Skövde, Borlänge och Lindlöven vann, Mariestad förlorade i kampen om allettan

Under söndagen fullbordades den 14:de omgången av den västra serien.
Alla topplag utom Mariestad lyckades vinna sina matcher, Mariestad förlorade förvisso mot ett av de övriga topplagen och tappade därmed inte speciellt mycket mark.

Mariestad-Borlänge

I Katrinhallen tog fyran i serien emot femman i en viktig match i kampen om allettanbiljetterna.
Det var hemmalaget som inledde bäst och skapade klart mest chanser, skotten vanns med klara 15-7 men Marcus Hellgren-Smed i Borlänges kasse spelade bra och stoppade nästan allt under perioden. Han fick dock plocka ut en puck ur kassen bakom sig efter 3.27 när Mariestads tilltänkta skyttekung, Eddie Davidsson prickade in ledningsmålet till 1-0.
Under slutet av perioden blev det lite grinigt och både William Pethrus och Jacob Thor fick sätta sig på botbänken under två minuter.
Gruffet i slutet av perioden slutade med just ett gruff under första perioden och av det märktes inget i den andra perioden.
Det var en spelmässigt jämn period och trots att båda lagen fick chansen att spela med en man mer på isen blev perioden mållös. Skotten slutade 11-9 till Mariestad och det mest anmärkningsvärda som hände var att Roman Semjonovs tjatade till sig en tiominutare när han visades ut för en puckout.
Samtidigt som slutsignalen för perioden gick utbröt ett rejält handgemäng mellan Zebastian Bodini och Johan Frick, båda fick sex minuter i utvisningsbåset.
När Mikael Alba visades ut för puckout även han i inledningen på den tredje perioden lyckades Borlänge kvittera. I spel fem mot tre skickade Nils Eriksson in kvitteringen till 1-1.
Mariestad var det spelförande laget under perioden men lyckades inte få in pucken bakom Hellgren-Smed och matchen gick till förlängning och där var det gästerna som var klart starkast. Borlänge avlossade åtta skott på mål under förlängningen och det sista lyckades inte Tobias Sandberg hålla borta från nätet. Marcus Andersson blev stor matchvinnare och såg till att Borlänge befäste sin femteplats i serien.
För Mariestads del väntar bortamatch mot Enköping på onsdag medan Borlänge får besök av Västerås under onsdagen.

Grums-Skövde

Serietrean Skövde begav sig till de Värmländska skogarna för att ta sig an Grums. Även här var det hemmalaget som inledde klart bäst och skapade klart flest möjligheter. Skövde hade en möjlighet tidigt, Henrik Thegel prickade ribban efter drygt fyra minuter, i övrigt var det bara Grums som skapade chanser i början.
Därför kom Skövdes 0-1 mål som en blixt från klar himmel. Carl-Johan Sjögren fick tag i pucken efter en offensiv tekning och skickade iväg en backhand som letade sig in bakom Martin Svedberg.
Drygt en och en halv minut senare small det igen. Anton Blomberg kom runt på högerkanten och spelade in pucken framför Grums mål och där stod påpassligt Henrik Thegel och rakade in pucken under Svedberg.
Grums vann skotten med 13-12 och borde gjort något mål på sina chanser, bland annat hade Robert Thellberg en puck i Tim Hultstrands vänstra stolpe efter dryga 19 minuter.
I den andra perioden kom Skövde ut bättre och satte rejäl press på Grums i inledningen i hopp om att trycka in ett 0-3 mål men det lyckades inte. Jesper Sellin var närmast med en stolpträff.
Det var annars en period som fortlöpte relativt snabbt och det var knappt några avblåsningar under hela perioden.
Några superchanser till mål kom det inte heller mer än Sellins ramträff och ställningen inför den avslutande perioden var fortsatt 0-2 till Skövde.
I den tredje perioden gick Skövde för ett snabbt avgörande och lyckades sätta dit 0-3 redan efter 59 sekunder när Johan Planeby fick stå ensam framför Svedberg och skicka in pucken.
Då kändes det avgjort i Billerudhallen men Grums vägrade lägga sig ned och dö. Hemmalaget tryckte på för att få till en reducering och till slut fick de utdelning för sitt slit. Jesper Appel bombade in reduceringen efter 11.10 och det blev nerv i matchen på nytt.
Skövde såg oerhört stirriga ut i egen zon efter reduceringen och både Henric Höglund och Henrik Messfeldt bjöds på frilägen men lyckades inte överlista Tim Hultstrand.
Med 18 sekunder kvar av perioden lyckades Höglund hitta en lucka på Hultstrand och prickade in 2-3 men det hjälpte inte, Skövde höll undan och det blev en del gruff i samband med slutsignalen.
För Skövdes del väntar toppmöte på onsdag när laget tar emot Lindlöven. Grums beger sig till Kumla på onsdagskvällen.

Forshaga-Enköping

Även Enköping begav sig till Värmland för match borta mot Forshaga och det var ett heltaggat Enköping som kom ut och checkade högt i banan. Något som ledde till att Forshaga drog på sig utvisningar och Simon Cederborg-Nilsson såg till att utnyttja det efter 6.51 när han hängde dit 0-1 bakom David Söderberg.
I den andra perioden var det Forshaga för hela slanten, laget åkte massvis med skridskor vilket tvingade Enköping att dra på sig utvisningar och när Forshaga fick chansen i fem mot tre kom också kvitteringen till 1-1. Oskar Skärberg fint framspelad av Erik Fridlund och Jonas Johannesson efter 6.15.
Men Enköping kom tillbaka i slutet av perioden och såg till att ta ledningen på nytt med bara fyra sekunder kvar av mittenakten. Rickard Eriksson hittade en lucka på David Söderberg och tråcklade in pucken bakom burväktaren.
Enköpings mål påverkade dock inte Forshaga nämnvärt för i den tredje perioden vände hemmalaget på steken.
Calle Kjällström kvitterade efter 9.03 och bara halvminuten senare skickade Henrik Tång in ledningsmålet till 3-2.
Ytterligare en halvminut senare kom även 4-2 för Forshaga när Benjamin Trust hittade nätet bakom Simon S:t Cyr och Enköping tappar därmed viktiga poäng i jakten på allettan.
För Enöpings del väntar hemmamatch mot Mariestad på onsdag medan Forshaga åker till Arboga under onsdagen.

Lindlöven-Arboga

I Lindesberg spelades det derby när Lindlöven tog emot Arboga. Arboga som vaknat till liv efter en tuff inledning började matchen bäst och tog ledningen redan efter 2.26 genom Simon Sandström.
Arboga spelade smart under inledningen och låg på rätt sida om sina motståndare men efter drygt sex minuter tvingades Oskar Olsson ta en tvåa för hög klubba. En utvisning som blev ödesdiger, för bara minuten in i powerplayspelet kvitterade Max Lalander till 1-1. Lindlöven tog över mer och mer och vann skottstatistiken med 17-13 men ställningen efter inledningsperioden var 1-1.
Under den andra perioden tog Lindlöven tag i taktpinnen direkt och laget fick chansen att ta ledningen när Hampus Springare tilldömde Lindlöven straffslag efter 7.40. Felix Lundqvist klev fram men lyckades inte överlista Lukas Klarström i Arbogakassen.
Ledningsmålet skulle dock komma för Lindlöven, men det dröjde till 16.18 av mittperioden innan Niklas Rigelius gav sitt lag ledningen när han överlistade Klarström.
I inledningen av den tredje perioden gick hemmalaget på knock och efter knappt fyra minuter skickade Johan Persson in sitt sjätte mål för säsongen och ökade på hemmalagets ledning till 3-1. Då gick luften ur Arboga och gästerna orkade aldrig resa sig, de försökte visserligen spela sex mot fem med knappt tre minuter kvar men Lindlöven städade undan allt och såg till att ta sig tre poäng närmare allettan.
Närmast väntar Skövde på bortaplan under onsdagen för Lindlövens del och för Arboga väntar match hemma mot Forshaga.