Efterlängtat kvalserie-spel för klubbikonen

Visby/Roma har nyligen genomfört sin nionde säsong i Hockeyettan. Vid hela fyra tillfällen har de fallit på målsnöret i playoff-3 och missat kvalserien till Hockeyallsvenskan. En som varit med under samtliga dessa säsonger är lagkaptenen Mikael Adamsson. Nu får han äntligen vara med i en kvalserie och försöka leda nederlagstippade Visby/Roma uppåt i seriesystemet.

Visby/Roma har återigen stått för en stabil säsong i division 1-hockeyn. De har hamnat precis bakom Huddinge i både grundserien och i den norra Allettan. Efter det gick de in i playoff-2 mot Kallinge-Ronneby som de avverkade med 2-1 i matcher. Därefter stötte gotlänningarna på Piteå och den matchserien slutade 2-0 till Visby/Roma.

– Innan jul gjorde vi väl bara det vi skulle, men sen i Allettan tycker jag att vi gjorde det riktigt bra. Mot KRIF gjorde vi väl det sådär. Det blev tuffare än vad vi hade tänkt, men sedan mot Piteå tycker jag att vi kom upp igen och gjorde bra, säger Visby/Romas lagkapten Mikael Adamsson.

Det innebar att Visby/Roma för första gången har kvalificerat sig för en kvalserie upp mot Hockeyallsvenskan. De har varit nära att nå dit flera gånger tidigare, med bland annat fyra förluster i playoff-3 de senaste sex säsongerna.

– Tidigare har vi åkt ut mot lag som Karlskrona och Vita Hästen i playoff-3 så då kanske vi har varit nöjda ändå efter säsongerna, men nu är vi många som spelat ihop här länge. Det kändes redan vid mitten av Allettan att vi skulle ha bra chans att nå kvalserien i år, säger Adamsson.

 

Slår ur underläge

Trots att de är nya i detta sammanhang verkar de ha klart för sig vad som kommer att krävas för att göra bra ifrån sig i kvalserien.

– För oss tror jag att powerplay-spelet blir väldigt viktigt. Jag tror inte att vi kommer att vara spelförande i så många matcher och då blir det viktigt att stänga ner motståndarna och sedan ta vara på våra lägen. Jag tror det kommer bli playoff-karaktär på matcherna med tajt spel och inte så mycket öppna spjäll.

Många röster menar inför att Visby/Roma är det svagaste laget i uppställningen av lag i kvalserien. Det är något som laget är medvetet om, men inte ser som en nackdel.

– För oss blir det mentala viktigt. Det finns andra lag som är mer spelskickliga, men man kan vinna hockeymatcher på olika sätt. Så för oss blir det viktigt med inställning och att vi inte blir bekväma. Sedan är det självklart att vi slår ur underläge, men det passar nog oss så vi kan komma in utan press. Jag tror att det är skönare att sitta i vårt omklädningsrum än i Västerås eller Södertälje.

 

Bekant motstånd

Mikael Adamsson har varit med Visby/Roma i klubbens alla nio säsonger i Hockeyettan. Under den tiden har han blivit något av en ikon i klubben och det gör att priset om en plats i Hockeyallsvenskan känns ännu större. Dessutom står en välbekant klubb för motståndet.

– Det är klart att man får ett riktigt klubbhjärta när man är här så länge. Så det vore jättestort om vi skulle gå upp. Sedan har vi inte någon uttalad målsättning att göra det, även om det kanske är en ambition som klubben har i horisonten. Sen kommer det bli speciellt att möta Västerås eftersom jag är därifrån från början.

Och även om motivationen över lag inte är lika stor som förr, så längtar han verkligen efter chansen att få spela i kvalserien till Allsvenskan.

– Säsongen har väl varit upp och ner för min del. Man får väl börja erkänna att det är lite svårt innan jul. Det blir inte riktigt glöd. Men sedan i Allettan blir det ju kamp poäng i varje match. Och nu ska det bli skitroligt att spela kvalserien. Vi har ingen press eftersom ingen räknar med oss. Vi ska fortsätta störa och helst hade jag velat att det skulle börja idag.

 

//Billy Hammer