Hockeylandskapet Norrbotten. Del 1: Piteå

Hockeyn är glödhet i Norrbotten. Bakom SHL-laget Luleå finns fyra klubbar som alla aspirerar om topplaceringar i Hockeyettan Norra; Asplöven, Boden, Kalix och Piteå. Att ett landskap med knappt 200 000 invånare kan stoltsera med fyra välmående Hockeyettanföreningar inom en radie på knappt 20 mil bakom en storklubb som Luleå visar vilket stort hockeyintresse som finns i området.

I en artikelserie i fyra delar kommer landskapets fyra Hockeyettanlag att få ge sin syn på den egna föreningens verksamhet, den kommande säsongen och mycket annat. Först ut: Piteå.

Få Hockeyettanklubbar har ett lika imponerande facit de senaste säsongerna som Piteå Hockey. Våren 2014 spelade klubben sin andra raka kvalserie till Hockeyallsvenskan och därefter har man gått långt i playoff samtliga säsonger. Jonatan Glader är sportchef i Piteå sedan 2015 och menar att klubbens framgångar snarare kommer från en verksamheten i toppklass än ekonomiska muskler.

– Vår styrka ligger inte i ekonomin och jag tycker inte vi sticker inte ut som en förening med speciellt stor spelarbudget. Självklart har vi en ekonomi i balans, men våra styrkor finns på andra håll. Det finns en bra grund av hockeyintresse och kunnande i Piteå, och en kultur där alla vill framåt och ta steget till nästa nivå. Som förening vill vi ständigt utveckla oss och röra oss framåt, och om spelare från Piteå avancerar i seriesystemet snabbare än föreningen är det enbart positivt och ett kvitto på verksamhetens kvalitet.

En annan aspekt som är till Piteås fördel är det geografiska läget.

– Vi ett bra geografiskt läge med närhet till både Luleå och Skellefteå, och vi har goda relationer till båda föreningarna. I årets spelartrupp har vi dessutom enbart spelare från Norrbotten och Västerbotten som såklart ger oss en stark koppling till regionen.

Just relationen till Skellefteå AIK och i synnerhet till fystränaren Stefan Thomson lyfter Glader fram som en nyckel i dagens verksamhet.

– Stefan har en otrolig kunskap, och genom honom och Skellefteå AIK testas olika träningsmetoder först hos oss för att sedan tas till Skellefteå. Här ligger vi i absolut framkant på både junior- och seniornivå när det kommer till fysträning och Stefan är naturligtvis en jättestor del i det.

Trots de senaste årens dominans i toppen av Hockeyettan Norra är Glader försiktigt optimistisk inför den kommande säsongen.

– Resultatmässigt fokuserar vi egentligen enbart på att ta en plats i Allettan. Naturligtvis behövs långsiktiga resultatmål men ofta tycker jag det är minst lika viktigt att se till vad som händer här och nu. Att kvällens träning kanske är viktigare än en tabellplacering. Jag tror att det behövs för att upprätthålla kvaliteten i den dagliga verksamheten.

Inför säsongen har Piteåsonen Mats Lavander flyttat hem och kommer vara assisterande tränare bakom Anders Johansson.

– Mats har en genuin hockeykunskap och är väldigt taktiskt driven. Efter alla sina år som spelare vet han vad som krävs för att prestera på en hög nivå och han blir naturligtvis en jättetillgång. Tillsammans med Anders, som är en ledare ut i fingerspetsarna, kommer dom bli bra komplement till varandra.

Att Boden tagit klivet upp i Hockeyettan välkomnas av Glader.

– Det märks av en tydlig hockeytemp i hela området tycker jag. Det är med blandad förtjusning vi välkomnar Boden som jag tror kommer bli superstarka. Egentligen samtliga lag i landskapet ser intressanta ut. Boden med en otrolig spets i truppen, Asplöven med en individuell skicklighet och Kalix med stark defensiv.

Fyra snabba med Jonatan Glader:

  1. På vilken plats slutar Piteå i grundserien? 4
  2. Vem blir poängkung i Piteå? Joakim Högberg
  3. Vilket Norrbottenslag blir tuffaste motståndaren? Boden
  4. Vilket Norrbottenslag är den största konkurrenten? Boden

 

 

//Marcus Malmsten