Västerås upp i topp när serien vände

Under fredagen inleddes den andra halvan av grundserien för lagen i hockeyettan västra när Grums besegrade Enköping med 5-2.
Under lördagen väntade toppmöte när serieledaren Mariestad tog emot VIK Västerås.

Det blev en tillställning med härlig stämning på läktarna och en fin publiksiffra med 1768 åskådare som passerade vändkorsen.
Spelmässigt var det gästande Västerås som började matchen bäst och satte hård press på Mariestad från första nedsläpp. VIK skapade en hel del chanser i perioden och borde gjort något mer mål än det enda som föll efter 16.40 men Tobias Sandberg i hemmakassen spelade lugnt och tryggt mellan stolparna.
Den andra perioden kändes som raka motsatsen till den första, Mariestad tryckte tillbaka Västerås i egen zon och sköt på allt, när tillfälle gavs, Mariestad levererade hela 17 skott på mål i mittperioden men Marcus Dahlbom var fenomenal i Västeråsmålet och såg till att ta hand om allting som kom fram till honom, totalt 47 räddningar idag.
När sen Fredrik Johansson skickade in en retur på ett skott från Jimmie Jansson kändes det varken logiskt eller rättvist. Mariestad skapade chanserna men fick inte hål på Dahlbom och målet från Johansson kom som en blixt från klar himmel.
I den avslutande akten försökte Mariestad med alla tillåtna medel att spräcka Dahlboms nolla och fick en bra chans när Joel Werner satt utvisad.
Men istället för en viktig reducering kunde Petter Mattsson punktera matchen när han satte 3-0 i numerärt underläge.
Mariestad lyckades till slut få hål på Dahlbom, Lucas Larsson skickade in reduceringen med 11.36 kvar av matchen men närmre än så kom aldrig Mariestad och VIK såg till att plocka tre blytunga poäng.
Segern för Västerås innebär att de går upp i serieledning på samma poäng men bättre målskillnad än Mariestad.

Under söndagen fullbordas den tolfte omgången med nedsläpp 16.00 på samtliga fyra arenor. Matcherna som spelas står här nedanför.