Bottenlagen tog viktiga segrar – onsdagsresultaten Östra serien

Det var en minst sagt annorlunda onsdagkväll, när den Östra serien spelade av fem matcher från omgång 13. Båda bottenlagen, nästjumbon Wings från Arlanda, samt jumbon Sollentuna HC tog fina, och imponerande skalper mot Valbo respektive Vallentuna.

Valbo-Wings 2-4

I en match som Valbo i kraft av hemmaplan och ett tabelläge, betydligt bättre än Wings, realistiskt borde tagit hem segern, så blev det snarare platt fall. Valbo ledde programenligt efter den första perioden med 2-0 efter mål av Fredrik Blom och William Berg. Men det var inte helt rättvist om vi ser till periodens spel, Wings var heta för dagen, och att Valbo ledde, trots 8-4 i skott för bortalaget efter en period, ska nog hemmalaget vara mest glada över.

I andra perioden brakade det ihop, Valbo tappade humöret något och fokuserade på fel saker, Felix Lööv reducerade tidigt till 2-1, men sedan var det mest folk på botbänken. En situation 8 min in i perioden renderade ingen utvisning för en tuff tackling av Wingsspelare mot Valbos Joakim Johansson, och där Valbos David Westlund gav sig in för att försvara sin lagkamrat. Det gav istället två stycken matchstraff för fighting, en för vardera laget. Det tjänade Wings på, dessutom hade redan Valbo fått sin poängbästa back Nicklas Strid skadad i den första perioden, så plötsligt var hemmalaget tre man kort.

Det gav utdelning i den sista perioden för Wings, som fortsatte störa Valbo, Pontus Andersson, Eric Jacobsson och Martin Hallin kunde se till att Märstalaget vände på steken och tog 3 väldigt viktiga poäng. Felix Lööv 1+1 för Wings.

Wings har Tyresö/Hanviken hemma på söndag, Valbo har ett mycket viktigt möte borta mot Hammarby, för att fortsatt behålla sin Allettanposition.

Sollentuna-Vallentuna 4-2

Ett lag som längtat och väntat på en seger är Sollentuna HC, senaste segern kom tidigt i serien, omgång 3 hemma mot Visby/Roma. Här, så var Sollentuna inne på att kriga ner lokalkonkurrenten, något som lyckades, samtidigt som man hade en målvakt som stod på huvudet i Benjamin Johansson, 41 räddningar på 43 skott, gav hemmalaget verkligen chansen att lyckas.

2-0 efter första perioden efter mål av Emil Broed och Kim Brändström, blev 3-0 i inledningen av den andra perioden då rutinerade Johan Fredriksson, som är åter i SHC efter en sejour i lägre divisioner, sköt sitt andra mål sen återkomsten. Även om Vallentuna reducerade till både 3-1, och 3-2 innan periodpaus, så kom inte bortalaget närmare. Hampus Hällgren avgjorde med sin andra poäng för kvällen till 4-2 och segern var ett faktum för Sollentuna. Vallentuna öste på i den tredje perioden och vann skotten 14-4, men det hjälpte inte. Sollentuna möter nu Nyköping Gripen hemma medan Vallentuna har ett till lokalderby mot Väsby hemma i helgen.

Nacka-Väsby 1-4

I det senaste mötet mellan de här lagen, omgång 1, så sköt Väsby hela 77 skott i 5-2 segern, igår blev det 37 skott på mål mot duktiga Lukas Olander-Ekbäck. Det här var en viktig match på många sätt eftersom det är Nacka som jagat Väsby och Valbo, precis under strecket till Allettan. Nu lyckades Väsby dryga ut försprånget till 5 poängs marginal, men Nacka har ändå bara 3 poäng upp till Valbo, som nu parkerar på den femte och sista platsen.

Jacob Lundin var matchvinnare med 1+1 i en match som stundtals dominerades av Väsby, men där Nacka på intet sätt var ofarliga. Vid ställning 1-2 och 1-3 var Nacka framme ett flertal gånger och oroade duktiga Linus Ryttar i Väsbys mål, men den här gången kom man inte närmare och Jacob Lundin avgjorde i tom bur till 1-4 istället. Nu väntar Hudiksvall borta för Nacka, och Vallentuna borta för Väsby, som i och med segern har 3 raka segrar på kontot.

Nyköping Gripen-Huddinge 1-4

1040 personer, en riktigt bra publiksiffra, hade tagit sig för att se hemmalaget fightas mot serieledarna Huddinge. Men det blev inte som hemmasupportrarna ville, och med endast 12 skott på mål, avlossade, för Nyköping Gripen, på en hel match, så vinner man oftast inga matcher.

Den här matchen var mest Huddinge mot Rasmus Hedström i hemmamålet, som stred mycket tappert och räddade 22 av 26 skott. Trots att Nyköping Gripen hade 1-1 efter halva matchen spelad så var det Huddinge som dominerade spelet, Fabian Lundh är het för tillfället i Huddinge, han låg bakom 3 av 4 mål i matchen, och Björn Jonasson verkar kommit igång med produktionen igen 1+1 här, och 3 poäng i senaste matchen.

Nyköping Gripen får försöka fortsätta med sin bortasvit istället när man möter Sollentuna borta i helgen. Huddinge har en toppmatch hemma mot Visby/Roma på söndag.

Tyresö/Hanviken-Hudiksvall 0-4

Gårdagens sista match var i Tyresö Ishall där topplaget Hudiksvall gästade Tyresö/Hanviken. En match som bortalaget kopplade grepp om direkt och hade avgjort en bit in i den andra perioden. Skotten var överlägsna 41-17 till Hudiksvall som aldrig släppte in hemmalaget i den här matchen. Comebackande Martin Naenfeldt involverad i de två första målen, Hercules Horn-Öhlander i de två sista målen för Hudiksvall, där även målvakten Magnus Åkerlund fick hålla nollan för andra matchen i rad.

Tyresö/Hanviken som nu har åtta raka förlustmatcher möter Wings borta på söndag, Hudiksvall spelar hemma mot Nacka.