Sveriges bästa supporter kan finnas i Hockeyettan

Bland ett gäng fotbollssupportrar och fans inom andra bollsporter kan en supporter från Hockeyettan utses till årets bästa. Krister Holm, sedan 20 år tillbaka klackledare i Mariestad, finns bland tio finalister.
– Jag jobbar ju mer för att andra ska få ära, men det är klart det är kul att få lite ära själv, säger han.

I ur och skur står han på Katrinhallens läktare (och andra läktare runt om i Hockeyettan-Sverige också för den delen). Det har han gjort i mer än 20 år och nu får Krister Holm uppmärksamhet för sitt supporterslit. När ett spelbolag utser ”årets fan” inte bara nominerades Mariestad-supportern utan har dessutom valts ut som en av tio finalister.

– Någon har nominerat mig, jag vet inte vem det är, berättar han.

– Jag tycker att jag uppfyller kriterierna, man ska bland annat vara supporter i med och motgång och det tycker jag verkligen att jag visat att jag är. Dessutom ska det handla om positivt supporterskap och att älska sitt eget lag, det är det som ska vara drivkraften tycker jag.

För drygt 20 år sedan började Krister se hockeyn som en anledning att träffa kompisarna och började gå på alla matcher och på läktaren blev han fast. Sedan dess har han hunnit med att starta upp det som idag är Mariestads supporterklubb Oxarna och vara klackledare i si så där 20 år. Idag arrangerar han bussresor, skriver matchreferat på den officiella hemsidan, intervjuar spelare i matchernas pauser, sköter om Fans Corner och…ja, nämn det som han inte gör. Till och med de största rivalerna, Skövdes supporte

rklubb Rebellerna, är milt imponerade av det arbete Krister Holm gör för sin klubb berättar han.

Hur många ideella timmar i veckan lägger du ner?
– Jag tänker inte tala om det, men det är åtskilliga. Det är klart att jag har räknat på det någon gång, men säger jag hur många det är får jag skämmas.

 

Kan bara spela offensivt
Med ett hjärta så intensivt klappande för sin klubb blir livet ofrånkomligt lite av en berg-och-dal-bana. Krister går på alla matcher hemma och åker på de allra flesta borta.

– Jag är en människa som lever mig in väldigt mycket i hur laget går. Går det dåligt då mår jag dåligt och går det bra då mår jag jättebra. Jag försöker vara positiv och pusha även i de dåliga perioderna, men det är tyngre. Men jag har aldrig varit nära att ge upp.

Har någon period varit extra tuff? Står något minne från alla de här åren ut som det värsta?
– Det var en säsong när Lars-Erik Lundström var tränare, den säsongen hade vi så bra lag att det kändes som att nu är det dags att ta klivet, men han fick för sig att han skulle lära Bois att spela defensiv hockey och Bois kan inte spela defensiv hockey, Bois kan bara spela offensiv hockey.

– Det gick jättedåligt och laget förlorade match efter match, vi gick inte till Allettan trots att vi hade ett superlag och efter det behövde klubben skära i lönerna och spelare lämnade. Men ur det sämsta föddes det bästa.

Det bästa ja. De som kan sin Mariestad Bois-historia vet att laget säsongen 07/08 ställde ett lag som bara skulle kriga för att hålla sig kvar i serien på isen, men att det slutade med ett avancemang till Hockeyallsvenskan.

– När vi gick upp i allsvenskan, det var en hur sjuk säsong som helst. Jag var en av de positiva som sa att vi har några spännande spelare och det kanske, om vi får vara skadefria, kan räcka till en Allettan-plats. Jag förhöll mig optimistisk för att pusha andra, men trodde nog inte riktigt på det själv.

Att Mariestad för det mesta spelar en offensiv och underhållande hockey har det hjälpt till att bygga din kärlek till laget?
– Jag tror att det hade varit fruktansvärt tråkigt att se ett lag som bara försöker hålla siffrorna nere och sedan få in ett avgörande i slutet. Spelar man en positiv hockey då får man en positiv publik, jag tror att det smittar.

– Jag hade säkert hållit på Bois även om de spelat trist hockey, men jag kanske inte hade fått lika mycket glädje tillbaka.

 

Fick sätta sig ner
Glädjen som lett till ett så intensivt supporterskap till klubben kan nu alltså räcka hela vägen till ett pris. I slutet av december ska det offentliggöras vem av de uttagna tio som i slutändan kan titulera sig årets supporter.

– Jag blev chockad bara av att bli nominerad. De ringde upp mig och jag reagerade med ett wow vad är detta, jag fick sätta mig ner. Jag hade ingen tanke på att vara med själv.

Men konkurrensen är tuff.

– Det är jättemånga som lägger ner ett jättejobb, det är en ära att få vara med i det sällskapet, men det är klart att det vore häftigt att vinna.

Om några veckor vet vi om Sveriges bästa supporter har sin hemvist i Hockeyettan.

//Mikael Mjörnberg