Hyllad av moderklubben

Inför söndagens hemmamatch mot Kalix passade Huddinge på att hylla en av sina gamla hjältar. Huddinge är en klubb som är känd för sin förmåga att plocka fram bra unga spelare. En som kommit den vägen är Mikael Johansson som har fem SM-guld, två VM-guld på meritlistan och, sedan förra året är han invald i svensk hockeys Hall of Fame.

Säsongen 1982/83 gjorde en 16-årig Mikael Johansson två matcher för Huddinges a-lag, Därefter gjorde han två fulla säsonger innan han gick vidare till en lång karriär i Djurgården. I mitten på 00-talet återvände han till Huddinge och gjorde ett par säsonger som tränare. Däremellan hann han med en hel del och nådde så pass stora framgångar att han under förra året valdes in i svensk hockeys Hall of Fame. Ett år senare hyllades han nu av moderklubben för den bedriften.

– Det passade aldrig under förra året eftersom jag tränade Vita Hästen, men nu blev det av och det är klart att det var väldigt roligt. Jag tror att jag är den första från Huddinge och den 106 totalt i Hall of Fame, så det är klart att det är en

jättestor ära, säger Mikael Johansson.

Johansson är en Huddinge-kille från början. Han växte upp endast 400 meter ifrån ishallen, vilket innebar att han spenderade en hel del tid där.

– Jag minns att man gick ner och kollade på a-lagets matcher och på den tiden var det ju uterinkar. Då gick man över till en annan rink bredvid och spelade landhockey i pauserna, utan skridskor eller någonting.

Åren gick och Johansson fortsatte att spendera mycket tid på isen i Huddinge. Förutom alla ungdomsåren blev det alltså tre säsonger med a-laget och två som huvudtränare. Det gjorde att helgens hyllning blev lite extra speciell för Johansson.

– Det är klart. Det är min moderklubb och ligger ju därför mig varmt om hjärtat. Jag känner ju mycket folk där också. Sedan har jag spenderat en stor del av mitt hockeyliv där och det var där jag fick min utbildning inom ishockeyn.

Och just att utbilda spelare och plocka fram unga lovande spelare är något som Huddinge är väl känt för inom hockeysverige. Klubben kallas för ”talangfabriken” och har fostrat många storspelare. Mikael Johansson är en av dem och vet det mesta om hur det är att gå igenom den ungdomsverksamheten även om det var 30 år sedan.

– Min uppfattning är att klubben alltid haft bra kontinuitet. Många gamla spelare som varit duktiga lyckas de få tillbaka att hjälpa till och bli tränare. Sedan tycker jag att det fanns möjlighet att utvecklas i lugn och ro. Hockeyn är nummer ett i Huddinge och det har gett resultat.

För Johanssons del mynnade de resultaten ut i bland annat ett OS-brons, två VM-guld, fyra ligatitlar i Schweiz och fem SM-guld med Djurgården. Efter den framgångsrika spelarkarriären har Johansson gjort en del försök från tränarbåset. Bland annat då i sina tidigare klubbar Huddinge och Djurgården. Hans senaste uppdrag var i Vita Hästen där han under förra säsongen var huvudansvarig, men i år har han inte coachat något lag.

– Just nu har jag inget uppdrag, men det är klart att jag vill ha något till nästa säsong. Ishockey är ju det roligaste som finns och jag har mycket kvar att ge.

 

//Billy Hammer

Foto: Stig Almqvist