Hänt i veckan: Öster

Fortfarande öppet om förstaplatsen

Huddinge och Visby/Roma går en hård kamp om att bli seriesegrare i den norra Allettan. Den gångna veckan ställdes Huddinge mot de tre Norrlandslagen: Sundsvall, Kalix och Asplöven. Visby/Roma mötte även de Kalix och Asplöven.

Huddinge fick en tuff match mot Sundsvall som slutade med att Huddinge fick se sig slagna av ett effektivt och stabilt Sundsvall som ligger bra till för att knipa tredjeplatsen. Därefter vände Huddinge hem mot Stockholm igen och då gick det bättre. När Kalix och Asplöven gästade Björkängshallen blev det nämligen hemmaseger två gånger om. Den första blev en tajt och målsnål match mot Kalix där Björn Jonasson lyckades sätta det avgörande målet i 2-1-segern.

Mot Asplöven blev det mer öppet spel och det passade Huddinge bra som redan i den första perioden gick ifrån till 3-0. Efter två spelade perioder stod det 5-1. Då skulle det mycket till för Asplövens del och även om de lyckades peta in en puck till blev det förlust med 6-2.

För Visby/Roma så var det Asplöven som var först på besök. Den matchen var lik den Huddinge hade mot Asplöven, åtminstone resultatmässigt. Den slutade nämligen med hemmaseger med 6-3. Även där hade Asplöven ett underläge med 1-5 inför den sista perioden.

När sedan Kalix kom ut till Gotland gjorde Visby/Roma en mycket stark match och det var aldrig något snack om var de tre poängen skulle hamna. Med ett tidigt ledningsmål tog Visby/Roma kommandot och målet fortsatte att rulla in. Tio minuter in tredje perioden stod det 5-0. Kalix förvisso in en tröstpuck, men segern blev klar för gotlänningarna.

Denna vecka avgörs det vilket lag som ska lyckas knipa förstaplatsen. Både Huddinge och Visby/Roma har samma poäng och de båda åker nu upp till Norrland för att ställas mot Östersund och Piteå och där kommer seriesegraren koras.

Klara för playoff

Väsby är ett lag som kommit igång ordentligt och varit riktigt starka under framförallt andra halvan av Allettan. Med två nya segrar under veckan har de nu en segersvit på fyra matcher och går man längre tillbaka har de bara förlorat en av sina nio senaste matcher. Det gör att laget nu har säkrat en plats i playoff-spelet till Allsvenskan för första gången sedan 2008.

Först gjorde Väsby en väldigt stark match hemma mot Piteå. Trots underläge 2-1 inför den tredje och avgörande perioden lyckades de samla kraft och vinna matchen. De fick närmare bestämt en riktig islossning och gjorde hela fem mål och vann matchen med 6-4.

Nästkommande dag var det Östersund som kom till Vilundaparkens ishall. Även då var det en stark tredjeperiod som fällde avgörandet ordentligt. Den här gången hade Väsby förvisso en ledning med 3-2 inför den avslutande perioden. Och väl där ryckte de alltså ifrån och vann tillslut med 7-3.

– Vi börjar inte alls bra och Östersund är mer desperata i stort sett alla situationer. Det är svårt att hitta något positivt efter första tjugo minuterna förutom målet. Sedan visar vi hur starka vi är genom att arbeta oss tillbaka, speciellt efter de många minuterna vi får sitta av i lådan. Det är nu en match kvar innan slutspelet och alla i omklädningsrummet vet vad som gör oss framgångsrika och imorgon återgår vi till arbetet. Väldigt kul med slutspelshockey i Vilunda, säger lagets tränare Markus Odén till klubbens hemsida.

Svag insats i veckans enda match

Hudiksvall hade bara en match att fokusera på under föregående vecka. De lyckades dock inte hitta det fokuset som krävs för att kunna ta segrar i Allettan. Bottenlaget Haninge tog sin blott andra seger under Allettan när det lyckades slå tillbaka Hudiksvall med siffrorna 5-2.

– Det spelar ingen roll hur många bakdörrar vi letar efter, det handlar ändå i grund och botten om att ställa krav på det man gör. Vi bjuder på fyra mål (det femte kom i tom bur en sekund från slutet) och jag tycker att vi flyr undan och inte klarar den mentala biten, sa lagets tränare, Lars Lövblom, till klubbens hemsida.

Playoff-hoppet lever efter stark avslutning

Det var nog många som kände att Haninges säsong skulle ta slut samtidigt som Allettan. Men tack vare två mycket starka veckor är de nu ikapp lagen runt strecket. Den gångna veckan tog de tre raka segrar, vilket också betydde fyra vinster på fem matcher. Det är Haninges enda segrar under ordinarie tid i Allettan.

Först slog man Hudiksvall (läs mer om det ovan), sedan kom Östersund och Piteå på besök och de båda lagen fick lämna efter att ha åkt på spö med 5-1. I de två sista matcherna stod Haninge för bra spel främst i den andra perioden där lyckades de lägga grunden till vinsterna. De klarade av att sätta sig i bra lägen inför avslutningen på matcherna genom att ha 4-0 respektive 4-1 att gå på när den tredje perioden skulle börja. Då blev läget för tufft för Norrlandslagen och Haninge är åter med i racet.

Trots det är Haninge fortfarande det lag som ligger sämst till. De är nu ikapp Östersund och Kalix, vilket betyder att alla tre lagen har 16 poäng. Däremot har Haninge spelat en match mer och har därför endast en match kvar. Den ska de spela hemma mot Väsby. Där gäller det att ta tre poäng samtidigt som de får hoppas att Östersund och Kalix kammar noll för att Haninge ska få chans att förlänga sin säsong med playoff-spel.