5000 mil med Näsström!

Som domare i hockeyettan åker man en del bil, min bil rullar några tusen mil om året, ibland åker jag själv men oftast får jag sällskap. Den som har åkt med mig mest är utan tvekan Andreas Näsström. Han är en av de roligaste och sjukaste människorna jag känner, han är linjeman i hockeyettan och börjar vid det här laget bli en rutinerad räv i dessa sammanhang. I 7 års tid, sedan han bytte sin bruna bil på UPS i Stockholm mot

brudarna på sjuksköterskelinjen i Linköping, har vi åkt land och rike runt och dömt hockey. Helt sjukt många mil tillsammans där man efter många matcher, mångabilresor, ett antal kurser och en och annan öl tillsammans har kommit varandra nära. Ett tag för några år sen träffade jag nästan ”Näsan” mer än vad jag träffade tjejen! Vi har bland annat haft en grej för oss i några år där jag anser att Näsan är den drivande
parten av oss. Varje gång när vi åker iväg för att döma och särskilt med en ny domare så sätter näsan på Mirakel med Björn Ranelid som första låt. Den som vi hämtat och kanske aldrig tidigare dömt med brukar sitta där bak i bilen och skruva sig lite ochtycka vi är helt dumma i huvudet, särskilt när de märker att ”Näsan” kan hela texten utantill och sjunger för glatta livet. Efter Mirakel brukar Näsan bli hyfsat normal igen och sköta det första snacket: -Tjeena, leeeget!? på sin breda stockholmska, sen är den tredje domaren med i laget.

Vi har också en ganska hård jargong emellan oss när det kommer till vår uppgift som domare. När man tar ett enkelt men fel beslut då får man höra det och när man tar det där tuffa, modiga men rätta beslutet får man också höra det! Det är som nån sa, ”av barn och idioter får man höra sanningen”. Jag vet inte riktigt i vilken kategori Näsan går i men förmodligen någonstans mitt emellan. Man får alltid höra sanningen även när den känns hård.

Att få en ärlig och rak feedback från en kollega är som domare extremt viktigt och jag upplever att få har stake att ge det. En spelare som gått +4 och gjort 2 mål kan förmodligen säga att man gjort en bra match. Som domare kan du inte säga; 4-4 i utvisningar, idag var jag bra, det finns liksom inget poängprotokoll eller statistik för oss där man kan läsa ut så mycket.
Man kanske kan fråga kaptenerna? Vinnande lags kapten: Bra match Virta! Förlorande lags kapten: Var hade vi nivån idag Virta!? Vi kanske kan fråga publiken då? Eller?? Nej vår ärliga feedback mot varandra är nog det mest rättvisa sättet för oss att bedöma vår insats (när vi inte har coach såklart).
Därför tycker jag att det är viktigt att få kontinuitet även som domare, man blir liksom som ett litet lag och ju mer du dömer i det laget desto mer samspelta blir ni. Jag skulle kunna döma med förbundnaögon och veta
var jag har Näsan och precis som tre spelare i förstaline kan tre domareha den perfekta kemin på en hockeyplan, alla vet sin uppgift, man är bra på olika saker, alla köper sin roll.

 

// Sebastian Virta