Kapten Hansson är redo för kvalserien

Kaptenen Fredrik Hansson gör sin bästa säsong i Hockeyettan för sitt Kristianstad som är klara för kvalserien till HockeyAllsvenskan. Han har spelat kvalserien till Allsvenskan förut men aldrig tidigare med Kristianstad under sina 6 säsonger i klubben. För första gången får Fredrik nu chansen att leda sitt Kristianstad mot nya höjder.

Innan satsningen på ishockeykarriären blev seriös tillbringade Fredrik sina ungdomsår i sin modersklubb Limhamn. Därefter fortsatte utvecklingen i Malmös U16-elit.

– Jag spelade mina ungdomsår i Limhamn och gick sedan till Malmös U16 och började på hockeygymnasiet där. Tiden i Malmö har betytt mycket eftersom man kunnat träna på skoltid och dessutom hade vi bra träningstider med laget direkt efter skolan. Jag gick på gymnasiet ända tills mitt sista år i J20 och den tiden var såklart otroligt utvecklande.

Kristianstads säsong hittills är minst sagt imponerande och de gick obesegrade genom hela Playoffspelet. Kaptenen Hansson menar att laget lagt in ytterligare en växel sedan de klev in i Playoff 2.

– Vi är jättenöjda med säsongen hittills då vi klarat våra mål som var att ta sig till Allettan, topp 3 i Allettan och ta sig till kvalserien. Det känns dessutom som vi spelar bättre och bättre och spelet vi haft i Playoffserierna har varit ytterligare en nivå uppåt.

Hansson lyfter framförallt lagsammanhållningen och bredden i truppen som framgångsfaktorerna i dagens Kristianstad och att han trivs som kapten råder det inga tivel om.

– Vår största styrka är vår bredd i truppen. Vi har en konkurrenssituation som jag inte varit med om innan och vi ställer höga krav på varandra. Lagsammanhållningen som vi råder har jag heller inte varit med om innan och vi har ett jäkla drag på träningarna och gör allt för varandra både på och utanför isen. Det är en ynnest att vara kapten

När kapten Hansson funderar kring vad de måste förbättra inför kvalserien är det just perioderna av ängslighet som ibland kan uppstå under matcherna som måste bort.

– Vi kan stundtals drabbas av någon slags ängslighet under matcherna där vi inte riktigt spelar vårt spel och gör det svårare än vad det är. Det gäller att vi behåller lugnet, inte stressar upp oss och håller oss till det vi är bra på. Det är detta vi behöver få bort i kvalserien då vi står inför 10 matcher med riktigt bra motstånd.

Poängmässigt gör Fredrik sin bästa säsong någonsin i Hockeyettan och förklaringen till detta är, enligt honom själv, att när laget går bra så går det ofta bra för en själv. Han väljer också att hylla den disciplin och hårdhet som tränaren Mats Lusth fört in i laget.

– Det har gått riktigt bra för mig denna säsongen och när laget går bra så går det oftast bra personligen också. Vi har ett bra powerplay och många av poängen har ju kommit där. Mats Lusth är hård och krävande vilket har bidragit till att jag inte kan ligga på latsidan som jag kanske gjort tidigare säsonger. Som trupp är denna upplaga av Kristianstad den bästa vi haft. Sen har vi såklart haft otroligt skickliga spelare tidigare säsonger men sett till helheten så har vi inte haft den bredd som vi har nu.

Kristianstad avslutade Playoff 3 på bästa sätt och de har tränat på riktigt bra sedan dess vilket gör att kapten Hansson och hans lag längtar tills kvalserien äntligen ska dra igång. En sak som också är säker är att skåningarna kommer göra allt för att komma bland de två bästa i serien.

– Alla lag som är i kvalserien har chans att ta klivet upp. Det känns verkligen som att det är första gången som de bästa lagen är med från Hockeyettan. När lagen kan välja sina motståndare i Playoffspelet minskar risken att de två bästa lagen möts redan i PlayOff 2 till exempel. Troja och Huddinge är väl värda sina platser samtidigt som vi och Visby också är det så det känns fullt rättvist. Västerås och Södertälje är favoriter eftersom de kommer från Allsvenskan. Jag har själv spelat negativt kval från Allsvenskan med Tingsryd och vet att det är inte roligt att komma uppifrån. Börjar Västerås och Södertälje att tappa några poäng här och där kan allt hända.

Om Fredrik Hansson får önska sig precis vad han vill just nu blir svaret enkelt.

– En plats i Allsvenskan med Kristianstad…

Kvalserien till HockeyAllsvenskan streamar du här

 

// Niklas Karlsson och Jonas Wallin