En riktig pangvecka

Veckan fick en riktig pangstart redan i måndags då Kristianstad och Troja mönstrade på i Kristianstads ishall för toppmöte i en match som dessutom var den första, av hittills planerade nio matcher, av den TV-sända ”Veckans match”.
Pangigt blev det minsann. Mycket folk på plats och Trojas hemvändande back Jonatan Nielsen pangade dessutom in hela tre mål i en match som Troja vann med 2-5, mycket tack vare att Ljungbylaget fick igång spelet i powerplay som hackat lite tidigare under säsongen.
-Det är svårt att vinna när man tar fem utvisningar och släpper in fyra mål, sa KIK-tränaren Mats Lusth till Kristianstadsbladet efter matchen.

Förutom ”Nielsen show” är det omöjligt att komma ifrån Trojamålvakten Robin Johanssons trippelräddning i slutet av period ett som han avslutade med att kasta sig likt Ravelli i VM 1994 för att hindra hemmaspelarna från att lägga in pucken i öppet mål.

I onsdags tog Tranås emot Nybro på hemmaplan i Stiga Arena i en match där Nybro var ruskigt effektiva och bortalaget kunde gå fram till en 0-3-ledning efter första perioden. Mycket tack vare att Tranås slarvade med pucken.
-Första perioden är katastrof, jag har ingen direkt förklaring till den handlingsförlamning som sker på isen och de enkla mål som vi bjuder på, sa Tranås tränare Charles Franzén till Tranås tidning efter matchen.

Tranås bjöd på bättre motstånd under resten av matchen och kunde reducera Nybros ledning till 2-3. Men närmare än så kom inte Tranås och Nybro kunde inkassera sin fjärde raka trepoängare.
-Det var en viktig vecka och poängmässigt löste vi den charmant. Även om vi spelmässigt har saker att jobba på. Men vi njuter nu och sen ser vi fram mot nästa match på söndag, sa Nybros tränare Andreas Holfelt till Barometern efter matchen.

Matchen avslutades med en märklig sekvens när Tranås i sin jakt på kvittering plockade ut målvakten Hampus Alexandersson (Som förövrigt byttes in till den andra perioden) för att spela med sex man, bara för se domaren blåsa för för många spelare på isen. Domaren insåg snabbt sitt misstag och bad om ursäkt, men det var upprörda känslor hos hemmalaget.
-Horribel domarinsats honom vill man prata med efter, sa Tranås tränare Charles Franzen i TV-intervjun efter matchen.
Tranås Sebastian Ottosson stod länge kvar och pratade med domaren efter matchen som var Tranås första förlust på hemmaplan under säsongen.

Övriga resultat från onsdagens matcher:
Hanhals-Halmstad 1-2 efter förlängning.
Kallinge/Ronneby-Varberg 6-1
Vimmerby-Helsingborg 1-4
Dalen-Tyringe 5-2

I lördags var det dags för prestigematch mellan rivalerna Tranås och Vimmerby. Smålandslagen bjöd på en riktig pang-pang-fest i Stiga Arena. Speciellt i tredje perioden där lagen bytte chanser med varandra och där Tranås var laget som låg närmast trepoängaren. Men matchen kom att avgöras på straffar och där fick 17-årige Edvin Karlsson förtroendet att vara exekutör i sin blott andra match för A-laget.
-Jag trodde att han skojade med mig först, men man tar ju chansen, sa Karlsson till Tranås tidning efter matchen angående Tranås tränare Charles Franzéns val av straffskytt.
Det började dock inte bra för junioren som höll på att tappa ifrån sig pucken på vägen fram till Viktor Kokman i Vimmerbys kasse. Men ungtuppen redde ut det hela och kunde nästan retfullt enkelt lägga in den bakom burväktaren. Kyligt.
-Från att bli total katastrof till…ja, som det blev, sa Karlsson vidare till tidningen.
Charles Franzén kommenterade valet av den unge matchhjälten så här till Tranås tidning:
-Edvin är en ung spelare som kommer att bli väldigt duktig, det har vi sett på träning. Han hade allt att vinna och inget att förlora.

En stor anledning till att Tranås ens tog matchen till förlängning och straffar i denna svängiga historia stavas Viktor Lennartsson som blev tvåmålsskytt för hemmalaget. Båda målen inprickade i powerplay.

I Vimmerbylägret var det frustrerat efter förlusten.
-I tredje perioden började vi tappa puckar i mittzon, det gjorde vi inte en gång på 40 minuter. Man blir förbannad. Varför kan vi inte hålla matchbilden som vi håller i 40 minuter och göra det i 60 minuter?, sa tränaren Jeff Hällegard till Vimmerby Tidning efter matchen och fortsatte:
-Det handlar om att man inte är nöjd med att göra det enkla.

I Halmstad Arena kunde hemmalaget bärga samtliga tre poäng mot HC Dalen inför 1437 åskådare efter att man på mindre än tre minuter i den tredje perioden vände ett 1-2-underläge till ledning med 3-2. Ett resultat som stod sig matchen ut. Den som avgjorde var förövrigt Niklas Bunnstedt spelade i Dalen förra säsongen. Släkten är värst brukar det ju heta.

Kristianstad studsade tillbaka efter förlusten mot Troja och besegrade Kallinge/Ronneby med 2-1 efter att samtliga mål tillkommit i den sista perioden. Viktor Holmkvist såg med sitt sjätte mål för säsongen till att avgöra tillställningen 76 sekunder från ”Hesa Fredrik”. Detta i powerplay.

I söndags avslutades veckan med tre matcher.

I Kungsbacka ishall möttes två lag med två formkurvor som pekade åt olika håll. Nybro kom till spel med fyra raka trepoängare och ställdes mot Hanhals som bara tagit två poäng på sina fem senaste.
Det är just i såna matcher, där trenden är så tydlig, trender brukar brytas. Det var också på väg åt det hållet, Hanhals gick till den första periodvilan med en 1-0-ledning. Men sen växlade Nybro upp och gjorde tre raka mål i mittakten. Något hemmalaget inte kunde ta ikapp utan Nybro kunde ta sin femte raka seger. Slutresultatet skrevs till 2-3.

Helsingborg slog tillbaka Varberg med 6-3 på hemmaplan och i Tyringe kämpade hemmalaget till sig poäng mot topplaget Troja, som kunde avgöra matchen i förlängning. Tyringe hade ledningen med 2-0 innan Troja fick in sin reducering i mitten av andra perioden.
Kvitteringsskytt för Troja blev Jonatan Nielsen som gjorde sitt fjärde mål för veckan. Övriga två mål för Troja gjordes av Johan Andersson, som alltså fick avgöra i sudden.