Bakvägen till Kvalserien

På torsdag drar förkvalet i gång. Vinnaren av den östra vårserien, Sollentuna, tar emot vinnaren av den norra vårserien, Örnsköldsvik. Bäst av tre är det som gäller, där match två spelas i Örnsköldsvik på lördag och en eventuell tredje och avgörande match spelas på söndag, även den i Örnsköldsvik.

Sollentuna, som var nykomling i fjol, har stått för en stark säsong i år. Efter en förlust i premiären radade norrortsgänget upp vinster och låg med i toppen av den östra Hockeyettan. Efter tio matcher låg laget på en fin fjärdeplats. Fem raka förluster satte dock stopp för drömmen om Allettan, även om man tillslut inte var mer än fyra poäng efter Haninge som tog den sista Allettanplatsen.

Örnsköldsvik låg länge på allettanplats i den norra HockeyEttan. När tjugo av tjugotvå omgångar var spelade låg ÖHF på femte plats i serien. Två förluster i de sista omgångarna gjorde att Kalix kunde kliva förbi och ta den sista platsen till Allettan. Örnsköldsviks 41 poäng hade räckt till en allettanplats i alla de andra serierna.

I den norra vårserien var sedan Örnsköldsvik i en klass för sig. Via sex raka segrar satte Ö-vikgslaget sig i ett bra läge. Visserligen föll man mot Vännäs i omgång sju, men efter det tog man två raka segrar och därmed var serien avgjord.

Känslan inför den östra vårserien var att det var Hammarby och Sollentuna som skulle göra upp om seriesegern. Bajen var om inte storfavorit i alla fall klar favorit. När Hammarby floppade blev det istället Sollentuna, Valbo och Vallentuna som gjorde upp om förstaplatsen. Efter en rad oväntade resultat kunde Sollentuna tillslut vinna serien och kvalificera sig till förkvalet.

Matchserien mellan Sollentuna och Örnsköldsvik känns öppen men ÖHF får bära ett litet favoritskap. Hemmaplansfördelen behöver dock inte betyda så mycket, då Sollentuna har ett riktigt vasst bortafacit den här säsongen. I höstas imponerade man med raden 6-1-4, där man bland annat slog topplaget Visby/Roma på Gotland. Under vårserien tog Sollentuna femton av arton möjliga poäng på bortaplan, vilket kan vara viktigt då man är tvingade att vinna minst en gång i Örnsköldsvik.

Örnsköldsvik har samtidigt varit starka hemma i Skyttishallen där man har tagit 39/48 poäng den här säsongen. I vårserien hade ÖHF inte mindre än sju spelare som snittade en poäng eller mer per match. Interna poängligan toppas av Sebastian Magnusson som stod för sju mål och tio assist på tolv matcher i vårserien. Han följs av Anton Byström och Petter Segersten på 15 respektive 14 poäng.

I Sollentuna kretsar mycket av det offensiva spelet kring förstakedjan med Christan Holmblad, (21 poäng i vårserien), Filip Holmgren (15 poäng) och Carl Graf (13 poäng).

Match ett spelas alltså nu på torsdag 23/2. Nedsläpp klockan 19.00 i Sollentunas SVEAB Arena. Match två spelas i Skyttishallen, Örnsköldsvik, på lördag klockan 18.30. En eventuell tredje och avgörande match spelas även den i Skyttishallen, med starttid 16.00 på söndag den 26/2.

Matchen streamar du här

Senast söndag vet vi om säsongen är slut för Sollentuna eller Örnsköldsvik och vilket av de två lagen som går vidare till Play Off 1.

Läs även om det andra förkvalet här 

 

/Anton Gustavsson