Carl-Johan Svensson är stjärnan som har hittat hem

Vi träffar Carl-Johan Svensson i den ort han en gång i tiden växte upp. Grästorp är ett mysigt litet samhälle med ett kommuninvånarantal på ungefär 6 000 personer och det var här en av Hockeyettans bästa spelare startade sin karriär. Den nu 31-åriga forwarden har inför denna säsong kommit hem till sin moderklubb Grästorps IK efter en rad olika utflykter. Carl-Johans meritlista är gedigen och innefattar bland annat spel i Allsvenskan och föregående säsong var han poängkung i topplaget Troja-Ljungby. Är han hemma i Grästorp för att stanna?

– Cirkeln är troligtvis sluten men jag tycker fortfarande hockey är det bästa jag vet. Jag blir bara bättre och bättre med åren och jag kommer hålla på så länge jag tycker det är roligt. Jag har även skaffat hus i Grästorp och gått och blivit far till en liten dotter tillsammans med min sambo så de har självklart ett finger med i spelet om jag är hemma för att stanna eller inte.

Carl-Johan anses av många tillhöra det absoluta toppskiktet av spelare i Hockeyettan. 31-åringen har 235 matcher i Hockeyettan på sitt CV och på dessa matcher har han lyckats med den smått otroliga poängskörden på 257 poäng. För tillfället leder han Hockeyettan Västra Vårs poängliga, målliga, och plus/minusliga vilket är mycket imponerande och visar hans storhet.

– Att jag skulle vara en av de bästa i Hockeyettan vet jag inte om jag är. Jag har alltid fått förtroende där jag har varit och fått spela det spelet som jag gillar vilket självklart har gynnat mig. Jag har aldrig varit någon skridskovirtuos och har alltid fått spela på gränsen och inte varit rädd för att misslyckas. Alla dessa parametrar har gjort att jag fått fram mitt spel och lyckats hjälpa mina lag till framgång och dessutom fått göra mycket poäng själv under min karriär.

31-åringen har 52 matcher i Allsvenskan för IK Oskarshamn på meritlistan.

Varför det inte blev fler matcher är en fråga som många undrat över efter hans framfart i Hockeyettan under åren.

– När jag fick chansen i Allsvenskan var jag helt enkelt för dåligt tränad. Jag kan idag tycka att jag borde gjort någon ytterligare säsong i Hockeyettan innan jag tog steget upp i seriesystemet. Jag är en spelare som behöver spela powerplay och i viktiga skeden av matcher för att vara som bäst och för att kunna bidra. Hockeysinnet och känslan för spelet vet jag att jag besitter för Allsvenskt spel men tyvärr var jag för dåligt tränad under min tid i Allsvenskan. Hade jag fått chansen igen så är jag helt säker på att jag hade lyckats bättre eftersom jag nu vet vad som krävs.

Förra säsongen tillbringade Svensson i det gamla storlaget och topplaget Troja-Ljungby där han också var en de ledande spelarna. Han valde dock att packa väskorna och flytta hem till Grästorps IK denna säsong trots att Troja ville förlänga hans kontrakt.

– Jag är jättetacksam för min tid i Troja-Ljungby och det är många människor i klubben som jag fortfarande har kontakt med och jag följer dem på avstånd. Jag måste dock säga att den utveckling som Grästorps IK denna säsong har haft på laget är något av det mest imponerande jag sett. När vi började träningsmatcherna så såg det inte bra ut men det har tagit sig på ett sätt som man bara hade kunnat drömma om. Jag är stolt över att få vara kapten för det här laget.

Carl-Johan har fått förtroendet denna säsong att bära C:et på bröstet och han leder sitt lag på ett föredömligt sätt. När du ser 31-åringen på isen så är en av de första tankarna som slår dig ”Vilken pondus han utstrålar”. Att vara kapten är en roll Carl-Johan trivs i och tar på största allvar.

– Jag har alltid varit en spontan och lite flummig kille som gillar att umgås med andra människor. Det är viktigt att glädjas med andra och jag älskar att vinna så jag måste säga att med åren så har det blivit naturligt för mig att vara kapten. Jag är också uppvuxen i Grästorp och kan klubbens historia och värderingar innan och utantill.

Den dagen Carl-Johan lägger skridskorna på hyllan så är han helt inne på att fortsätta med något hockeyrelaterat. En av de stora drömmarna hade varit att bli agent och med hans breda kunskap och kontaktnät så finns alla möjligheter för 31-åringen att lyckas med även detta. Det ryktas även att det var Carl-Johan Svensson som rekommenderade Grästorps IK att värva den orutinerade men talangfulle Jesper Sellin. Efter tre säsonger i Grästorps IK är Jesper Sellin numera också en poängkung och kedjekamrat till Svensson. Så att Carl-Johan har ett öga för talanger finns det bevis på.

– Jag har hållit på med hockey i hela livet, det är hockey jag kan och det är det jag älskar. Jag spelade med Jesper Sellin i Vita Hästen när han kom upp i A-laget som en liten och snabb skridskoåkare. Han gick sedan till Djurgården och jag till Grästorp och efter ett tag valde jag att rekommendera Grästorps IK att försöka få hit Sellin. Klubben värvade sedan Jesper och resten är historia. Dessutom har spelare frågat om jag inte vill bli deras agent vilket också är roligt såklart. Dock är jag inte klar med min egna hockeykarriär på ett bra tag förhoppningsvis.

Carl-Johan Svensson är och kommer förbli en av Hockeyettans bästa spelare den dagen han väljer att avsluta sin karriär. Det är en harmonisk 31-åring vi träffar som trivs med livet som småbarnsförälder och husägare i Grästorp. Han spelar sin livs hockey just nu och bli inte förvånade om ni får se hans tröja hänga i taket i Åse & Viste Arena någon gång i framtiden.

Vi tackar Carl-Johan Svensson som tog sig tiden att träffa oss och önskar honom all lycka i framtiden.

// Niklas Karlsson och Jonas Wallin