det är svårt att säga något överhuvudtaget.

Östlund själv ger inte heller han något glasklart svar på vad han vill, men säger att han tycker det skulle vara skönt att hamna i en klubb där han kan vara säsongen ut och få stabilitet.

-Just nu försöker jag bara fokusera på det som har varit och spela matcher, sen får vi se. Jag trivs kanon med laget, men sen vet jag inte hur Nybro tänker om framtiden. Det är ju två bra målvakter här redan nu i Oskar Sehlstedt och Alexander Johansson, säger Oskar Östlund.