Troja/Ljungby och Södertälje till HockeyAllsvenskan

Efter den tionde och sista omgången av kvalserien står det klart att Troja/Ljungby och Södertälje SK spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong. Nedan följer en kort matchsummering från söndagens matcher.

Troja/Ljungby – Huddinge 5-4 (2-0, 2-2, 1-2)

Troja/Ljungby hade allt i egna händer inför den sista omgången. Inledningsvis verkade Troja/Ljungby vara lite spända och drog även på sig ett par utvisningar. Gästande Huddinge lyckades dock inte förvalta dessa. Istället var det hemmalaget som tog ledningen genom Johan Andersson som stötte in sitt sjätte mål i kvalserien i numerärt överläge när matchuret stod på 12:50. I slutet av perioden utökade Troja sin ledning genom Elias Edström som dundrade iväg ett direktskott från blålinjen. 2-0 till Troja efter första perioden.

I den andra perioden fick Huddinge en drömstart när Rasmus Dahlberg-Karlsson reducerade blott 20 sekunder in i perioden. Troja hämtade sig dock och kunde återigen glida upp i en tvåmålsledning sedan Tor Immo snappade upp en målvaktsretur och kunde valla in 3-1 målet. Hemmalagets Max Lindroth gjorde sedan 4-1 och matchen kändes avgjord. Huddinge ville dock annat och reducerade på nytt sedan Dennis Nordström prickade in ett skott i nättaket från nära håll. 4-2 till Troja inför den tredje perioden.

I den tredje perioden fick Huddinge på nytt en drömstart.  46 sekunder in i perioden drev den skicklige backen Erik Rosén upp pucken på egen hand och skickade iväg ett skott som letade sig in bakom Robin Johansson i Trojamålet, 3-4 och match igen. Därefter inledde en rejäl Huddinge-press. Troja verkade tagna av stundens allvar och kändes paralyserade. Inte helt oväntat kom kom också kvitteringen när Rasmus Dahlberg-Karlsson från nära håll lyckades styra in sitt andra mål för dagen och sitt tredje i kvalserien, 4-4 och helt öppet igen med drygt 7 minuter kvar av perioden. Nu vaknade Troja till liv och flyttade upp spelet. Den tidigare Huddinge-spelaren Niclas Lehmann skulle frälsa majoriteten av de 3171 åskådarna på plats i Ljungby Arena. Med en halv minut kvar av matchen lämnades Lehmann helt ensam på bortre stolpen och kunde skicka in segermålet inför den fanatiska hemmapubliken. Ett viktigt mål som innebar att Troja/Ljungby tog tre poäng och spelar allsvenskt 2017/2018!

Västerås – Kristianstad 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 1-0)

Kristianstad var tvungna att vinna borta mot Västerås i den sista omgången och samtidigt hoppas på hjälp från redan avhängda Visby/Roma och/eller Huddinge. Kristianstad inledde piggast och tog också ledningen 15:31 in i första perioden genom stekhete Daniel Andersson. Andersson petade in ledningsmålet i numerärt överläge efter ett fint instick av forwards-kollegan Thom Flodkvist. 0-1 till Kristianstad efter första perioden.

I den andra perioden kontrollerade gästerna händelserna. Skåningarna stängde effektivt ner hemmalagets offensiva ambitioner och hade samtidigt några lägen att bättra på sin ledning, men lyckades inte överlista Henrik Lundberg i VIK-kassen. Inga mål i andra perioden och fortsatt 0-1 inför tredje.

I den tredje perioden hade KIK fortsatt god kontroll. Västerås kändes avslagna och verkade inte vara riktigt påkopplade. När sex minuter återstod drog västeråsaren Stefan Gråhns på sig en fyraminuters-utvisning och de flesta trodde nog att Kristianstad skulle klara av att hålla undan. Mitt i det numerära överläget drog dock Kristianstads Sebastian Magnusson olyckligt på sig en ”tvåminutare”. I det efterföljande 4 mot 4 spelet kunde Västerås kvittera sedan Mikael Frycklund läckert tunnlade en KIK-spelare och prickade in kvitteringspucken bakom Joel Gistedt. Inga fler mål i den tredje perioden och matchen gick till förlängning.

Övertidsperioden var bara 44 sekunder gammal när hemmalagets Niklas Lihagen kunde skjuta hem bonuspoängen till Västerås. Lihagen hittade en lucka i bortre hörnet och gjorde inga misstag. För skåningarnas del räckte dessvärre inte den poäng man lyckades bärga. Det blir därmed fortsatt spel i Hockeyettan för KIK även nästa säsong.

 

Södertälje – Visby/Roma 3-1 (0-0, 3-0, 0-1)

Inför matchen hade Södertälje det bästa utgångsläget av lagen som jagade tabellens två översta platser. I den första perioden fick SSK aldrig riktigt något flyt i spelet. Visby låg rätt och satte effektivt käppar i hjulen på SSK:s framfart. 0-0 efter en händelsefattig första period.

I mittenakten ökade hemmalaget tempot och kunde ta ledningen fem minuter in i perioden genom Olov Lundqvist som slängde iväg ett handledsskott som letade sig hela vägen in bakom en skymd Daniel Gibl i Visbymålet. SSK gjorde sedan både 2-0 och 3-0 innan periodvilan.

Drygt två minuter in i den sista perioden reducerade Visby genom den forne SSK-spelaren Andreas Gröndahl till 3-1 sedan hemmalaget slarvat i egen zon. Södertälje blev dock inte stressade och kunde någorlunda komfortabelt spela av matchen. Visby kom aldrig närmre. 3-1 till hemmalaget som därmed vinner kvalserien och spelar allsvenskt kommande säsong.

 

Tabellen när vi summerar kvalserien 2017:

1. Södertälje, 22 poäng, målskillnad: +8
2. Troja/Ljungby 21 poäng, målskillnad: +8
3. Kristianstad, 18 poäng, målskillnad: +8
4. Västerås, 15 poäng, målskillnad: -5
5. Huddinge, 11 poäng, målskillnad: -1
6.Visby/Roma, 3 poäng, målskillnad: -18

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *