En analys av playoff 3-valen

På söndagskvällen gjordes de sista playoff-valen för den här säsongen när playoff 3 fastställdes. Här har ni analysen:

Troja/Ljungby
(Vimmerby, Mariestad, Piteå)

Många kanske lyfte på åtminstone ett ögonbryn när Troja, som var först ut att välja, valde Mariestad inför playoff 3. Skaraborgarna som just slagit ut sylvassa Asplöven och som i Allettan försvarade sig väl i Ljungby Arena och lyckades få med sig en poäng för att sedan besegra Troja med 3-0 på hemmaplan. Ett Mariestad som dessutom har vad som kanske varit seriens bästa målvakt längst bak i Arvid Ljung. Ett riktigt svårt motstånd som smålänningarna har minusstatistik på den här säsongen.

Men egentligen var det inte särskilt överraskande, för handen på hjärtat, Vimmerby är ett ännu mer skrämmande lag för Troja. Inte nog med att laget gått från klarhet till klarhet sedan tränarbytet i vintras och är att betrakta som ett av de riktigt formstarka gängen. Laget kommer dessutom från en serie där man slog ut Sundsvall trots att det var motståndaren som hade hemmaplansfördel.

Och kanske viktigast av allt. Troja har av någon outgrundlig anledning haft problem med Vimmerby de två senaste säsongerna. Man hade svårt mot dem ifjol och äve

n om det blev två vinster i i målmässigt ganska jämna bataljer i Allettan hade Ljungby-gänget svårt att få bukt med Vimmerby i grundserien. Då förlorade man rent av stort hemma i Ljungby Arena.

Så i slutändan känns det ändå ganska logiskt att valet föll på Mariestad. Trots minusstatistiken. Troja går nu in i matchserien i jakt på dubbel revansch. Dels för förlusten i Hockeyettan-finalen, dels för förlusten senast laget drabbade samman med Mariestad.

 

Kristianstad
(Vimmerby, Piteå)
Att valet skulle falla på Vimmerby var självklart. Mats Lusth vill inte utsätta sitt lag för den strapatsrika resan till Norrland med allt vad det innebär och tar istället sina chanser med Vimmerby.

Stekheta, formstarka Vimmerby som onekligen kan ställa till det men som skåningarna bör kunna klara av. De två lagen har drabbat samman fyra gånger den här säsongen och det har slutat med tre segrar för Kristianstad och en för Vimmerby, men båda mötena i grundserien slutade oavgjort under ordinarie tid och tre av matcherna har slutat med uddamålssegrar. Det är jämna bataljer mellan två jämna lag som väntar med andra ord.

Hade Sverige inte varit fullt lika avlångt och ekonomin inte spelat en fullt lika stor roll för föreningarna hade Lusth och hans pågar förmodligen satsat på Piteå, men nu skapar de istället härlig spänning genom att välja en matchserie som på alla sätt har potential att bli grymt underhållande.

 

Visby/Roma
(Piteå)
För André Lundholm och hans Visby/Roma var det ingenting att välja på. Precis som i valet inför playoff 2 var det Piteå som lämnades kvar sist och bara för öborna att gilla läget.

Det blir tuffa resor för Visby/Roma men jag tror trots allt ändå inte att de klagar över motståndet. Piteå har sakta men säkert börjat smyga igång under playoff och har så väl rutin som spets i laget, men det har Visby också och det är två lag som gillar att spela tufft. Lag som inte lägger ett enda finger emellan och som dessutom är duktiga på att försvara sig. Det kan bli en kul matchserie mellan två ganska tunga lag.

Piteå har fördel efter att ha vunnit båda mötena i Allettan, men precis som i de andra matchserierna har tidigare drabbningar varit väldigt jämna historier.

Noterbart är att inget av de högre rankade lagen har någon överväldigande plusstatistik på sina kommande motståndare. Vilket borgar för precis det vi vill ha. Tokjämn playoff 3-hockey.

 

//Mikael Mjörnberg