Hockeyettanlagen i topp

Under tisdagskvällen spelades den tredje omgången i Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Efter tre spelade omgångar ligger två lag från Hockeyettan i tabellens topp. Nedan följer en kort rapportering från kvällens matcher.

Huddinge-Västerås 2-3

I Björkängshallen tog Hockeyettanmästarna Huddinge emot Västerås. Det var också Huddinge som tog ledningen efter drygt sex minuter genom Joakim Hälleström i spel i numerärt överläge. Hälleström fick tag i pucken i slottet och drog snabbt iväg ett lågt handledsskott som letade sig in bakom Henrik Lundberg i Västeråsmålet.

I slutet på första perioden snodde gästernas Niklas Lihagen åt sig pucken efter ett slarvigt uppspel av Huddinge. Lihagen gjorde inga misstag och pricksköt in kvitteringsmålet mellan benen på Huddingemålvakten Niklas Lundström. Minuten senare fick VIK-spelaren Stefan Gråhns tag i pucken i anfallszon, Gråhns drog iväg ett snabbt skott på vinst och förlust, ett skott som letade sig hela vägen in i nätmaskorna bakom Lundström. Ett skott som inte såg helt otagbart ut. 1-2 till gästerna efter första perioden.

I andra perioden var Huddinge något bättre. Kvitteringen kom därför inte helt ologiskt när Joakim Hälleström gjorde sitt och Huddinges andra mål för kvällen. Hälleström trixade sig fri direkt på tekningen och lade in den mellan benen på Lundberg. Det blev periodens enda mål. likaläge 2-2 inför tredje.

(Se highlights här)

Huddinge tog tag i taktpinnen och inledde den tredje akten klart bäst. Därför var det inte helt logiskt när gästernas Jonte Berg petade in en retur framför Lundström i hemmamålet. 2-3 till Västerås som därmed kopplade greppet. Huddinge jobbade frenetiskt och skapade ett jätteläge i slutet, Filip Norman fick dock inte riktigt till avslutet. Huddinge fick även chansen att spela i numerärt överläge med halvminuten kvar av tredje. Västerås lyckades dock hålla dem stången med ett uppoffrande boxplay-spel. Västerås plockade därmed sin första trepoängare i årets kvalserie och går upp på tredje plats i tabellen, med lika många poäng (5) som Kristianstad.

(Länk till kvalserietabellen)

SSK-Troja/Ljungby 1-3

I Scaniarinken tog SSK emot serieledande Troja/Ljungby. SSK inledde starkast och var något mer spelförande, utan att för den saken skull skapa särskilt många farligheter. I slutet på den första perioden fick hemmalaget chansen i spel 5 mot 3 sedan Alexander Lindqvist Hansen dragit på sig en olycklig tripping i spel 4 mot 5. Troja klarade dock 3 mot 5 spelet galant, SSK skapade knappt något av värde alls. 0-0 efter första perioden.

I den andra perioden tog Troja över matchen allt mer. Smålänningarna spelade en gedigen bortamatch-hockey. Gästerna tog också ledningen genom Stefan Söder som prickade in 0-1 i numerärt överläge efter en fin pass av Elias Edström. Troja utökade sedan sin ledning genom Niclas Lehmann, som från fritt läge i slottet placerade in 0-2 pucken sedan SSK-försvaret slarvat i egen zon. Med drygt fyra minuter kvar av mittperioden drog Troja på sig en utvisning för 6 man på banan. SSK var inte sena att utnyttja detta. Lucas Carlsson satte reduceringen efter att hemmalaget lyckats skapa oreda framför Robin Johansson i Trojamålet. Därmed var det match igen. 1-2 inför den tredje perioden.

Troja inledde tredje perioden på ett formidabelt sätt. SSK försökte och försökte, men lyckades trots ett bra tryck från läktarna inte skapa några farligheter. Istället var det Troja som utökade till 1-3 drygt 8 minuter in i perioden sedan Niclas Lehmann för andra gången den här kvällen lyckades överlista Alexander Sahlin i SSK-målet. Lehmann hittade en fri yta i slottet, fick ett riktigt smörpass av Johan Andersson, och gjorde inga misstag i avslutningsfasen. SSK-coachen Mats Waltin tog timeout några minuter senare och plockade även ut målvakten. Hemmalaget mäktade dock aldrig med att skapa några högoktaniga chanser och Troja lyckades hålla undan.

Troja har därmed vunnit på bortaplan mot båda lagen från HockeyAllsvenskan och tagit 9 poäng av 9 möjliga så här långt. Härnäst väntar Kristianstad på hemmaplan. En småländsk seger där och Troja har kopplat ett rejält grepp om en av platserna till HockeyAllsvenskan.

Kristianstad-VisbyRoma 6-3

I Kristianstad Ishall inledde hemmalaget klart bäst. KIK tog också helt logiskt ledningen sedan Roger Olsson slog in en retur från nära håll i mitten på första perioden. Målet innebar Olssons tredje för säsongen. Några minuter senare utökade hemmalaget sin ledning till 2-0 genom Herman Hansson som ”köttade” in pucken framför mål. KIK lyckades skapa stor oreda framför Sammy Gustavsson i Visbymålet. Hemmalaget klev in i pausvilan med en stabil tvåmålsledning.

I den andra perioden ryckte Visby upp sig rejält. Reduceringen kom också efter ganska precis halva matchen sedan Oskar Lundberg lite turligt väggspelade sig till öppet mål via Kristianstadklubbor. Minuten senare lyckades gästerna även kvittera genom Sam Coatta som drog iväg ett stenhårt handledsskott i krysset. Otagbart för hemmamålvakten Joel Gistedt. Kristianstad fick kort därefter chansen i spel 5 mot 4 sedan Visbys Johan Eriksson fått en ”tvåa” för hög klubba. Hemmalaget lyckades skapa ett ordentligt tryck mot Visbymålet. Acke Ringström pangade iväg ett stenhårt slagskott från blå, som styrdes i mål via Visbybacken Arvid Larssons ändalykt. 3-2 till KIK inför tredje.

Den tredje perioden var bara en minut gammal när Visby lyckades kvittera till 3-3 genom Emrik Larsson, som passade på att göra sitt första mål för säsongen. Skottet såg inte helt otagbart ut för Gistedt i hemmamålet. Kristianstad lät sig dock inte nedslås av det. Minuten senare gjorde nämligen trotjänaren Mikael Larsson 4-3 för sitt Kristianstad. Larsson fick viss hjälp av Visbyförsvaret som såg ut att vara sist på pucken innan den till slut letade sig in mellan stolparna bakom Gustavsson.

Visby jagade sedan kvittering och satsade allt framåt. Satsningen gav dock KIK chansen till giftiga spelvändningar. Anförda av Fredrik Hansson kom Kristianstad i ett 3 mot 2 läge. Hansson höll kyligt i pucken, skottfintade Visbymålvakten och slog en delikat passning till kedjekompisen Thom Flodkvist som rakade in sitt andra mål för kvällen. 5-3 till Kristianstad med knappt två minuter kvar av tredjeperioden och saken kändes klar. Halvminuten senare slog Heman Hansson in sitt andra för kvällen i tom bur. Kristianstad därmed upp på andra plats i tabellen, 4 poäng bakom serieledande Troja. Lagen möts i Ljungby i nästa omgång nu på torsdag.