Mariestad i topp efter halva serien, Enköping hakade på i toppen och Västerås körde över Lindlöven

Vi närmar oss halvtid i den västra hockeyettan. Under onsdagskvällen var åtta av de tolv lagen involverade i matcher och har därmed nått halvvägs. Under torsdagen och fredagen avslutas den första halvan med en match vardera om dagen.

Enköping – Skövde 3-1

I Enköping åkte topplaget Skövde på sin andra raka förlust. Den första perioden var spelmässigt jämn med ett litet övertag för skaraborgarnas del men Simon S:t Cyr i hemmalaget var som vanligt riktigt bra mellan stolparna.
I den andra perioden kom hemmalaget bättre in i händelserna och skapade flertalet bra chanser, men Tim Hultstrand i Skövdemålet stod för flera fina räddningar.
Det krävdes en tre mot tvåa för Enköping för att få hål på Skövde-målvakten, Carl Eriksson frispelade William Warging som hänge dit sin tredje balja för säsongen.
I den tredje perioden hann publiken knappt bänka sig innan det blev mål på nytt, efter fem minuters spel hade hemmalaget gjort två mål och Skövde ett.
Först Viktor Ehn efter prick tre minuter fram till 2-0 innan Skövdes Hugo Borg reducerade halvminuten senare. Viktor Ehn skickade dryga minuten senare in sitt andra för kvällen och fastställde slutresultatet till 3-1 för Enköping som plockade viktiga poäng i jakten på lagen ovanför strecket. Skövde försökte med tre minuter kvar att plocka ut sin målvakt och spela sex mot fem men fick aldrig till något riktigt farligt läge, Enköpingsspelarna offrade sig hänsynslöst och såg till att hjälpa sin målvakt.

Köping – Grums 4-3

I Köping var det gästerna från Värmland som inledde klart bäst och fixade ledningsmålet till 0-1 redan efter drygt två minuter genom Gabriel Johansson. Grums gjorde mycket bra under den första perioden och hade rättvist ledningen med matchens enda mål efter de första 20. Men i den andra perioden kom Köping ut hårdare och spelade betydligt bättre hockey, samtliga spelare tog jobbet och avlossade mängder med skott mot Daniel Hansen. Men det krävdes ett powerplay för Köping för att få till kvitteringen. Jonas Nyman prickade in kvitteringen efter knappt 13 minuter och Köping hade bud på fler mål men Hansen spelade riktigt bra i kassen.
I den avslutande perioden bjöds publiken på ett riktigt målkalas, först Henrik Messfeldt för Grums men glädjen blev kortvarig, för två minuter senare kvitterade Anton Karlsson och några minuter senare fixade Emil Eriksson ledningsmålet för Köping.
Grums vägrade dock att ge sig och fixade på nytt en kvittering efter 13.28 genom Oscar Granrud. Men mindre än två minuter senare stod Anton Karlsson för sitt andra mål för kvällen och fixade 4-3 för Köping.
Ett mål som visade sig bli matchavgörande. För trots att Grums tog sin timeout och plockade ut Hansen och spelade sex mot fem så ville pucken inte in bakom Christoffer Hanning och Köping fixade en ny trepoängare.

Västerås – Lindlöven 5-1

VIK Västerås verkar ha kommit igång ordentligt på nytt och körde över Lindlöven under onsdagskvällen. Fredrik Hetta fixade 1-0 efter knappt elva minuters spel och halvminuten senare ökade Hampus Wallin på till 2-0. Då valde Jussi Salo i Lindlöven att ta sin timeout och såg till att det aldrig blev något riktigt ras för Lindlöven.
Lindesbergsgänget avslutade perioden betydligt bättre än de inledde den men skapade inte några jättelägen mot Marcus Dahlbom.
I den andra perioden däremot var det Västerås som blev passiva och tillät Lindlöven att skapa chanser och gästerna fick iväg hela 17 skott mot Västerås fyra under mittakten. Felix Lundqvist skickade in reduceringen till 2-1 efter drygt fem minuter när Lindlöven fick chansen i powerplay. Fyra minuter senare fick samme Lundqvist chansen att kvittera på straffslag men lyckades inte överlista Dahlbom och VIK kom undan med blotta förskräckelsen.
I den tredje perioden kom Västerås ut med ny energi och Kevin Weiskog såg till att avgöra matchen med sitt tredje mål för säsongen efter drygt nio minuter.
Jussi Salo valde att plocka ut sin målvakt efter knappt 18 minuter men som så ofta slutade det med mål i egen kasse. Johan Skiöld skickade in pucken till 4-1 efter 18.31. Halvminuten senare plockade Salo ut Daniel Marmenlind på nytt och då skickade Petter Mattsson in matchens sista mål till 5-1 för Västerås.
Segern tar Västerås förbi Skövde i tabellen och upp på tredjeplatsen bakom just Lindlöven.

Mariestad – Forshaga 5-4

Mariestad tappade serieledningen i den senaste omgången och det var ett revanschsuget lag som gled ut på isen i Katrinhallen under onsdagen. Laget visade från första nedsläpp att förlusten mot Lindlöven senast bara var ett missöde och satte full fart från start men det dröjde 14 minuter innan laget lyckades spräcka David Söderbergs nolla.
Christian Hägg fixade ledningsmålet efter att ha blivit framspelad av nyförvärvet William Pethrus och Jens Högbom.
Trots det spelmässiga övertaget stod sig 1-0 perioden ut och till den andra perioden var det många som räknade med att Mariestad skulle punktera matchen i mittenakten.
I mångt och mycket såg det också ut som att så skulle bli fallet, Mariestad skickade 20 skott på mål och säkert lika många utanför Söderbergs stolpar under perioden men det enda målet som föll kom från gästerna. Karl Pearson skickade in kvitteringen bakom Tobias Sandberg efter 17 minuters spel och tystade publiken i Katrinhallen.
I den tredje perioden fixade Roman Semjonovs ett nytt ledningsmål för hemmalaget i powerplay efter att Kimmy Skogland blivit utvisad i samband med periodsignalen. Forshaga jobbade hårt för att få till en kvittering och Viktor Kyrk satte sin första strut för säsongen till 2-2 efter 7.26.
Glädjen hos gästerna blev dock kortvarig, minuten senare skickade Ahlbin Hernod in 3-2 för Mariestad och bara 21 sekunder senare satte Filip Engqvist 4-2. Då tog Forshaga sin timeout men den hjälpte föga, för bara 14 sekunder senare skickade Hägg in sitt andra för kvällen till 5-2 och tillställningen kändes avgjord. Calle Kjällström pytsade till siffrorna för Forshaga efter 10.21 och med knappt tre minuter kvar valde gästerna att plocka ut Söderberg och spela sex mot fem. Något som lönade sig, Calle Kjällström skickade in 5-4 men alldeles för sent för att gästerna skulle lyckas få med sig en poäng från den tuffa bortamatchen. Reduceringen kom med endast tre sekunder kvar att spela och Mariestad höll ut och gick på nytt upp i serieledning.