Ny serieledare i västra och VIK åkte på första förlusten

Den sjunde omgången av hockeyettan västra inleddes under onsdagskvällen med fyra matcher, de två övriga i omgången spelas under fredagen. En omgång som bjöd på en ny serieledare, ett Västerås som inkasserade sin första förlust i årets hockeyetta och fina fyra poäng av Mariestads Oskar Norlöv och Lindlövens Marcus Fornell.

Kumla – Mariestad 2-5

En match som bjöd på fina fyra poäng som sagt av duktiga Oskar Norlöv men även bjöd på mängder av skott från de båda lagen och en hel del utvisningsminuter.
Skottstatistiken skrevs till smått ofattbara 51-39, alltså 90 skott på mål under 60 minuters ishockey.
OCh det var gästerna som inledde klart bäst, Mariestad satte full fart från start och efter 17 minuters spel hade laget gått upp till en 3-0 ledning.
Mariestad som i senaste matchen pulveriserade antagonisten Skövde med 7-3 fortsatte på inslagen väg och vann till slut med 5-2 uppe i Kumla. En seger som innebär att Mariestad tar över serieledningen då Västerås gick på pumpen i Skövde. Nämnde Norlöv stod för två assist i den första perioden och sen även till Mariestads 4-1 mål i inledningen av den andra, innan han punkterade matchen med att sätta 5-2 med halvminuten kvar att spela av den andra perioden.
Den tredje perioden var mest en lång rad av utvisningar, hela 32 minuter delades ut, enbart i tvåminutare. Närmast för de båda lagen väntar Grums för Mariestads del och VIK Västerås HK för Kumla på söndag.

Lindlöven – Surahammar 7-3

I Lindesberg tog Lindlöven emot Surahammar och visade direkt vart alla tre poängen skulle hamna. Efter 2.26 hade Lindlöven redan gått fram till 2-0 genom Felix Lundqvist och hypersnabba Anton Tano. Joakim Lundholm i Surahammar valde att utnyttja sin timeout och byta målvakt i hopp om att få till någon ändring men efter 3.55 satt även 3-0 bakom nyinbytta A-lagsdebutanten Rasmus Helmrich och uppförsbacken blev än tyngre när Felix Lundqvist satte sitt andra mål för kvällen till 4-0 på passning från Marcus Fornell som då stod för sin tredje assist i matchen.
Surahammar reducerade visserligen ef

ter knappt 14 minuters spel men direkt i den andra perioden trillade även 5-1 in för Lindesbergslaget. Felix Lundqvist tredje mål för kvällen. Marcus Fornell fixade sen på egen hand 6-2 för Lindlöven efter att Jakob Forslund reducerat.
Surahammars skyttekung, Robin Bringsén reducerade till 6-3 några minuter innan pausvilan men även det sista målet för kvällen skulle komma från hemmalaget. Sam Perstedt fastställde slutresultatet efter knappt åtta minuter av den avslutande perioden.
Närmast väntar Forshaga för Lindlövens del och Surahammar tar emot Enköping i Surahallen på söndag.

Enköping – Borlänge 2-5

I Enköping tog hemmalaget emot Borlänge och det var gästerna som inledde bäst, stod för en kanonad av skott mot Simon S:t Cyr i den första perioden och lyckades hitta rätt bakom honom tre gånger i inledningsperioden. Sebastian Bengtsson som hade en fin match senast (tre mål mot Surahammar) följde upp det med att göra 1-0 för Borlänge efter knappt sex minuter. Nils Eriksson ökade på ledningen efter åtta minuter innan den tidigare Borlänge-spelaren Viktor Ehn reducerade till 2-1 efter 12.31. Mathias Wiklund såg dock till att gästerna kunde gå till pausvila med en tvåmålsledning efter sitt 3-1 mål när klockan stod på 13.29.
Den andra perioden var spelmässigt jämnare och började på ett bra sätt för hemmalaget som reducerade till 2-3 innan Borlänge tog över på nytt och Nils Eriksson hängde dit sin andra balja för kvällen till 4-2 för Borlänge. Den tredje perioden blev mest en transportsträcka då gästerna punkterade tillställningen efter knappt fyra minuter genom Kalle Östman.
För Borlänges del väntar Arboga på hemmais kommande match och Enköping beger sig till Surahammar.

Skövde – Västerås 4-3

I Skövde tog hemmalaget emot obesegrade Västerås och blev det hittills första laget att sno med sig samtliga tre poäng mot Västerås efter att laget inlett på ett betydligt bättre sätt än under den senaste matchen.
Skövde checkade högt upp i banan och det lönade sig. Redan efter en dryg minut tog hemmalaget ledningen genom lagkaptenen Oscar Forsmark. Skövde skulle även göra 2-0 efter 5.32, bara sekunder efter att VIK blivit fulltagliga efter en utvisning så petade Jesper Sellin in pucken i nätet när Marcus Dahlbom inte hann över i en sidledsförlyttning och Thomas Paananen valde omgående att ta sin timeout för att få ordning på spelet i VIK.
Skövde gick därmed till pausvila med en tvåmålsledning och när den andra perioden inleddes kändes det som att VIK fortfarande var tagna över motståndet på andra sidan, Skövde läste spelet allt som oftast och spelade smart och kompromisslöst men efter drygt halva den andra perioden hamnade Skövde på hälarna och fick slå ifrån sig gång efter annan, tränare Tomas Kämpe valde att ta sin timeout efter en av flera icingpuckar för att försöka vila sina spelare lite extra men inte bättre än att vid efterföljande byte fick VIK:s kapten, Fredrik Johansson stå helt ensam och kunde kruta in reduceringen bakom Tim Hultstrand.
Den tredje perioden inleddes på ungefär samma sätt som den första, Skövde med full fart och ett Västerås som hade problem att ta sig ur egen zon.
Anton Blomberg fixade 3-1 för Skövde efter 3.07 och knappa två minuter senare kom även 4-1 när Alexander Henriksson fick ett friläge.
Då trodde nog de flesta av de 1604 åskådarna i Billingehov att matchen var avgjord men VIK ville annorlunda och jobbade sig tillbaka in i matchen. Petter Mattson skickade iväg en chanspuck mot Skövdemålet efter 13.50 och pucken tog på en Skövdespelare och in bakom en chanslös målvakt.
Men VIK var inte färdiga, med två minuter kvar av ordinarie matchtid prickade Marcus Bergman in ytterligare en reducering och det kändes på allvar som VIK var tillbaka i matchen men lyckades inte skapa några superlägen på slutet och Skövde kunde till slut stå som vinnare.
Segern för Skövde innebär att laget kliver upp på tredje plats i tabellen och VIK faller till fjärdeplatsen efter att de övriga topplagen vunnit sina matcher.
Närmast väntar Köping på bortais för Skövde medan Västerås tar emot Kumla på söndag.