Hänt i veckan: Norra

I den sista omgången blev det aldrig riktigt spännande i kampen om den sista platsen till AllEttan utan det blev Kalix som tog den efter poäng hemma mot Piteå, samtidigt som Örnsköldsvik inte lyckades få till en topprestation i grundseriens avslutande omgång.

Östersund seriesegrare

Ett formstarkt Östersund gick för serieseger och gav aldrig Örnsköldsvik någon chans utan Östersund vann komfortabelt med 5-2. Vinsten för Östersund räckte för att vinna serien då både Piteå och Sundsvall tappade poäng. Piteå vann på straffar mot Kalix medan Sundsvall som valde att matcha två juniorfemmor vann efter straffläggning mot Teg. Brunflo vände ett 3-1 underläge mot Sollefteå till vinst med 5-4 och därmed passerade man Teg i tabellen. I övrigt inga tabellförändringar i den sista omgången.

Lillieström-Karlsson vann poängligan

Östersund avslutade serien med nio raka segrar och blev därmed tabelletta. I Östersund hittar vi även vinnaren av poängligan som blev David Lillieström-Karlsson på 32 poäng tätt följd av lagkamraten Jonathan Tolander samt Kirunas Marcus Fornell som båda stannande på 30 poäng. Målvaktsligan vann Kalix Christoffer Rifalk med en räddningsprocent på 94,08% och inte långt ifrån var Östersunds Tim Juel(93,93%)och Magnus Åkerlund i Sundsvall(93,75%).

Lagstatistik från grundserien

Målgladast var Asplöven med 98 mål medan Sundsvall och Piteå släppte in minst mål, 37 stycken. Det lag som drog på sig minst utvisningsminuter var Sundsvall medan Örnsköldsvik var det lag som syndade mest. Effektivast i powerplay var Östersund medan Piteå behärskade spelet i boxplay bäst. Piteå var även det lag som vann mest tekningar. Bästa publiksnittet hade Östersund.

Kort summering

Skillnaden mellan de topplagen och de sämre placerade lagen var rätt så stor i årets serie. De fyra bäst placerade lagen var favorittippade och gjorde det alla förväntade genom att ta sig till AllEttan och även om poängskillnaden inte var så stor så var deras platser aldrig hotade. Kalix gick en hård kamp med Örnsköldsvik om den femte platsen och för tredje året i rad så missar Örnsköldsvik AllEttan med liten marginal. Kiruna spelade bra i många matcher men hade dålig poängutdelning och deras placering samt poängavstånd till femte platsen får väl ses som en liten flopp. Brunflo inledde piggt men föll kraftigt tillbaka medan Teg vaknade till på slutet och tog sig nästan förbi Brunflo.

Truppnytt

Asplöven har värvat anfallaren Henrik Marklund som gjorde hela 30 poäng för Arboga i den västra div 1-serien. Piteå har två nya backar i truppen, Viktor Nilsson och Kevin Lidström. Nilsson vänder tillbaka till Piteå efter en halv säsong i Väsby. Lidström kommer närmast från Surahammar. Sundsvall har värvat backen Tim Frölander från Brunflo. Frölander som spelade med Timrå J20 förra säsongen vänder därmed hem till Medelpad efter en halv säsong i Brunflo, Backen Viktor Höök har bytt klubb då han går från Sollefteå till SK Lejon.

AllEttan

Samtliga lag från norra serien har goda chanser att hävda sig bra i AllEttan. Det är fem lag som har spelat i den serien tidigare och vet vad som krävs. I fortsättningsserien så startar Örnsköldsvik med sex poäng, Kiruna fem poäng osv ner till Lejon som startar på noll poäng. Spelordningen för Allettan fastställs under måndagen.

//Mathias Jonsson