Streckstriderna – ny rafflande historia ska skrivas

”Men om lag A slår lag B samtidigt som lag C tappar poäng i match D…”.

Inget är så intrikat som streckstrider. Ingenting är så kittlande som att sitta och räkna på olika scenarier. Vrida och vända på tänkbara resultat och de konsekvenser de kan få för placeringarna kring strecken.

Jag älskar streckstrider och det serieuppehåll som nu envist segar sig fram har minst sagt gett upphov till funderingar och spekulationer. För det är nu upploppet nalkas, det är nu det ska avgöras. Och det är krig om åtråvärda Allettan-platser i samtliga fyra serier. Från norr till söder.

Det enda som tycks vara en konstant i Hockeyettans streckstrider är att det aldrig riktigt blir som man har tänkt sig och den främsta striden av dem alla (i alla fall vad jag kan minnas) utspelades säsongen 13/14 i söderserien som då ännu inte bytt namn till Hockeyettan Södra utan fortfarande hette division 1F.

Inför den avslutande omgången slogs tre lag, Helsingborg, Mörrum och Kristianstad (som precis som vanligt var lite hajpade) om två platser till Allettan. Mörrum hade 56 poäng, Helsingborg 55 och Kristianstad 54 inför den avslutande omgången. Mörrum och Helsingborg möttes dessutom i slutomgången vilket gjorde att målskillnaden i allra högsta grad spelade in och gav Kristianstad ett riktigt slagläge.

Det började också lysande för Skåne-gänget som tämligen enkelt gick upp till 4-0 i sin hemmamatch mot sedan länge avsågade Nybro. Då spelade resultatet mellan Mörrum och Helsingborg ingen som helst roll för KIK. De två lagen gjorde upp om sista platsen.

Sen kom nerverna.

Mörrum och Helsingborg turades om att sitta i förarsätet i sin match (inför den fina publiksiffran på 1697 i Jössarinken) och spelade i slutändan oavgjort. Helsingborg avgjorde i förlängning och hämtade bonuspoängen. Det innebar att båda gängen slutade på 57 poäng. Helsingborg före Mörrum.

Men det borde ändå inte ha varit någo

n fara på taket för Kristianstad som i kraft av målskillnaden med sina 57 pinnar skulle ha knipit platsen i Allettan framför näsan på Mörrum. Men som sagt, nerverna.

Mål för mål kröp Nybro närmare i matchen i Kristianstad och när Emanuel Åström med 24 sekunder kvar av matchen skickade in den sista reduceringspucken till 3-4 var det målet som avgjorde streckstriden. Kristianstad ramlade ner under strecket med ett ynkligt måls marginal i målskillnadsaffären. Samtliga lag slutade på 57 pinnar, men det var skåningarna som blev förlorare.

Det var ett gastkramande drama som vi var många som satt och följde i realtid och där varje mål, varje spelminut förändrade förutsättningarna.

Kan vi få något liknande det dramat i någon av serierna i år igen skulle det vara fantastiskt. Förutsättningarna finns onekligen.

Jag kommer inte försöka bena ut alla tänkbara scenarier för er här och nu. Skulle jag göra det skulle jag förmodligen behöva ta ett utrymme i paritet med hela internet i anspråk. Men jag serverar er förutsättningarna med tabelläge och kvarvarande matcher nedan så är det fritt fram för den hugade att ta fram miniräknaren och börja spekulera.

Men några matcher har naturligtvis potential att bli lite större än andra. Hudiksvall och Haninge möts i kommande omgång och har möjlighet att spela sin motståndare rakt ner i kriget kring strecket. Nybro har i Veckans Match på måndag inte bara chansen att säkra sin egen Allettan-plats utan samtidigt sätta Tranås i ett riktigt prekärt läge och att Köping och Skövde möts i den allra sista omgången får det att vattnas i munnen.

Förutsättningarna för att vi ska få en i allra högsta grad gastkramande upplösning är stora.

Må bästa lag vinna.

NORRA
3. Sundsvall +54 45
4. Östersund +49 45
5. Örnsköldsvik +35 41
—————————————
6. Kalix +7 40

Sundsvall: Örnsköldsvik (b), Teg (h)
Östersund: Brunflo (b), Örnsköldsvik (h)
Örnsköldsvik: Sundsvall (h), Östersund (b)
Kalix: Asplöven (b), Piteå (h)

ÖSTRA
3. Hudiksvall +33 39
4. Haninge Anchors +14 39
5. Väsby +9 35
—————————————
6. Sollentuna +7 33
7. Hammarby +3 32

Hudiksvall: Haninge (h), Hammarby (b), Valbo (h)
Haninge: Hudiksvall (b), Sollentuna (h), Huddinge (b)
Väsby: Nacka (h), Tumba (b), Visby (h)
Sollentuna: Huddinge (h), Haninge (b), Tumba (h)
Hammarby: Vallentuna (h), Hudiksvall (h), Wings (b)

SÖDRA
3. Nybro +7 30
4. Vimmerby +8 29
5. KRIF +9 28
—————————————
6. Tranås +1 28
7. Helsingborg -5 23

Nybro: Tranås (h), Hanhals (h), Tyringe (b)
Vimmerby: Troja (h), Helsingborg (b), Tranås (h), Kristianstad (b)
Tranås: Nybro (b), Vimmerby (b), Troja (h)
KRIF: Kristianstad (h), Helsingborg (b)
Helsingborg: Vimmerby (h), KRIF (h)

VÄSTRA
4. Kumla +20 36
5. Skövde +5 31
—————————————
6. Köping -6 31
7. Grästorp +4 29

Kumla: Borlänge (h), Arboga (b), Lindlöven (h)
Skövde: Forshaga (h), Borlänge (h), Köping (b)
Köping: Arboga (h), Mariestad (b), Skövde (h)
Grästorp: Lindlöven (b), Åker/Strängnäs (h), Surahammar (b)

 

//Mikael Mjörnberg