Skövde är laget som överraskat i Allettan

När Allettan drog igång i mellandagarna var det inte många som trodde på Skövde IKs unga och orutinerade lag. Kritikerna tycktes också få rätt när man åkte på en minst sagt tung smäll i premiären av Allettan hemma mot Troja-Ljungby och resultattavlan visade 1-8 till gästerna. Men efter 9 omgångar har någonting hänt och Tomas Kempes lag har lyckats skrapa ihop hela 14 poäng och därmed placerar man sig nu på en mycket fin femteplats i tabellen. Foto: GIKTV

Skaraborgslaget rosade knappast marknaden i Hockeyettan Västra under hösten och var nära att missa Allettan. De lyckades dock repa mod i de sista omgångarna av Hockeyettan Västra och Allettan blev ett faktum för Skövde IK. När Tomas Kempe och hans mannar sedan väntade på spelschemat för Allettan och då det slutligen kom så var det absolut svåraste motstånd som skaraborgarna kunde få i en premiär. Troja-Ljungby var vinnarna av den södra serien och kom till Billingehov med ett självförtroende som få lag får uppleva. Det blev också mycket riktigt en uppvisning av bortalaget och första tanken var i detta skede att Skövde inte hade mycket i Allettan att hämta.

När Kempes mannar sedan åkte till Lindesberg för match mot Lindlöven i den andra omgången så var det inte många som trodde på dem. Det skulle också visa sig att Lindlöven var några nummer för stora och Skövde fick åka hem med 0 poäng och en 3-0 förlust. Krisen var ett faktum och Skövde hade efter två omgångar i Allettan 0 poäng och en målskillnad på 1-11 och låg därmed sist i tabellen.

Nu skulle det laget som vann Hockeyettans västra serie under hösten nämligen Borlänge komma till Billingehov för match mot Skövde. Ett stukat gäng från Skaraborg var nederlagstippat ännu en gång och mycket talade för gästerna i den tredje omgången. Men Skövde hade andra tankar och laget slet som djur för att ta sina första poäng i Allettan. När matchklockan visade 60 minuter så hade publiken i Billingehov fått uppleva en jämn tillställning men till de 953 åskådarnas stora glädje så var det Skövde som hade lyckats bärga 3 poäng och första segern i Allettan var ett faktum.

Efter den fina skalpen hemma mot Borlänge så var tongångarna positiva inför bortamatchen mot Kallinge/Ronneby. Det skulle dock visa sig att Skövde inte hade en chans i Soft Center och laget blev ännu en gång överkörda. Matchen slutade 5-0 till KRIF och bussresan hem kan inte ha varit munter för varken spelare eller ledare. Skövde stod i det här läget på en målskillnad på  4-18 och här trodde nog de flesta att laget skulle bli seriens slagpåse.

I det här skedet av säsongen händer något som får de flesta kritiker att tystna. Skövde vinner nästkommande match men det tar inte slut där utan man lyckas vinna hela 4 matcher i följd. Helt plötsligt sticker skaraborgarna upp och blir en utmanare till att komma topp 3 i tabellen och stämpeln de hade innan om att vara en slagpåse var som bortblåst. Nu har de andra lagen förstått att det inte bara räcker att ställa ut skridskorna utan att lagen måste kämpa och slita när Skövde står på andra sidan isen. Det visade Kristianstad i den senaste omgången då skåningarna vann övertygande hemma mot Skövde med 5-0.

Skövde har nu fem segrar på de sju senaste omgångarna och ligger på en fin femteplats i Allettan. Om Skövde blir att räkna med får tiden utvisa men vad som står klart är att man har byggt en bra grund att stå på i tabellen. Detta unga men hungriga lag kommer att sättas på prov och lyckas man avfärda hindren på vägen så har man en ljus vår att se fram emot då playoffspelet närmar sig.

// Niklas Karlsson och Jonas Wallin