Fem av sex lag klara för Kvalserien

Under fredagskvällen gick den andra omgången i PlayOff 3 av stapeln. Kristianstad, Visby/Roma och Mariestad vann sina matcher i den första omgången. Således var Piteå, Troja och Vimmerby tvungna att vinna kvällens matcher om inte säsongen skulle sluta här.

Piteå begav sig till Gotland i måstematchen mot Visby/Roma utan lagkaptenen Magnus Isaksson, som väntar tillökning i familjen och valde att stanna hemma i Norrbotten. Visby tog tag i taktpinnen från start och släppte aldrig greppet. Matchen slutade med en stabil 4-0 seger till hemmalaget som därmed är klara för spel i Kvalserien till HockeyAllsvenskan, för första gången i klubbens historia.

Kristianstad kan också sälla sig till den exklusiva skaran av lag som är klara för kvalserien efter en stabil insats hemma mot Vimmerby. Skåningarna var numret större matchen igenom och vann till sist med 5-2 inför 1517 åskådare i Kristianstad Ishall. 2-0 i matcher till Kristianstad som kliver in i kvalserien med 5 raka segrar.

Förhandsfavoriten Troja/Ljungby hade kniven mot strupen inför kvällens möte med Mariestad. Troja har varit otroligt stabila hela säsongen men hade inför kvällens match för ovanlighetens skull förlorat tre matcher på raken. Troja tog också ledningen i den första perioden genom Max Lindroth. Hockeyettans poängkung Douglas Lögdal kvitterade dock i inledningen av period två. Troja återtog ledningen en bit in i tredje genom Alexander Lindqvist-Hansen som påpassligt rev åt sig pucken och knäppte dit 2-1 målet. Med ungefär en och en halv minut kvar av matchen tog Mariestad ut målvakten och lyckade också kvittera genom Johan Dahlbom. Därefter väntade sig nog de allra flesta en förlängning, men hemmalagets Tobias Törnkvist ville annat när han tryckte in segermålet då det officiella matchuret stod på 59:59. Mariestadslägret ville få det till att att paussignalen redan hade ljudit nät Törnkvist satte avgörandet. Domarteamet var dock av en annan uppfattning och godkände målet.

Därmed väntar en direkt avgörande match i Ljungby imorgon klockan 16:00.  Matchen streamar du här

Kvällens resultat innebär att följande lag klara för spel i Kvalserien till HockeyAllsvenskan:

Västerås, Södertälje, Huddinge, Visby/Roma och Kristianstad.

Kvalserien inleds på torsdag nästa vecka.