Krigarhjärta mot skills – nu ska det avgöras

Troja/Ljungby har sedan dag ett haft som mål att ta sig upp i Allsvenskan igen. De lyckades vinna de två första serierna, men i Hockeyettan-finalen blev det till slut förlust mot Huddinge. Nu väntar ett Mariestad som kommer göra allt för att stoppa Troja/Ljungbys ambitioner och istället ta platsen i Kvalserien själva.

Mariestad gick in i playoff 2 och där ställdes man mot ett Asplöven som ifjol hörde hemma i Hockeyallsvenskan. Efter att ha förlorat den första matchen på bortaplan visade man styrka och vände matchserien med två hemmavinster.

För Troja/Ljungbys del hade de en lång vila efter att ha slutat i topp i Allettan. Men under föregående vecka drabbade de samman med Huddinge i Hockeyettan-finalen. Trots att Troja inledde med en seger på bortaplan lyckades de inte avgöra på hemmais och snöpligt missade de chansen att nå Kvalserien på snabbast möjliga vis. Nu gäller det att ladda om både fysiskt och mentalt för både Mariestad och Troja/Ljungby.

– Det är det här vi håller på för så det är absolut inga problem att ladda om. Vi vet att vi kan slå alla lag och nu ska vi försöka slå Troja så det är bara roliga matcher, säger Mariestads lagkapten Filip Törnqvist.

Inte heller i Troja-lägret ger man några sken av att det är svårt att ladda om efter förlusterna mot Huddinge.

– Klart att det var surt i lördags efter de två sista matcherna. Men samtidigt är det ett ganska bra läge ändå att gå direkt in i playoff 3. Vi försöker tänka att det hade varit en bonus om vi gått dit direkt och nu har vi ett liv till som vi får försöka ta vara på, säger Troja/Ljungby-forwarden Tor Immo.

 

Två lagmaskiner

De båda lagen har både en del skillnader och likheter när det gäller hur man vill spela och vilka styrkor respektive trupp besitter.

– Framförallt har vi krigat ihop som lag. Det är många matcher som vi har legat under och lyckats vända. För att man ska klara det måste alla köpa sina roller och det har vi gjort. Vi har ett riktigt krigarhjärta och visar vi det är vi svårslagna, säger Filip Törnqvist.

Även från Troja-hållet lyfter man fram laget som nyckeln till framgång.

– Jag tycker vi har fyra jämna femmor. Det gör att vi kan skölja över motståndarna. Många lag klarar av att stå emot i två perioder, men till sist maler vi ner dem och det har gjort att vi avgjort många matcher i tredje perioden. På det viset är vi en lagmaskin, menar Tor Immo.

Vidare ses Troja/Ljungby av många som ett spelskickligt lag som haft mycket press både inifrån och utifrån att ta sig tillbaka upp till Hockeyallsvenskan som man ramlade ur 2014. Mariestad däremot beskylls ofta för att spela ett mer grisigt spel, trots det har Mariestad också en del lirare. Bland annat Douglas Lögdal som vann poängligan i hela Hockeyettan den här säsongen.

När nu Troja förutom klubbens höga målsättningar valt att möta Mariestad får de återigen bära favoritskapet, åtminstone enligt Mariestads lagkapten.

– Klart de är. Det är det inget snack om. Men det ska bli jättekul att få möta ett lag som ska gå till Allsvenskan. Alla säger att de ska vinna, men vi vet att vi är bra så jag tror att det kommer att bli tufft och tätt, säger Filip Törnqvist.

Men favoritskapet skrämmer inte Troja/Ljungby.

– Vad som helst kan hända. Men att vi är favoriter är inget nytt. Man får gärna måla upp oss som favoriter om man vill. För oss spelar det ingen roll eftersom vi vet vad vi jagar och då måste vi slå alla på vägen, säger Tor Immo.

 

Varsin seger tidigare

Lagen har mötts två gånger tidigare under säsongen under Allettan. De mötena slutade med en seger var. När de nu drabbas samman igen ikväll gör forwarden Filip Törnqvist sin 400:e match i Mariestad-tröjan. Och som 27-åringen känner han att fortfarande tar kliv i sin utveckling.

– Jag tycker det har flutit på bra och jag känner att jag tar steg trots att jag blivit äldre. Nu har jag spelat ihop med Douglas Lögdal i två säsonger och jag tycker verkligen att vi utvecklat vårt spel.

Nu har han alltså rollen som lagkapten när säsongens viktigaste matcher väntar.

– Jag måste säga att det är väldigt lätt att vara lagkapten i det här laget. Vi har många ledare och alla vet förutsättningarna.

Tor Immo däremot kom till Troja/Ljungby i slutet av förra säsongen och gör alltså sin första hela säsong i klubben nu. Han har noterats för 14 mål och 20 assist på sina 33 matcher under säsongen, trots en del skadebekymmer.

– Säsongen har väl varit lite upp och ner för min egen del. Jag var skadad och missade några matcher, men det har ändå gått hyfsat. Jag har ju ändå blivit en bättre ishockeyspelare, men spelar man i bra lag så utvecklas man.

 

Stor betydelse på spel

Nu är det upp till bevis för de båda spelarna att producera och spela sin bästa hockey för säsongen. Det är inget tvivel om att betydelsen att nå Kvalserien skulle vara stor för båda lagen.

– Det skulle vara jättestort. Vi har ju inte varit där sedan vi gick upp så det skulle betyda mycket för både staden och föreningen. Nu satsar vi på Kvalserien och tänker kriga för varje centimeter, säger Filip Törnqvist.

– Det skulle så klart vara skönt att nå dit eftersom det är ett mål vi har. Åker vi ut nu är det inte alls enligt plan. Det får vi se till att skippa så att vi kan skjuta fram fysträningen till nästa säsong ett tag till, säger Tor Immo.

Foto: Anna Engström

//Billy Hammer