Oväntad fyramålsskytt i märklig match

En mycket händelserik vecka i söder är över. Häng med nedan.

I onsdags drabbade två lag samman som på senare tid haft en nedåtgående formkurva. Vimmerby, som inför säsongen tippades högt upp i tabellen, tog emot ett HC Dalen som kom till match med fyra raka förluster i bagaget. Det blev en märklig match.
Hemmalaget ägde den första perioden spelmässigt, men det var Dalen som gjorde målen genom Victor Romfors x2 och bortalaget hade även bud på fler nätkänningar bakom Vimmerbys Viktor Kokman.

Vimmerby reducerade till 1-2 i början av den andra perioden efter att de behållit sitt tryck i anfallszon efter ett numerärt överläge.
Det målet gav Vimmerby luft under vingarna och de fortsatte mala på mot Dalens mål och efter drygt halva matchen spelad satt kvitteringen efter att Markus Modigs slagit in en retur från sig själv. 3-2 till hemmalaget gjordes av backen Petter Runesson i spel fem mot tre och då satt tre Dalenspelare på botbänken samtidigt.
Andra perioden i Vimmerby ishall: Hemmalaget vann skotten med hela 25-3 och målen med 4-0. Dalen vann utvisningsstatistiken med 12-0.

Dalen fortsatte att dra på sig utvisningar i den tredje perioden. Trots det var de faktiskt nära att lugga Vimmerby på poäng. Bortalaget kändes helt klart på gång efter att Julius Selle Larsson reducerat till 4-3. Men när Anton Johansson drog på sig en femminutersutvisning (plus matchstraff) i mitten av slutakten kändes matchen vunnen för hemmalaget. Vilket den också var. Slutresultatet skrevs till 5-3 och Vimmerby skaffade sig lite andrum i kampen om Allettan.

Förutom mötet Vimmerby-Dalen spelades det även fyra andra matcher denna onsdag:
Helsingborg fick 0-3 hemma mot nykomlingen Hanhals (Pontus Engström tvåmålsskytt) och detta var skåningarnas tredje raka förlust med exakt samma resultat.
Kallinge/Ronneby slog tillbaka Halmstad med hela 7-3 på hemmaplan och Johannes Nilsson hade stor show med tre mål och en assist.
Troja slog Nybro på hemmaplan med 3-2 och det var Sebastian Benker som satte det matchavgörande målet. Hans tionde för säsongen.
Tranås slog Varberg på bortaplan med 1-4 och befäste sin tredjeplats i serien.

I fredags var det dags för derby mellan Kristianstad och Tyringe. Ett möte som ständigt river upp känslor mellan spelare, ledare och fans.
Matchen i sig var ingen sprakande historia. Kristianstad vann fullt rättvist även om det ska nämnas att 5-1 kanske är lite missvisande. Siffrorna rann iväg mot slutet då utvisningarna haglade och matchen spårade ur till viss del efter att Tyringes Viktor Wahldén sänkt hemmalagets Malte Sjögren med en armbågstackling.

I lördags tog HC Dalen emot Troja/Ljungby i en mycket märklig match. Gästerna vann tillställningen med 2-10 efter att Dalen rasat samman fullständigt i den andra perioden. I den första hängde hemmalaget med, men gästerna var brutalt effektiva och gjorde mål på i stort sett allt.
Troja imponerade och slog egentligen aldrig av på takten och att hålla konsekvensen i sin spelidé.
En märklig match var det ja:
Domaren Jim Bergqvist hamnade i fokus under den första perioden. Först fick han visa sin fysiska status när han fick hålla armen i upprätt läge i över minuten i väntan på att Troja skulle släppa pucken ifrån sig under en avvaktande utvisning. Sen tog han ett felskär och brakade in i sargen, dock utan att skada sig som tur var, vilket väckte en hel del munterhet på läktaren. Sen var olyckan framme rejält. HC Dalens målvakt Adam Bengtsson styrde via sin plockhandske ett skott rakt upp i ansiktet på den arme domaren som sjönk till isen. Sjukvårdare kom snabbt in på isen för att kolla statusen på Bergqvist. Periodpausen fick tidigareläggas då domaren just för stunden inte kunde fortsätta, men efter omplåstring kom han tillbaka och matchen kunde återupptas.

Trojas Alexander Lindqvist Hansen har under sin seniorkarriär aldrig gjort fler än sex mål under en hel säsong (kval inräknat), mot Dalen gjorde han fyra i en och samma match.
-Jag vet inte hur jag ska kommentera detta, jag har inte gjort så här många poäng i en och samma match sen jag spelade i U16 tror jag, säger matchens gigant efteråt till hockeyettan.se.
Lindqvist Hansens roll är att vara en energispelare och bana väg för sina lagkamrater. Under matchen mot HC Dalen visade han upp ett underbart spelhumör.
-Vi var fem man kort idag och alla som var med var inställda på att lägga i femmans växel från start. Då blir det som det blir, kommenterar han utskåpningen.

Troja visade upp en imponerande inställning och slog inte av på takten trots att de var i stor ledning.
-Alla i båset vet att en hockeymatch pågår i 60 minuter. Inte 40, inte 50 utan 60 och det spelar ingen roll om du möter Dalen, Skillingaryd eller Färjestad. En match är fortfarande 60 minuter och det gäller att kriga ända in i slutet. Det börjar ända bakifrån båset, där maler de på om att en match pågår i 60 minuter.

Troja har gjort flest mål av alla lag i söder och det kommenterar sexpoängsmakaren (två assist utöver sina fyra mål) så här:
-Om man tittar på åren jag har varit här så har vi varit lite ineffektiva. Vi har alltid mycket skott men ibland gör vi för lite mål. Men jag tycker att det är något som blivit mycket bättre de senaste matcherna och nu gör vi både grismål och fina mål, säger Lindqvist Hansen och berättar också att när man har många spelare borta så är det enkelheten i spelet som räknas och att man kanske per automatik blir mer effektivare av det.
Fyra mål idag, siktar du på skytteligasegern nu?
-Det vet jag inte om jag vågar säga men det tror jag inte, skrattar Alexander Lindqvist Hansen.

Hockeyettans utsände sprang på Trojas Tor Immo i katakomberna. Immo är för tillfället axelskadad, men fanns med i båset under matchen. Enligt honom är en comeback nära förestående men han vilade mot Dalen för att inte ta några risker med sin skada.

I fredags kom det ut att Varberg återigen tvingas till besparingar på grund av sin trassliga ekonomi. Det har till och med gått så långt nu att föreningen funderar på att dra sig ur Hockeyettan mitt under säsongen. Hela seriens poängkung Alexei Sibirtsev lämnade för Halmstad. Tränaren Danne Edman Söderlund hoppade av sitt uppdrag. Andra spelare har gjort klart med andra klubbar och flera har deklarerat att de vill lämna Varberg.
Inte optimala förutsättningar för laget som på söndagen reste till Nybro. En match bortalaget försökte lämna walk over till, men inte fick för ishockeyförbundet. Man fick ihop en trupp till slut, mycket tack vare Helsingborg som lånade ut en hel del juniorer till den skuldtyngda klubben. 16 man ställde Varberg upp med till match, varav nästan samtliga begick seniordebut. 23-0 till Nybro slutade matchen och skotten vann hemmalaget med 88-9.
Jordan Mayer blev tremålsskytt och hela sex spelare blev tvåmålsskyttar. Flest assist hade Erik Lindström (6) och med det blev han Nybros bäste poänggörare i den här matchen.

Halmstad tog emot Vimmerby på hemmaplan och bortalaget följde upp segern i onsdags med en ny trepoängare.
Tyringe och Helsingborg utkämpade en jämn batalj i Tyrs Hov där bortalaget tillslut fick med sig två poäng efter straffar.
Kristianstad slog Tranås på bortaplan med 1-3 och är fortsatt i serieledning.

// Henrik Skoglund