De har spelat in en miljon till välgörande ändamål

På lördag bjuder Visby/Roma sin publik på inträdet i mötet mot Sundsvall och passar samtidigt på att göra en god gärning. För nionde året i rad spelar klubben in pengar för välgörande ändamål och kommer att passera drömgränsen en miljon.
– Det krävs så oerhört lite, men ger så oerhört mycket tillbaka, säger sportchefen André Lundholm.

I grund och botten handlar det om en ”vanlig” enkronasmatch där sponsorer tecknar sig för att betala en eller två kronor per åskådare som passerar vändkorsen, men istället för att stoppa pengarna i egen ficka skänker Visby/Roma en ansenlig del av överskottet till ett välgörande ändamål.

Det är nionde året i rad Visby gör detta. De fem första åren samlade klubben in pengar till Barncancerfonden (och fick ihop i runda slängar 600 000), men de senaste åren har insamlingen skett till förmån för barnavdelningen på Visby lasarett (och inbringat ungefär 120 000 om året).

– Vi kände att vi ville jobba lite mer lokalt, Barncancerfonden behöver naturligtvis alla pengar de kan få, men de har några stora drakar som bidrar med stora summor och det finns många andra sjukdomar också. De senaste tre åren har vi samlat in pengar åt barnavdelningen. Det är pengar som används uteslutande till att ge barnen lite guldkant på tillvaron, till exempel att de kan komma iväg på ett läger eller en weekend. Att de en dag kan få lämna sjukhuset och göra något extra, berättar Lundholm.

Årets match kommer innebära att man passerar gränsen på en miljon insamlade kronor.

– Det brukar vara 1500 – 1700 besökare på det här matcherna. Det brukar komma en del människor på grund av detta som annars kanske inte brukar gå på ishockey.

 

Perspektiv
Men projektet är större än att bara samla in pengar till barnavdelningen en gång om året. Under parollen ”Hela Gotlands lag” försöker Visby/Roma göra ännu större skillnad.

– En-två gånger om året gör vi saker med barnen, det är fint att se barnen gå och hålla de stora a-lagsspelarna i handen. För vissa av de här killarna och tjejerna är det hur stort som helst att träffa spelarna.

– Samtidigt tror jag det är nyttigt för de unga spelarna att se det här. Det blir en reflektion över livet, att se att det finns andra som har det kämpigare i vardagen. Att dålig mat på bortamatcherna kanske inte är hela världen, om jag ska ta ett exempel. Det blir perspektiv.

Lundholm menar att det är en självklarhet för en idrottsklubb att också ta stort socialt ansvar.

– Vi som jobbar i klubben och spelarna har stora hjärtan för den här typen av saker. Vi har haft spelare i föreningen som drabbats, det känns väldigt viktigt. Det krävs så oerhört lite, men ger så oerhört mycket tillbaka.

 

//Mikael Mjörnberg