Positiv erfarenhet

I lördags 21/1 besökte jag en ny ishall i mötet mellan Haninge-Kalix i Norra Allettan. Två för mig nya lag, jag fick också göra ny bekantskap på domarsidan. Det ger faktiskt ett mycket bra perspektiv, att få döma andra lag som dels spelar lite ”annan” hockey och som man aldrig har haft tidigare.

Det är alltid förutsättningslöst från en domares sida, men det blir skillnad när man kommer till en ishall där ingen vet vem man är. Då blir det förutsättningslöst från båda parter på riktigt, det är bara det arbetet jag gör idag och i stunden som räknas. Matchen startade tufft med bla ett bortdömt mål mot hemmalaget, och det är klart att det är surt för ett lag som i en Allettan-serie strävar efter de åtråvärda Play Off-platserna.

Jag gillar feedback och som domare får man ofta feedback från lag, publik och media på olika sätt. Vi tar emot, ofta mycket negativt och visst vore det olämpligt om vi som neutrala parter skulle göra likadant tillbaka? Jag tänker göra tvärtom och berömma hemmalaget för deras uppförande genom hela matchen, jag blev positivt överraskad och kontrasten till andra lag gav mig en tankeställare! Kommunikationen sköttes professionellt genom kaptenen, övriga spelare hade tilltro till honom och oss som domare. Det märktes att det var en tydlig struktur från stabshåll. Som alla lag kan man reagera på händelser ibland, och det är okey men jag tror att vissa beteenden som vissa lag och spelare ibland uppvisar skrämmer nya engagerade domare.

Ibland när man dömer vissa lag kan jag ibland tro att man tar en del ”skit” för att man har blivit van med ett lags eller en individs beteende. Men det straffar faktiskt de lagen som håller sig till det som är i skrift och sköter sig. Visst blir det abuse på vissa som missköter sig, men jag kan känna att det inte är nyckeln. Det måste komma från lagen själva. Jag tror att genom dialog (inte gap och skrik) kan man få en respekt för att driva vår fantastiska sport till nya höjder. Vi är där för att vi älskar hockeyn lika mycket som fans, spelare, coacher och övriga intressenter.

Tips till alla: (inkl mig själv) fråga istället för att komma med påståenden, var öppna för informationen den andre har och tänk ibland ett steg längre!

 

// Joel Hammar LM Hockeyettan.