Lindlöven vann toppmötet, Skövde körde över Surahammar och Arboga tog andra raka

Under söndagen färdigspelades den tolfte omgången av hockeyettan västra, en omgång som bjöd på Kumlas första poäng på hemmais, en klar förlust trots tränarbyte för Surahammar och ett toppmöte mellan Lindlöven och Borlänge.

Surahammar-Skövde 1-5

Surahammar valde under uppehållet att byta ut sina tränare för att försöka få ordning på sitt spel och börja plocka poäng.
Men första matchen med Jarno Pikkarainen vid rodret slutade med en klar förlust för Surahammar. Skövdes unga Hugo Borg gav sitt lag ledningen redan efter drygt två minuters spel och det var Skövde för hela slanten i den första perioden. Johan Planeby ökade dessutom på till 2-0 innan perioden var till ända.
Under inledningen av den andra perioden fortsatte Skövde på samma sätt, laget spelade med ett stort självförtroende och när Henrik Thegel skickade in 3-0 bakom Anders Olsson var det rullgardin ned för Surahammar.
Alexander Henriksson ökade på Skövdes ledning till 4-0 i powerplay och med drygt två minuter kvar av perioden prickade Hugo Borg in sitt andra mål i matchen.
I den tredje perioden försökte Skövde spela på resultatet och Surahammar fick till en reducering efter knappt sju minuter genom Christofer Udd men bortsett från det målet var Skövde det klart bättre laget och tog tre nya poäng i jakten på allettan.

Forshaga-Köping 1-5

I Ängevi ishall tog Forshaga emot Köping som kämpar för att nå femteplatsen i serien och det syntes att Köping var hungrigare än hemmalaget. Köping skapade flertalet bra chanser i den första perioden men det dröjde nästan 18 minuter innan Anton Svensson lyckades spräcka David Söderbergs nolla.
I inledningen av den andra perioden dubblade Ludvig Nilsson på Köpings ledning till 2-0 och just då kändes det som Köpings seger var kassaskåpssäker.
Men när Forshaga fick chansen i fem mot tre kom reduceringen,

Anton Rhöse skickade in pucken bakom Christoffer Hanning och Forshaga kom in mer och mer i matchen. Casper Lundqvist fick dessutom chansen att kvittera på straffslag men lyckades inte överlista Hanning.
Knappt tre minuter in i den tredje akten dunkade Jonas Nyman in 3-1 för Köping och luften gick ur Forshaga.
I slutet ökade Ludvig Nilsson på till 4-1 innan Anton Svensson fastställde slutresultatet med knappt två minuter kvar att spela.
Segern för Köping gör att de nu har fem poäng upp till Borlänge på femteplatsen.

Kumla-Arboga 3-4 (straffar)

I Kumla möttes två lag med stukat självförtroende, ett Kumla som inte tagit en enda poäng på hemmaplan under säsongen och ett Arboga som tog sin första seger först i den elfte omgången.
Men det var Kumla som inledde klart bäst och tog ledningen efter drygt fyra minuters spel genom Martin Modigs. Bara 17 sekunder senare ökade Daniel Lindberg på till 2-0 och Arboga tog omgående sin timeout. Något som gav helt rätt effekt. För efter knappt nio minuter reducerade Henrik Warman till 2-1 och sex minuter senare fixade Linus Ageborg kvitteringen till 2-2.
Med minuten kvar tog Kumla ledningen på nytt genom Christian Axelsson och Kumla fick gå till pausvila med ledning.
I den andra perioden satte Oliver Nordmark dit 3-3 och spelmässigt var mittenakten jämn och när lagen väl skapade något stod Daniel Eriksson och John Westermark för några fina parader och fredade sina mål.
Den tredje perioden blev mållös och matchen gick därmed till förlängning, vilket i sin tur betydde att Kumla tog sin första poäng på hemmaplan den här säsongen.
Förlängningen blev mållös och i straffläggningen var det bara Oskar Olsson som lyckades göra mål och gav bonuspinnen till Arboga.

Lindlöven-Borlänge 5-4 (straffar)

I Lindesberg möttes topplagen Lindlöven och Borlänge och det blev precis så jämnt som man kunde ana på förhand.
Johan Persson gav Lindlöven ledningen i powerplay efter sex minuters spel men bara dryga minuten senare kvitterade Marcus Linderborg på straffslag.
I den andra perioden tog Borlänge ledningen genom Markus Nygren i numerärt underläge men bara halvminuten senare kvitterade Filip Bergmark för Lindlöven.
När nästan halva perioden gått tog Lindlöven ledningen på nytt, denna gång genom Filip Ullgren men ledningen blev inte heller den här gången långvarig. För bara två minuter senare kvitterade Jacob Thor till 3-3.
När Markus Magnusson skickade in ett nytt ledningsmål för Lindlöven med endast en sekund kvar av perioden var frågan hur Borlänge skulle reagera i inledningen av den tredje akten.
Lindlöven dominerade stora händelser av den tredje perioden men efter nio minuters spel såg Kalle Östman till att Borlänge fick med sig poäng när han kvitterade till 4-4.
Förlängningen blev mållös och matchen tvingades avgöras på straffar.
I straffläggningen klev André Astley Rydberg fram och fixade bonuspoängen till Lindlöven vilket gör att tre lag nu delar serieledningen.