Sammanfattning första halvan av västra

Halva grundserien är spelad och vi kan konstatera att favoriterna som tippades topp fem på försäsongen, samtliga ligger på rätt sida strecket.

1. Mariestad har gått som tåget under grundserien och bara förlorat en match under ordinarie matchtid (Västerås i premiären) och en efter straffar (Lindlöven i omgång tio). I övrigt har man vunnit samtliga matcher, åtta under ordinarie matchtid och en efter straffar (Surahammar). På hemmais har Mariestad plockat 17 av 18 möjliga poäng och är med det bäst i serien.
När det kommer till poängproduktion så är det prestigevärvningen och återvändaren Eddie Davidsson som ligger i topp med nio mål, sju assist och totalt sexton poäng.
Hela 16 av Mariestads spelare har gjort mål under säsongen och 21 har gjort en poäng eller fler.
Det tyder på ett sammansvetsat lag där samtliga spelare tagit jobbet.
Mariestad har tio poäng ner till Enköping på sjätteplatsen och kommer med största sannolikhet att klara av att ta sig till Allettan.

2. Lindlöven placerar sig som tvåa efter halva serien och har spelat in 25 poäng. Lindesbergslaget har en förlust under ordinarie matchtid och den kom i den elfte omgången när man förlorade med 5-1 mot Västerås. Laget har haft ett makalöst powerplay och har fina 34% med 17 gjorda mål på 50 försök. Ett imponerande facit så långt.
André Astley Rydberg är lagets bästa poängplockare med två mål, tretton assist och totalt femton poäng.
Bäste målskytt i laget och i hela serien är Felix Lundqvist som svarat för elva mål på lika många matcher.
Näst bäste målskytten i laget är Max Lalander som svarat för nio mål på de inledande elva omgångarna.
Lindlöven har gjort en riktigt bra första halva av serien och håller man samma kvalité i andra halvan kommer allettanplatsen säkras tidigt för Lindesbergslaget.

3. Västerås som trillade ned från hockeyallsvenskan i våras började säsongen förtroendeingivande och vann sina sex första matcher innan Skövde blev första lag att besegra ”gurkorna”. Efter det förlorade laget omgången efter mot Kumla på hemmais och det började spekuleras i vad som inte stod rätt till i VIK men efter straffseger hemma mot Forshaga hamnade Västerås på rätt spår igen och körde över Grums och Lindlöven innan uppehållet.
Kaptenen Fredrik Johansson har varit en ledande spelare och dessutom producerat flest poäng framåt för sitt lag med sju mål, fyra assist och elva poäng. Duktiga Niclas Lehmann har stått för tio assist under seriens första halva och varit en viktig spelare för VIK under hösten.
Man har dessutom seriens bästa målvakt sett till antalet insläppta mål per match i Marcus Dahlbom. VIK-målvakten släpper in 1,86 mål per match och har en räddningsprocent på 92,70%
Västerås har släppt in 22 mål och är med det bäst i serien ihop med Skövde i den kategorin.

4. Skövde inledde precis som Västerås på ett riktigt bra sätt och åkte på sin första förlust i omgång sex när man blev överḱörda av lokalantagonisten Mariestad i det för

sta skaraborgsderbyt för säsongen. Skövde hade innan matchen mot Mariestad bara släppt in fyra mål innan man helt plötsligt släppte sju puckar mot rivalen.
Starkt av Skövde att studsa tillbaka direkt och besegra Västerås i omgången efter.
Skövde avslutade dock första halvan med två raka förluster och blev dessutom nollade på hemmaplan mot Borlänge i omgång tio.
Skövde har släppt in 22 mål på de första elva matcherna men har bara producerat 32 mål framåt, vilket är klart sämst av lagen ovanför strecket. Bara fyra lag i serien har gjort mindre mål än Skövde. 20 spelare i laget har producerat en poäng eller fler med Carl-Johan Sjögren som bäste poängplockare med tre mål och sju assist.

5. Borlänge har imponerat under lagets bortamatcher och plockat 15 av 18 möjliga poäng men på hemmais har det gått tyngre och laget har bara spelat in sju poäng av femton möjliga på sin hemmaplan. Borlänge har haft seriens överlägset bästa boxplay under första halvan av serien och bara släppt in två mål på 29 utvisningar vilket ger fina 93,10% i boxplay.
Sebastian Bengtsson och Kalle Östman har vardera stått för åtta mål, sex assist och totalt 14 poäng.
Borlänge har fem poäng ner till Enköping på sjätteplatsen och ska laget hålla ut och ta sig till allettan vill det till att lagets hemmafacit blir betydligt bättre än innan, laget avslutar med sex hemmamatcher och fem bortamatcher.

6. Enköping har seriens bästa målvakt sett till räddningsprocent i duktiga Simon S:t Cyr som ståtar med smått fantastiska 93,79% och släpper in 2,07 mål per match. S:t Cyr är en stor anledning till att Enköping ligger på sjätteplatsen och är den som har en möjlighet att faktiskt se till att Enköping är en utmanare till topp fem. Men då måste han fortsätta på samma sätt som han inlett säsongen. Bäste poängplockarna i laget är Jesper Sojé som gjort tio assist och Simon Cederborg-Nilsson med fem mål och fyra assist.

7. Köping ligger på den sjunde platsen i tabellen och inledde med att besegra Forshaga med 7-4 i premiären innan man åkte på två förluster mot Mariestad (1-6) och Västerås (2-5). I omgång fem kom nästa storförlust när Borlänge krossade Köping med 7-1.
Köping har gjort sig kända för att spela en fartfylld hockey men har haft ofantligt svårt att få med sig poäng i från matcherna och kommer förmodligen få satsa på att vinna fortsättningsserien om man vill spela playoff i vår. Laget har tagit sex poäng på fem hemmamatcher och nio poäng på sina sex bortamatcher. Ludvig Karlsson är bästa poängplockaren med fyra mål och åtta assist och Christoffer Hanning i målet ligger på en fin tredjeplats bland burväktarna med 92,61% i räddningsprocent.

8. Kumla var ett av lagen som det pratades om på försäsongen som en eventuell utmanare till topp fem ihop med Arboga men tar man inga poäng på hemmais så är det svårt att lyckas utmana. Samtliga Kumlas 15 poäng har nämligen spelats in på bortais i vinter och inte en enda på hemmaplan.
Mest positivt för Kumla den här säsongen har varit Felix Scharnke som gjort sju mål och fem assist.
Kan Kumla börja plocka poäng på hemmaplan under andra halvan av serien kan de åtminstone skaffa sig ett bra utgångsläge i fortsättningsserien, annars kan det bli en riktigt jobbig säsong för Black Bulls.

9. Grums nykomlingen inledde med två raka segrar i hockeyettan men avslutade första halvan med fyra raka förluster. Värmlänningarna har tagit nio av sina tolv poäng på hemmaplan i höst och bara tre på bortaplan.
Henrik Messfeldt är lagets bäste poängplockare med fem mål och fyra assist, totalt nio poäng. Backen Jesper Appel har varit en viktig kugge för Grums så väl offensivt som defensivt och han har stått för ett mål och sju assist hittills.
Den tidigare skyttekungen Henric Höglund har även i år producerat mål, sex stycken till antalet men ingen assist från Höglunds klubba ännu.
Grums inledde starkt som sagt men har mattats av ju längre serien spelats och det ska bli spännande att följa fortsättningen för laget.

10. Forshaga Det andra laget från Värmland i serien har haft en tuff inledning med bara en inspelad poäng på bortais och sju på hemmaplan. Samtidigt ska vi komma ihåg att laget tagit en poäng mot Västerås och var nära att lugga Mariestad på poäng i den tionde omgången. Positivt för Forshaga är att man är bästa laget i serien på att sätta dit sina skott, laget har skjutit minst skott i serien (275 stycken) och gjort mål på 11,64% av skotten.
Duktiga Kimmy Skogland är lagets bästa poängplockare med två mål och 14 assist vilket ger honom en förstaplats i assistligan i serien.

11. Arboga har haft en extremt jobbig höst, laget fanns med i snacket om topp fem innan seriespelet drog igång men det dröjde ända till den elfte omgången innan första trepoängaren kom när laget besegrade Surahammar. Vid hela fyra tillfällen har Arboga gått mållösa av isen och Lenny Erikssons mannar har knappast levt upp till förväntningarna. Anthon Eriksson är lagets bäste poängplockare med två mål och fem assist.

12. Surahammar har om möjligt haft en ännu tyngre höst än Arboga och lyckades inte göra mål förrän i den tredje omgången då lagets hittills enda seger kom mot Kumla på bortplan. Och precis som Kumla så har Surahammar ännu inte tagit en enda poäng på sin hemmais. Laget har dessutom bara gjort tre mål framåt på hemmaplan, där har man varit betydligt bättre på bortmatcherna då laget gjort elva mål. Men totalt 14 mål framåt på elva matcher är naturligtvis alldeles för dåligt och Surahammar måste göra något radikalt om laget vill undvika negativt kvalspel även denna säsongen.
Robin Bringsén är lagets bästa poängplockare med fem mål och noll assist.

På fredag drar serien äntligen igång igen och det kommer bli en intressant fortsättning, hur fort avgörs serien? Vilka lag kommer att imponera mest under andra halvan av serien och vem vinner poängligan?
Det är några av frågorna vi kommer få svar på när serien är färdigspelad i december.

//Kristoffer Bennemyr-Porath