Kvalserie-analysen #1

Varje måndag hela kvalserien blir det någon form av analys av hur det har utvecklat sig och hur lagen ligger till. Idag är det dags för det första avsnittet.

Två omgångar är spelade med följande resultat:

Huddinge IK – Kristianstads IK 2 – 3 PS
Södertälje SK – VIK Västerås HK 2 – 3 OT
IF Troja/Ljungby – Visby/Roma HK 5 – 3

Kristianstads IK – Södertälje SK 4 – 5
VIK Västerås HK – IF Troja/Ljungby 1 – 4
Visby/Roma HK – Huddinge IK 1 – 2

Matcherna streamar du på Hockeyettan.tv

Troja/Ljungby 6p
Hockeyettan-finalen och playoff var skräckfyllda upplevelser för det tungt favorittippade Ljungby-gänget. Men när man väl lyckats ta sig förbi det steget med andan i halsen tycks ett antal kilon ha lättat från axlarna på spelarna. Premiären blev en ganska enkel historia där Troja var numret större än sina gäster Visby och när laget följde upp med en 4-1-seger på bortaplan mot allsvenska Västerås i omgång två sände man en ordentlig signal till övriga serien. Det riktiga Troja är tillbaka.

Rapporterna från Västerås skvallrar om ett Hockeyettan-lag som vågade kliva på utan att oroa sig för hur potent motstånd som stod på andra sidan och som plötsligt utnyttjade sina chanser igen. Det var precis den starten Troja behövde ha på kvalserien för att hålla liv i den allsvenska drömmen. Tvärtemot fjolåret då man startade kvalserien med att spela ruggigt bra, men inte fick med sig poängen.

Då öppnade man med torsk mot Södertälje. På tisdag väntar chans till revansch när den tredje omgången liras i Scaniarinken.

Södertälje 4p
Hela säsongen har det varit bländande målvaktsspel och spetskompetens i offensiven som hållit Södertälje flytande, så har det blivit även i öppningen av kvalserien. Fyra poäng på två matcher är Mats Waltins mannar säkerligen nöjda med så som det hela gestaltat sig.

Att de två allsvenska gängen SSK och Västerås delade broderligt på poängen (innan VIK plockade med sig bonuspinnen hem) i premiären var förmodligen båda lagen nöjda med. Det hade varit tungt att öppna med en nollpoängare. Sedan åkte Södertälje till Skåne och snodde med sig alla tre poängen från Kristianstad trots att spelet inte riktigt stämde. Det var Anton Holms målskytte och Alexander Sahlins bländande målvaktsspel som var skillnaden och så måste det fortsätta. Men att SSK lyckades ta tre poäng så som matchen såg ut i Skåne stärker dem garanterat mentalt inför fortsättningen. Laget har fått snudd på en drömstart på kvalserien.

Huddinge 4p
Årets upplaga av Huddinge ger sig aldrig. Premiären slutade i frustration och besvikelse när en till synes kassaskåpssäker ledning med 2-0 förbyttes i två baklängesmål de sista minuterna och sedan även en strafförlust. Det hade kunnat knäcka den bäste. Men Huddinge åkte till Gotland, hamnade i underläge, men vände tillbaka tillställningen. Segern över Visby gör att Talangfabriken kan glida in till hemmamötet mot Västerås med ny energi, speciellt som det allsvenska gänget har hackat lite i inledningen. Huddinge har återigen visat att man inte är sämre än att man kan vara med och störa alla lag i alla matcher.

Kristianstad 2p
Skåningarna har förvisso inte fått med sig mer än två av sex poäng i inledningen, men kan ändå luta sig mot en ganska behaglig känsla. För är det något Mats Lusths mannar har visat under de två första omgångarna så är det att man har moral. Trots att läget har sett hopplöst ut har Kristianstad kommit tillbaka.

Borta mot Huddinge låg laget under med 0-2 med mindre än två minuter kvar att spela, men tog ut målvakten och lyckades skjuta sig ikapp med två snabba mål för att sedan vinna på straffar. Hemma mot allsvenska Södertälje såg det riktigt mörkt ut med 1-4 på tavlan trots spelövertag, men pågarna sköt sig tillbaka in i matchen och var på vippen att få med sig poäng. Kristianstad har styrkan att komma tillbaka även när det ser tufft ut.

Det är något att bygga vidare på inför fortsättningen, men nu måste poängen börja ramla in också. Det brukar vara lag som inte får med sig poäng trots att de spelar bra mot tufft motstånd som i slutändan hamnar i botten av kvalserietabeller.

VIK Västerås 2p
Att det blev två poäng borta mot den allsvenska kollegan Södertälje var precis den start som Västerås ville ha. Två pinnar på bortaplan i en nervig premiär, kanske gjorde det att man trodde att det skulle gå av bara farten på hemmaplan mot Troja/Ljungby. Men där körde VIK på grund fullständigt. Troja kom upp stort, Västerås hade svårt att få spelet att stämma och plötsligt är det som såg ut att kunna bli en drömstart något helt annat. Nu gäller det för gurkorna att omedelbart studsa tillbaka och ta tre poäng borta mot Huddinge om det inte ska börja infinna sig nerver i det hela. Västerås är den största favoriten i kvalserien och att få på nöten i första matchen mot Hockeyettan-motstånd ingick inte i planen. De egna supportrarna har redan börjat tvivla. Nu gäller det att spelarna gör det motsatta.

Visby/Roma 0p
Enda nollpoängaren efter två spelade omgångar är laget som av de allra flesta tippades i botten av kvalserien. En tuff start för Visby som kanske är det av samtliga sex lag som varit i allra störst behov av en bra start. Men att åka till Ljungby och hämta poäng är naturligtvis ingenting något lag kan förvänta sig, 1-2-torsken hemma mot Huddinge lär ha svidit betydligt mer. De två gängen har gått många tuffa bataljer genom åren och så även den här säsongen. Det är i mötena nu det gäller att vara bäst när det gäller och att då släppa samtliga tre poäng till konkurrenten på den egna hemmabanan…det bådar inte gott för Visby. Nu väntar två raka bortamatcher, mot Kristianstad och Västerås, där måste ögänget hämta poäng om glappet till toppen inte ska bli ointagligt.

//Mikael Mjörnberg