Nysatsande Vännäs en utmanare i norr

Vännäs har under sommaren knutit till sig ett koppel av namnkunniga nyförvärv som gör att klubben av många ses som en intressant utmanare i den norra serien. Nyanställda tränaren Mattias Lund, senast i LN91 i division två, menar att det är klubbens seriösa verksamhet som fick honom att återigen ställa sig i båset på Hockeyettan-nivå.

– Man kan väl säga att jag har följt Vännäs från sidan om under ett par år nu, både som tränare i seriekonkurrenter och på andra nivåer. Vad jag känner nu är att föreningen verkligen är beredd att jobba hårt för att kunna ha en verksamhet som lockar hit spelare. Jag menar att det största klivet för Vännäs var att anlita Erik Åström som klubbdirektör, som dagligen kan jobba mot sponsorer och med media.

Stora delar av fjolårets stomme är kvar, kryddat med namnkunniga nyförvärv. Lund hymlar inte med att man verkligen är nöjda med hur truppen ser ut och att målet är en plats i Allettan.

– De nyförvärv vi fått in kommer från den typen av miljö som vi strävar efter att uppnå, med en hög kravbild och seriös verksamhet. Vi har ett målvaktspar som känner varandra väl och tävlar varje dag, vi har fått in tunga defensiva pjäser och kryddat offensiven. Vi ska spela effektivt offensivt med stor noggrannhet i hemgångar och i försvarsspelet. Truppen är formad för att kunna spela just denna typ av hockey, som Vännäs kanske inte lyckats med fullt ut med tidigare år. Styrelsens mål för a-laget är att vi i år på allvar ska utmana om en plats i Allettan och kommande säsong spela i Allettan, så truppen är byggd därefter.

Även om Vännäs på pappret ser starkt ut så krävs hårt jobb.

– Det är lätt att stirra sig blind på truppen, men den viktigaste delen för mig som tränare är att få ihop gruppen. Vi är många som jobbar för att detta ska bli bra. Jag har lyssnat mycket på spelarna som var här ifjol när kravställningen och filosofin ska sättas. Jag pratar mycket med sportchef Jacob Bergendorff och Peter Johansson för att föreningens helhetsbild ska stämma överens, och att det ska finnas kontinuitet mellan juniorleden till a-laget. Samtidigt är den största utmaningen att både utbilda individer och få in den förändringen som krävs för att nå högre höjder.

Vännäs säsongsdebuterade under förra veckan med en träningsmatch mot Björklöven inför fullsatta läktare i Vännäs ishall.

– Det var nästan en surrealistisk känsla för alla inblandade, att ha en så pass bra känsla efter en match och ändå förlora med 0-7. Jag tycker att vi gjorde mycket bra av det lilla vi hunnit prata om under isträningarna så här långt. Jag tar verkligen med mig den mentaliteten vi visar upp, arbetet som lades ner oavsett resultatet på tavlan. I stort sett samtliga mål vi släpper in kom från att vi föll ur ramen för en kort sekvens och blev hårt straffade. Men sammanfattningsvis tror jag att killarna tyckte att det var en rolig och nyttig match, när man får möta duktiga hockeyspelare framför så mycket folk på läktaren.

 

//Marcus Malmsten