Hänt i veckan: Allettan Norra #1

De två första omgångarna i Allettan Norra är spelad.

Två omgångar som bjöd på back to back matcher och med en del utifrån förhandstipsen något överraskande resultat.

Skräll av Kalix

Största skrällen i premiäromgången stod Kalix för när man vann borta mot Asplöven med 4-2. Nyförvärvet Troy Barss gör tre mål i sin första match för Kalix. Snacka om succedebut. Kalix fjärde mål gjordes av slovaken Igor Jaros som spräckte sin målnolla då det var hans första mål för Kalix. Returmötet på torsdagen stod efter en period 3-0 till Kalix men där kommer Asplöven igen och vänder på tillställningen då man vinner med 5-3. En oerhört stark vändning av Asplöven som visar moral och en viktig sekvens i matchen var vid ställningen 3-3 då Kalix fick chansen i spel fem mot tre i två minuter. Asplöven redde upp det hela och stärkta av det kunde man i två raka powerplay avgöra matchen med mål av Henrik Marklund och Marcus Björk. Troy Barss gjorde fyra mål på dessa två matcher och bäste poänggörare i Asplöven var Ville Rajala med tre poäng.

Bra start av Sundsvall

Sundsvall och Piteå möttes i två jämna, spännande bataljer och precis som i höstas drog Sundsvall det längsta strået då man vann båda matcherna, bortamatchen med 3-1 och på hemmaplan efter förlängning med 4-3. Mathias Franzen har gjort tre mål på dessa två matcher. Ett mål uppe i Piteå och hemma i Sundsvall gjorde han ett snyggt straffmål samt det avgörande målet i förlängningen. – Det är en kanonstart för oss och jätteskönt att vi får med oss två segrar. Serien är lång så det är bara att fortsätta. Vi var dock bättre i bortamatchen, dagens match var väldigt jämn, säger matchvinnare Mathias Franzen till Sundsvall Tidning efter matchen.

Tung start för Östersund

Östersund klev in som favoriter mot Hudiksvall och det var en roll som man såg väldigt obekväm med. Hudiksvall inledde piggt och körde helt enkelt över ett stillastående Östersund i den första perioden. Östersund spelade upp sig något men klar seger för Hudiksvall. Returmötet i Hudiksvall betydligt jämnare och hetare med mer närkampsspel, känslor och utvisningar. Hemmalaget Hudiksvall visade att premiärvinsten inte var en tillfällighet och att man blir att räkna med då man vände 1-3 till vinst med 4-3. – Det var lite momentum när Fredrik Larsson gick på mål och drog på sig en utvisning och sen blev det 3-3. Och efter det tycker jag ändå att vi kontrollerade det bra. Vi har hela tiden varit starka i tredje perioden, säger Hudiksvalls tränare Lars ”Lillis” Lövblom till Hudiksvalls Tidning efter matchen och han fortsätter -– Vi är också lite rappare än Östersund om man tittar på båda matcherna. Men vi var småslarviga i kväll och jag var lite irriterad efter första perioden.

Fin inledning av Visby/Roma

Visby visade prov på tyngd när de vann båda sina möten med Haninge. Första matchen var målmässigt jämn och blev extra spännande när Visbys Adam Eriksson vid ställningen 4-2 drog på sig en utvisning med knappt tre minuter kvar av tredjeperioden. Haninge tog ut målvakten och Viktor Fjällby-Johansson lyckades pricka in reduceringen. Gästerna kom dock aldrig närmre än så och matchen slutade 4-3. Gotlänningarna vann även returen i Torvalla Ishall med klara 4-1. 6 poäng av 6 möjliga och en mycket lovande inledning av Visby.

Fem av sex för Huddinge

Huddinge lyckades efter många om och men vinna båda mötena mot Väsby. I den första matchen låg Väsby hela tiden steget före hemmalaget Huddinge som dock lyckades vända på det hela med två mål i matchens slutskede. Segersiffrorna skrevs 5-4 till Huddinge. I returen stod det 3-3 efter tre perioder och förlängning. Matchen gick således till straffar där en omtalad situation uppstod. Väsbys Johan Wiktorsson fick ett regelrätt mål bortdömt i straffläggningens tredje runda. Ett mål som sannolikt hade förändrat fördelningen av bonuspoängen till hemmalagets favör. Förstås väldigt tråkigt och bara att beklaga. Väsby får kämpa vidare, kanske kan en sådan incident svetsa samman laget ytterligare.

Nytt i Kalix, Piteå och Sollefteå

Kalix gjorde precis till starten av Allettan klart med ett nyförvärv i form kanadensaren Troy Barss. Barss gjorde 14 poäng på 27 matcher förra säsongen i Åker/Strängnäs och fick alltså en kanonstart i sin nya klubb med fyra mål på två matcher.
Piteå som saknar några av sina anfallare på grund av skador och avstängning lånade in unge ryssen Vyaschlev Kochkaryov från div 2-laget Boden där han gjort tolv poäng på fyra matcher. I matcherna mot Sundsvall blev det ett mål för ryssen.

Sollefteå som hade en tung grundserie har gjort klart med två nya backar. Tom Olsson ansluter från Sundsvall där han spelade åtta matcher i ettan och gjorde 17 poäng på nitton matcher för juniorlaget i J20 Elit. Från Arboga ansluter Alexander Hellgren som gjort tre poäng på tjugo matcher.

SK Lejon tappar anfallaren Tim Friberg som gjorde nio poäng 21 matcher. Friberg flyttar till sina hemtrakter då han ska spela med Enköping där han spelat juniorhockey tidigare.