En analys av playoff-valen

De högre rankade klubbarna har gjort sina val och det är klart för playoff 1. Det blev sex på papperet väldigt intressanta matchserier, väl värda en liten analys.

Väsby
(Skövde, Asplöven, Borlänge, Kalix, Tranås, Örnsköldsvik)
Som högst rankat lag från Allettan hade Väsby hela smörgåsbordet att välja från, men att valet inte skulle falla på Örnsköldsvik, Asplöven eller Kalix var naturligtvis ganska givet med tanke på de geografiska omständigheterna.

Bland Skövde, Borlänge och Tranås föll valet tillslut på de sistnämnda. Det sämst rankade av de tre lagen, men inte nödvändigtvis det enklaste motståndet. Vilket valet än hade blivit hade det blivit en intressant matchserie med tanke på att Väsby inte stött på något av de tre gängen i tävlingssammanhang under säsongen. Ny historia ska således skrivas och i och med valet av Tranås känns det som att det kommer bli fartfylld sådan.

Två lag med bra fart och sina största fördelar i offensiven ska drabba samman, men med den skillnaden att Väsby gått från klarhet till klarhet under säsongen medan Challe Franzéns Tranås haft svårt att riktigt övertyga. Väsby gjorde hockeypubliken en välgärning med sitt val och skapade en matchserie som kommer bli underhållande och sevärd.

 

Vimmerby
(Skövde, Asplöven, Borlänge, Kalix, Örnsköldsvik)
Det var inte mycket att snacka om för Vimmerby. Laget ville inte resa till Norrland och har en väldig respekt för Borlänge med all sin slumrande potential. Bättre då att ta chanserna med Skövde. Ett gäng som det spelats två jämna matcher (varsin uddamålsseger) mot under Allettan men som Vimmerby trots allt har ganska bra koll på hur de ska kunna besegra.

Hade det inte varit för Skövde är det dock inte säkert att Vimmerby hade suttit i den delikata sitsen att få välja så här tidigt i playoff-valsförfarandet. Hade skaraborgarna inte vänt underläge med 0-2 till 3-2 mot Vimmerby hemma i Billingehov i den sjunde omgången och fått bägaren att rinna över för klubbledningen som dagarna efter sparkade tränaren Jeff Hällegard är det inte alls säkert att smålänningarna fått sitt pånyttfödande under unge tränaren Eric Karlsson.

Men vid sidan av en sådan liten lustig kuriosadetalj kan det här bli en riktigt tuff matc

hserie mellan två lag som känner varandra väl. Vimmerby har mer spets, Skövde har en ofantlig moral. Det var ett givet val, men det blir ingen given matchserie.

 

Piteå
(Asplöven, Borlänge, Kalix, Örnsköldsvik)
Att Piteå skulle välja någon av sina kombattanter från norr var naturligtvis ingen överraskning, men många hade nog förväntat sig att de skulle välja den lite kortare resan till Kalix. Ett lag som man besegrat två gånger under Allettan.

Men nu föll valet istället på Örnsköldsvik, en lite längre resa men match mot ett sämre rankat lag. Ett val som också är i allra högsta grad begripligt. Piteå besegrade Örnsköldsvik två gånger i grundserien och är förmodligen ganska säkra på att man har en bredd som den valda motståndaren inte kan matcha. Omväxling förnöjer och det kanske kan vara kul för Piteå att möta ett lag som man inte mött i den serie som precis avslutats, men till syvende och sist hade man varit stora favoriter oavsett vilka man valt av Kalix och Övik.

För Örnsköldsvik är det bara att tacka och ta emot för att man slipper kuska buss till södra Sverige och gilla läget att möta en av playoff-spelets största favoriter.

 

KRIF
(Asplöven, Borlänge, Kalix)
När det väl blev Per Ljusteräng och hans KRIFs tur att välja var det där med just valfrihet mest ett ord på papperet och inte så mycket något som betydde något i realiteten. Att den fattiga lilla Blekinge-klubben skulle flasha lädret och bege sig iväg till norra Norrland fanns naturligtvis inte på (Sverige)kartan. Därmed blir det Borlänge på KRIFs lott.

På torsdag är de således dags för returmöte från i lördags då dalkarlarna kämpade ner ett skadeskjutet Blekinge-gäng och vann med 3-2 efter förlängning. I Soft Center Arena hade hemmastarka KRIF inga större bekymmer att landa segern tidigare under serien och borde kunna gå in i den här matchserien med en ganska självförtroendepräglad känsla.

Noterbart är att det är två helt olika typer av lagbyggen som möts. KRIF tvingades inför säsongen bygga ett helt nytt lag från grunden då bara ett fåtal herrar från fjolårstruppen stannade kvar. Borlänge å sin sida har byggt vidare med i stort sett samma manskap som tog sig hela vägen till kvalserien ifjol. Mot den bakgrunden har KRIF lyckats betydligt bättre än vad Borlänge gjort den här säsongen, men matchserien som sådan känns helt öppen.

 

Nybro
(Asplöven, Kalix)
Pest eller kolera? En resväg på 140 eller 144 mil? Som ett lag lite längre ner i valhierarkin hade Nybro inte lyxen att kunna välja bort de långväga resorna, men att valet föll på Kalix är inga konstigheter. Och då gjordes valet naturligtvis inte utifrån fyra mil kortare resväg.

Kalix är ett svårt motstånd vars kollektiv säkerligen kommer gneta emot väl mot Nybros vikingar, men smålänningarna ville inte utsätta sig för Asplövens slumrande spetskompetens. Det är ganska logiskt.

Dessutom har Nybro revansch att utkräva i playoff-sammanhang mot Norrlands-lag. Senast klubben stötte på motstånd från Norrland slutade det med en hjärtskärande förlust med 2-1 i matcher efter täta drabbningar med Björklöven säsongen 10/11. Kanske kan man hämta inspiration från säsongen dessförinnan då man gjorde 2-0 i matcher och 15-0 i mål på Kiruna i playoff 3 och räckte hela vägen till kvalserien.

 

Hudiksvall
(Asplöven)
Det blev inte så mycket till val för Lars ”Lillis” Lövblom och hans Hudiksvall, det blir till att sätta sig på bussen för en returresa till Haparanda och nya möten med Asplöven. Lagen möttes så sent som i helgen och Asplöven lyckades då vinna med 5-4 efter straffar. Ett resultat som talar ganska tydligt om hur den här matchserien kan komma att gestalta sig.

Det är två jämna lag med finsk spetskompetens som mycket väl kan komma att spela tre stenhårda matcher i kampen om platsen i playoff 2. Asplöven har vunnit båda mötena lagen emellan i Allettan, men det har handlat om riktigt täta matcher. Helgen som gick krävdes som sagt straffar för att skilja gängen åt och när det begav sig i Hudiksvall tidigare under serien vann Haparanda-gänget med 3-1 sedan den sista pucken trillat in i öppen kasse på slutet.

Asplöven störs nog heller inte nämnvärt av att det är Hudiksvall som har hemmaplansfördelen då man haft besynnerligt svårt att vinna hemma i Ica Arena under serien. För att vara riktigt klyschig, dagsformen kommer avgöra.

Se sändningen i efterhand här

//Mikael Mjörnberg