En analys av playoff 2-valen

Det blev spännande när de högre rankade lagen fick välja sitt motstånd inför playoff 2 och till syvende och sist blev det fem riktigt intressanta matchserier. Här har ni analysen av valen.

Kristianstad
(Vimmerby, KRIF, Piteå, Nybro, Asplöven)
Vilka man än hade valt går Kristianstad naturligtvis in i playoff 2-spelet som storfavorit med tanke på den fina Alletta laget gjorde. Men det här valet kan absolut inte ha varit enkelt. Att det inte skulle bli Piteå eller Asplöven var naturligtvis helt klart med hänvisning till så väl rese- som ekonomiska-aspekter. Men att välja mellan sina tidigare bekantskaper Vimmerby, KRIF och Nybro från södra Allettan utgjorde naturligtvis en utmaning.

Kristianstad har besegrat dem allihop under säsongen, men också spelat ett par riktigt täta historier med sena avgöranden och dessutom tappat poäng mot samtliga. Nu blev det i slutändan Nybro. Ett lag som Kristianstad vunnit fyra raka mot den här säsongen om än efter sena kvitteringar och förlängning de två senaste gångarena. I slutändan var det nog trots allt det rimligaste valet.

 

Visby/Roma
(Vimmerby, KRIF, Piteå, Asplöven)
Att Visby inte ville sätta sig på en buss och åka raka vägen till Norrland kändes ganska självklart på förhand, men precis som sportchefen André Lundholm uttryckte saken i samband med valet, ”det är hugget som stucket” att välja mellan KRIF och Vimmerby.

Av två bra lag som dessutom hittat formen ordentligt på slutet och börjat få tillbaka spelare från skador och sjukdom valde gotlänningarna i slutändan KRIF och det borgar för en riktigt underhållande matchserie. Vi talar om två lag som kan spela riktigt snygg hockey, men som inte tvekar en sekund att lägga några fingrar emellan eller sticka in näsan i skiten. Det kommer bli åka av och en matchserie som på förhand känns väldigt oviss.

 

Sundsvall
(Vimmerby, Piteå, Asplöven)
Förmodligen hade man i Sundsvall hoppats på att Hudiksvall skulle slå ut Asplöven i playoff 1 och sedan fortfarande finnas valbara när det var fjolårets allsvenskars tur att välja. Men nu blev det inte så och samtliga tänkbara motståndarlag i playoff 2 låg på långt reseavstånd från Sundsvall. Med andra ord spelade det kanske ingen större roll om man valde att rulla norrut eller söderut.

Men att valet föll på Vimmerby ter sig ändå aningen överraskande om man betänker att Sundsvall under säsongen uppenbarligen hittat nycklarna till att besegra svårspelade Piteå och vunnit samtliga fyra möten lagen emellan. 4-0 i matcher kunde på papperet tyckas mer lockande att välja en den totala oförutsägbarheten söderut, men Sundsvall valde att vara modiga och adderar med sitt val en aning extra spänning till den andra playoff-omgången.

 

Mariestad
(Piteå, Asplöven)
I Mariestad satt man naturligtvis och höll tummarna så att knogarna vitnade för att Sundsvall skulle välja ett Norrlandsmotstånd. I så fall hade man själva kunnat välja en behaglig bussresa till Vimmerby. Men nu blir det en långväga utflykt som väntar för skaraborgarna och att valet föll på Asplöven snarare än Piteå är trots allt ganska logiskt.

Mariestad har stora delar av sin trupp kvar från ifjol och då hade man betänkliga problem att få bukt med Piteå i Allettan. Det minnet sitter naturligtvis kvar och är knappast något positivt att ha med sig in i en kort och oviss playoff-serie. Istället tar Karl Helmersson hans mannar sina chanser med ett Asplöven som tycktes kvickna till och lyfta sig när det behövdes som mest i playoff 1. Mariestad mot Asplöven, på papperet känns det som det kan bli en offensiv och för publiken en riktigt underhållande matchserie.

 

Väsby
(Piteå)
I playoff 1 fick Väsby välja först, den här gången blev det helt tvärtom när man fick ikläda sig rollen som Hudiksvall spelade i playoff 1-valet och finna sig i att ta det som blev över. Den här gången blev det Piteå. Ett Piteå som inte imponerade lika mycket mot Örnsköldsvik som Väsby gjorde mot Tranås i playoff 1, men som under säsongen har visat att man är ett så väl tungt som stabilt lag. Inget drömmotstånd för någon.

Men Väsby, som gått från klarhet till klarhet det här säsongen behöver knappast gå in i matchserien med böjt huvud. Frågan är om man rent av inte är att betrakta som favoriter. Faktum är ju att Väsby faktisk placerade sig före Piteå i den norra Allettan och fick med sig poäng i båda de inbördesmötena. På hemmaplan slog Väsby sin motståndare med 6-4 och på Piteås hemmaplan slutade matchen oavgjort vid ordinarie tid innan hemmagänget kunde avgöra i förlängning. Det väntar med andra ord ytterligare en matchserie som känns väldigt öppen.

Matcherna streamar du här

//Mikael Mjörnberg