Lördagsrapport från norrserien

Det spelades fem matcher i Hockeyettan norra under lördagseftermiddagen. I och med att Vännäs bortabesegrade Asplöven med 3-4 efter straffar börjar det bli rejält trångt kring Allettanstrecket. Straffhjälte för andra matchen i följd blev Petter Segersten som följde upp sina tre straffmål mot Östersund senast med att göra två stycken idag. I och med segern passerade Vännäs Asplöven i tabellen och parkerar nu på den femte och sista Allettanplatsen. Vännäs tränare Mattias Lund var givetvis nöjd med segern.

– Vi följde vår gameplan bra tycker jag. Senaste tiden har vi jobba hårt i hemgångarna, spelat tight defensiv hockey och släpper inte till så mycket chanser. Har vi bara tålamod och kan hålla oss på isen och spela fem mot fem så vet vi om att vi starka. Kvällens match var inget undantag.

Inför denna veckan hade Vännäs ett två veckor långt speluppehåll som Lund hoppas ska bära frukt denna vecka.

– Vi har två veckor av hård träning bakom oss och vi känner oss i bra fysisk form. Rent fysiskt ligger vi väldigt bra till, sen finns det såklart andra bitar i spelet att justera. Till exempel vill vi äga lite mer puck offensivt, och bli effektivare i anfallsspelet.

Vännäs hoppar nu på bussen från Haparanda för att imorgon möta Kalix.

– Kalix är ruggigt noggr

anna i allt de gör, och deras tränartrio lämnar ingenting åt slumpen när det kommer till detaljer i spelet. Dom kommer inte bjuda på någonting och spelvänder gärna snabbt. Det kommer bli en otroligt tuff match.

Örnsköldsvik sprattlade till och tog en livsviktig seger med 2-1 på hemmaplan mot Boden. Hemmalaget hade med sig en 1-0-ledning från den första perioden och lyckades sedan stå pall en kraftig Bodendominans resten av matchen. Örnsköldsviks målvakt Michal Zajkowski kom upp stort med 35 räddningar och var en stor del av segern. Det återstår att se om Örnsköldsvik i och med segern kan få igång ett vägvinnande spel efter den skakiga inledningen.

I Östersund spelades en tidig seriefinal när hemmalaget tog emot Piteå. Trots spelövertag för bortalaget var ställningen 1-1 inför den tredjeperioden och matchen såg ut att kunna sluta i vilken favör som helst. Med fem minuter kvar av matchen lyckades tillslut Piteås Petter Mäkitalo bryta dödläget och bara någon minut senare gjorde Luleålånet Axel Levander 1-3. Matchen slutade tillslut 2-4 i Piteås favör och ingen kan inte påstå att segern var orättvis.

I och med Östersunds förlust är Kalix ny tabelltvåa. Laget tog klivet upp på andraplats i tabellen efter att man fullständigt kört över Teg med 9-1 hemma i PART Arena. Poängbäst i Kalix blev Johan Pettersson, Leonard Forselius och Robin Byström med tre poäng var.

Ytterligare ett lag som blandat sig i kampen om Allettanplatserna är Lejon. Skellefteålaget tog sin andra seger denna vecka när man besegrade Sollefteå på bortaplan med 0-3. Stor hjälte blev målvakten Victor Öjdal som tycks vara i storform. Öjdal, som räddade 37 skott i segern mot Kiruna i onsdags, behövde göra 33 räddningar i dagens match för att hålla sin nolla intakt.