De har växt i Allettan-kostymen – nu finns chansen till playoff

Sakta men säkert har Haninge växt in i den större kostymen under sin jungfrufärd genom Allettan. I veckan som gick kom de första segrarna under ordinarie tid och i helgen spelar laget matcher som mycket väl kan lyfta laget in i playoff-racet.
– Det känns bra att som tränare kunna vara trovärdig när jag säger att vi har en chans, konstaterar tränaren Niklas Flodin.

När transferdeadline närmade sig började det ringa i telefonen hos Niklas Flodin, som även agerar som sportchef. Men hugade spekulanter fick tji. Det fanns inte på kartan att släppa några spelare från laget som gör en utvecklande resa genom Allettan.

– Det var många som hörde av sig och var intresserade av våra spelare vid deadline och nästan alla inledde samtalet med ”ni har ju ingenting att spela för”, det var skönt att kunna svara på det med att vi har en klockren överenskommelse i laget, för oss är alla matcher superviktiga, förklarar Flodin.

Det där med att inte ha något att spela för har dessutom visat sig vara en sanning med modifikation. Efter en prövofylld inledning av serien lyckades Anchors slutligen vinna på ordinarie tid borta mot Asplöven förra helgen och i onsdags fortsatte man av bara farten med att slå Hudiksvall hemma med 5-2.

– Det har sett väldigt bra ut de senaste veckorna. Vi har fått fart på vår offensiv.

Resultaten gör att laget inte bara fått lite luft under vingarna utan dessutom att man inte längre är ett solklart jumbolag utan faktiskt har en liten chans att nå playoff. Speciellt som Östersund kommer på besök till Länna sportcenter i helgen.

– Det blir lite av en final för båda lagen, det är en väldigt god känsla att få spela den typen av match mot ett lag som ändå vann den norra serien. Det blir en grym erfarenhet.

 

Växt i kostymen
Att Haninge började Allettan svagt för att undan för undan växa in i uppgiften är annars inte särskilt förvånande. Att spela på den tuffa nivå som Allettan är, är nytt för föreningen och för många av spelarna. Det har med andra ord varit en läroprocess som allt mer mynnat ut i något positivt.

Känner du att ni har utvecklats mycket från det att serien startade i mellandagarna och fram till idag?
– Egentligen är det väl ganska logiskt, det är inte ovanligt att det tar tio matcher innan man växer in i en ny uppgift. Det tar ett tag innan man blir bekväm och förstår att motståndarna är inte så jävla bra. Visst de är bra, de är bättre än lagen man möter i grundserien, men de är inte omöjliga.

– Vi måste hela tiden upp på hundra procent och det är klart att det kostar energi och inte minst är tufft mentalt, flera av de andra lagen har en högre lägstanivå som gör att de kan vinna även när de inte är på topp. När vi är framgångsrika i en grundserie, då vinner vi de täta matcherna mot de så kallade lägre rankade lagen, det är lite samma sak som vi har fått smaka på nu. Därför var det viktigt att vi lyckades vinna några matcher och att vi gjorde det för egen maskin, inte genom att få in en slumppuck i slutsekunden.

Segrarna har boostat självförtroendet hos Haninge och laget kan gå in helgen och med all rätt våga tro på att chansen till playoff fortfarande lever.

– Det roligaste man kan uppleva som tränare är när energin finns i truppen. Det känns bra att som tränare kunna vara trovärdig när jag säger att vi har en chans, säger Niklas Flodin.

 

//Mikael Mjörnberg

Foto: Per Eliasson