Från toppen till botten – ”det är utvecklande”

Efter fem raka säsonger i topplag tog sig tränaren Fredrik Johansson an ett helt annat uppdrag till den här säsongen. Med Halmstad har han så här långt fått kriga i botten.
– Jag hade kunnat vara missnöjd och gnällt, men jag är inte riktigt funtad så, säger den rutinerade tränaren.

Säsongen 09/10 tog Fredrik Johansson över ett Kumla som då huserade i botten av division ett, säsongen därpå tog sig laget hela vägen till Allettan. Sedan dess har 47-åringen basat över lag som legat i toppen. Lag med höga ambitioner och stor yttre press. Två säsonger i satsande Nyköping följdes av tre år på tränarbänken i Hudiksvall.

Men i år är det något helt annat som gäller. Johansson tog över ett Halmstad utan några egentliga ekonomiska muskler, där de flesta av stomspelarna valt att lägga av och där spelarmaterialet är väldigt ungt. När grundserien summeras ligger Halmstad Hammers sist.

– I år har det varit en helt annan historia, konstaterar tränaren.

– Vi har en ung och oerfaren trupp, men det har varit en bra grupp att jobba med. Hade det inte varit det är det klart att det hade kunnat vara piss och skit alltihop, men det har det inte varit.

Du visste att det var en helt annan verklighet som väntade dig den här säsongen?
– Jag visste att det skulle bli svårt och att det skulle bli ett yngre lag. Det här är en helt annan värld, i Hudiksvall hade vi rutinerade spelare och kanadensare, vi hade det väldigt bra.

Johansson skrev ett 2+1-kontrakt med Halmstad inför säsongen och valde att hoppa på uppdraget mycket för att få arbeta tillsammans med den gamle vännen, sportchefen Niklas Söderström, som även han sitter på ett längre kontrakt.

– Jag tyckte det var ett intressant uppdrag, speciellt som jag visste vem jag skulle jobba tight med. Jag hade kunnat vara missnöjd och gått och gnällt men jag är inte riktigt funtad så.

 

Ser det positiva
Istället väljer tränaren att se det som en intressant och utvecklande utmaning att kliva bort från rollen som ledare i ett topplag och istället ge sig in i en helt annan miljö.

– Jag får jobba mycket hårdare och vara mycket tydligare i allt jag gör här. Det är utvecklande för mig som ledare, berättar han.

– Jag ser det positiva hela tiden. Vi har sett ljuspunkter. De här hösten har varit utvecklande både för mig och för laget.

När hösten nu kan läggas till handlingarna och fortsättningsserien tar vid är det dock en ny målbild som gäller. Och visst märks det att det är en coach med vanan inne att sikta mot toppen. Ambitionerna är, trots höstens jumboplacering, höga.

– Jag hoppas innerligt att vi får lite luft under vingarna när vi kör igång igen, då ser det intressant ut. Vi har spelat jämnt mot alla de här lagen vi ska möta nu igen, det är klart vi vill vara med och kriga om playoff-platsen.

– Vi har varit i gruvan, nu ska vi klättra upp.

 

//Mikael Mjörnberg