VIK, SIK & Lindlöven vann medan Mariestad och Borlänge förlorade

Den trettonde omgången av hockeyettan västra bjöd på en liten skräll när Mariestad förlorade och en jätteknall när Forshaga vann. Samtidigt vann tre av topplagen och drar ifrån i kampen om allettanplatserna.

Västerås-Surahammar 7-1

I ABB Arena Nord hade hemmalaget inga som helst problem att plocka tre nya pinnar när laget fullkomligt körde över Surahammar.
Västerås sköt hela 64 skott på mål och ett gäng skott som tog på täckande spelare och en del skott utanför målramen.
Men det krävdes ett powerplay för att VIK skulle få hål på Anders Olsson i gästernas kasse, Fredrik Johansson var sist på pucken i ett fint anfall av hemmalaget.
Sex minuter senare utökade Adam Lidström till 2-0 och trots 23-4 i skott under perioden var ställningen densamma.
Om den första perioden var bra av Västerås var den andra ännu bättre, både målmässigt och tempomässigt.
Fredrik Hetta fixade 3-0 efter åtta minuter och bara halvminuten senare ökade Pontus Holmberg på till 4-0. Det tog fyra minuter och sen dunkade Anton Brandhammar in femman.
Fredrik Johansson och Jesper Cederberg såg till att VIK kunde gå till pausvila med 7-0 i bagaget och publiken i ABB Arena Nord räknade med att VIK skulle gå för tvåsiffrigt i den avslutande akten. Och nog försökte Västerås, det skapades chans på chans men Anders Olsson var rena väggen i den sista perioden och istället gjorde Surahammars Niklas Damm Åberg det enda målet i perioden.
Knappast logiskt sett till matchbilden men Surahammar såg till att de inte gick mållösa från matchen.
Närmast väntar Köping i ABB Arena Nord för Västerås del på fredag medan Surahammar tar emot Kumla på lördag.

Köping-Mariestad 3-2 (Sudden death)

I Köping bjöds publiken på en tät match där hemmalaget till slut kunde stå som vinnare.
Men det var gästerna som inledde bäst och hade initiativet under de inledande 20 minuterna. Men det dröjde 15 minuter innan Ludvig Collberg kunde ge Mariestad ledningen.
I den andra perioden kom Köping ut bättre och stod upp bra mot sina motståndare, så pass väl att Mariestad tvingades till en timeout efter ungefär halva perioden. En timeout som gav viss effekt, Mariestad spelade lugnt och säkert i försvarsspelet och bjöd inte på några större farligheter för Köping under avslutningen.
I den tredje akten kom en tidig kvittering från Köping när Tobias Sjökvist skickade in pucken bakom Tobias Sandberg och det kändes som matchen kunde sluta precis hur som helst.
Efter drygt nio minuter tog gästerna ledningen på nytt när Christian Hägg lyckades överlista Christoffer Hanning men glädjen blev kortvarig i Mariestad-lägret. För mindre än två minuter senare kvitterade Emil Forsberg och såg till att få fram en förlängning. Väl där får Köping chansen att spela fem mot tre sedan både Roman Semjonovs och Erik Olsson visats ut av domaren Jimmy Spolander. Det krävdes 35 sekunder innan Ludvig Karlsson skickat in pucken bakom Sandberg och gett bonuspoängen till Köping.
För Mariestads del väntar Borlänge på hemmaplan på söndag och Köpin

g åker till Västerås på fredag för att ta sig an VIK.

Arboga-Grums 4-3 (straffar)

I Rasta Arena tog pånyttfödda Arboga emot Grums i en match som hade två olika ansikten.
Gästerna inledde bäst och ”supersnipern” Henric Höglund prickade in sitt åttonde mål för säsongen med minuten kvar av den första perioden.
I den andra perioden passade han även på att pricka in sitt nionde mål efter drygt elva minuter, då hade redan Robert Thellberg ökat på Grums ledning till 2-0 en stund innan.
Men efter Grums 3-0 mål ändrades matchbilden, det var precis som att Grums slappnade av och släppte in sin motståndare i matchen.
Oscar Olsson drog på sig en utvisning strax efter det tredje målet och Jimmy Hellström behövde bara 36 sekunder för att reducera.
Drygt fyra minuter senare kom även 2-3 för Arboga. Daniel Hörnqvist var sist på pucken och Martin Svedberg tvingades kapitulera på nytt.
I den tredje perioden försökte Grums bevaka sin ledning, men med knappt fem minuter kvar lyckades Jimmy Hellström hitta en lucka och skickade in kvitteringen.
Matchen därmed till förlängning men inget av lagen lyckades avgöra där, utan istället tog straffläggning vid. I straffläggningen var det bara Daniel Hörnqvist som satte dit pucken och Arbogas vändning var fullbordad.
I nästa omgång tar Grums emot Skövde på söndag och Arboga beger sig till Lindesberg för match mot Lindlöven på söndag.

Skövde-Kumla 4-1

Till Billingehov hade 1090 personer tagit sig för att bevittna mötet mellan Skövde och Kumla. Ett möte som var jämt i en period. De inledande 20 minuterna bjöd inte på mycket, totalt 6-6 i skottstatistik och många krångliga passningar från båda lagen gjorde att den första perioden slutade mållöst.
I den andra lade Skövde i en högre växel och kunde gå ifrån till 2-0 efter ett fint mål av Jesper Sellin och ett backskott från Albin Lindgren. Det var annars en period där hemmalaget förde spelet och hade flera bra målchanser men inte lyckades få hål på Tim Harrysson.
I den tredje perioden gick Skövde på knock. Två minuter in i perioden gjorde Anton Blomberg 3-0 och bara tre minuter senare skickade Martin Karlsson in fyran och matchen var avgjord.
Kumla fick till en reducering efter 17.33 genom Oscar Svanborg och laget chansade med att plocka ut Harrysson för att spela sex mot fyra i slutet när Albin Lindgren åkt på en utvisning. Men pucken ville inte in bakom David Persson-Thorsell och Skövde tog viktiga poäng i jakten på att säkra en topp-fem placering.
För Skövdes del väntar bortamatch mot Grums på söndag och för Kumlas del väntar bortamatch mot Surahammar på lördag eftermiddag.

Enköping-Lindlöven 1-2

I Bahcohallen var det målvakternas match där Simon S:t Cyr i hemmakassen motade 27 skott och Daniel Marmenlind i Lindlövens mål stoppade 32 puckar.
Den första perioden var tät och tuff och inget av lagen bjöd på någonting egentligen, därför var det inte så konstigt att perioden slutade 0-0.
I den andra perioden satte William Warging 1-0 för Enköping efter 12.54 men Lindlöven replikerade per omgående, klockan hann upp till 14.22 innan Albin Gunnarsson skickade in sitt andra mål för säsongen.
Knappt fyra minuter in i den sista perioden skickade Markus Magnusson in ledningsmålet till 2-1 för Lindlöven i powerplay. Enköping försökte fixa till en kvittering men Marmenlind stod på huvudet flera gånger om och fredade sin kasse. Lindlöven spelade dessutom snålt i egen zon och gav inte Enköping några superlägen. S:t Cyr plockades ut med halvminuten kvar att spela men Enköping fick inte in pucken och tappade viktiga poäng i kampen om femteplatsen.
Närmast för Lindlövens del väntar Arboga på hemmaplan på söndag medan Enköping beger sig till Värmland för match mot Forshaga.

Borlänge-Forshaga 3-8

I Borlänge ishall kom omgångens knall, det måste ändå betraktas som det. Forshaga har haft en tung säsong men under onsdagskvällen stod de för säsongens bästa insats.
Det var annars en jämn första period och det kändes länge som den skulle sluta mållös, men när Erik Fridlund fick tag i en slarvig passning kunde han ge Forshaga ledningen med 1-0 när endast sex sekunder återstod av inledningsperioden. Psykologiskt viktigt såklart.
I den andra perioden kom ytterligare ett psykologiskt mål, Andreas Norrman dubblade Forshagas ledning till 2-0 efter 56 sekunder och publiken började fundera på vad som egentligen hände. När Filip Nordström dessutom gjorde 3-0 efter 1.42 tog Dennis Hall sin timeout och bytte målvakt.
Tyvärr för Borlänges del hjälpte det inte, för bara två minuter senare stod det 0-4 på tavlan efter ett nytt mål av Andreas Norrman.
En och en halv minut senare ringde det igen, Casper Lundqvist hittade en lucka hos inbytte Marcus Hellgren-Smed. Marcus Andersson reducerade efter tio minuter men Andreas Norrman stänkte in sitt tredje mål för aftonen efter 14.41 och Forshaga gick till paus med 6-1 i ryggen.
I inledningen av den tredje perioden putsade Nils Eriksson siffrorna till 2-6 men knappa tre minuter senare ökade Jonas Johannesson på till 2-7.
Viktor Kyrk satte även 2-8 för Forshaga innan Joel Källström Englund avslutade målskyttet med en reducering till 3-8.
En tung förlust för Borlänge som nu bara har tre poäng ned till Köping i kampen om allettan.
För Borlänges del väntar Mariestad på bortais nu på söndag i nästa omgång medan Forshaga tar emot Enköping på söndag.