Dramatik i slutminuterna på flera håll

Full omgång under söndagen i den Östra serien, frågan som ställdes var om Nacka och Nyköping Gripen fortsatt skulle jaga Valbo och Väsby på andra sidan Allettanstrecket?

Hudiksvall-Nacka 4-1

Målvakten Magnus Åkerlund med två raka nollor i trunken och hans medspelare i Hudiksvall mötte uppstickaren Nacka på hemmaplan. En match som man var stora favoriter på förhand att vinna. Efter en jämn första period som Nacka hängde med bra i, så radades chanserna upp för Hudiksvall i den andra perioden. Skotten 14-4 vittnar om att det var en stor dominans från hemmalaget, och bara en tidsfråga innan nollan spräcktes för HHC. Efter 7:33 kom så 1-0 genom Oscar Bergkvist, framspelad av sina kedjekamrater för dagen, Jonas Lindström och Martin Naenfeldt.

Tredje perioden fortsatte på samma inslag som den andra, genom att Hudiksvall dominerade, och skapade läge efter läge mot målvakten för dagen i Nacka, Filip Johansson. Här fick Hudiksvall utdelning relativt snabbt, och kunde också avgöra tillställningen via mål från Martin Naenfeldt, Henric Nordin och Oscar Bergkvist igen. Då hade det bara gått 4:41 av den sista perioden, så det var en form av islossning som kom där från Hudiksvalls sida. Frågan var om Magnus Åkerlund skulle få hålla sin tredje raka nolla, men Nackas målkung Christoffer Usov ville annat, och 6 minuter in i perioden sköt han sitt nionde mål för säsongen, till slutresultatet 4-1. Nacka tappar därmed lite mot femteplatsen och är nu sex poäng ifrån. Hudiksvall är numera det enda obesegrade laget efter ordinarie tid, och möter Väsby borta på onsdag. Nacka möter Wings på hemmaplan.

Wings HC-Tyresö/Hanviken 6-2

På förhand ett väldigt ovisst möte, där många hade svårt att förutse vilket lag som egentligen var favoriter. Efter matchen kunde vi konstatera att hemmaplan vägde över, och Tyresö/Hanvikens tunga förlustsvit fortsätter. Wings kopplade ett tidigt grepp i den här matchen och skaffade sig en 3-0 ledning redan efter den första perioden. Ludvig Björklund, Niklas Larsson och Filip Hedberg målskyttar, medan unge Anton Rubtsov spelade fram till två av de tre målen, OCH det skulle komma mer från Rubtsovs klubba. Noterbart är att bortalaget vann skotten i period 1 med 17-13.

Anton Rubtsov satte i och med 4-1 i den andra perioden även sin tredje producerade poäng för kvällen. Jesper Danielsson hade däremellan gett bortalaget ett litet hopp med sin reducering. Skotten, det fortsatte Tyresö/Hanviken vinna, den här perioden med 14-13.

I början på tredje perioden kom Tyresö/Hanvikens andra powerplaymål för kvällen genom David Olsson, och kanske kunde man få lite press på hemmalaget. Lite av ställningskrig fram till slutskedet av matchen då Wings avgjorde med två snabba mål, lagkapten Mattias Johansson, assist av Rubtsov och Pontus Andersson till 5-2 och sen vände Johansson/Rubtsov på samarbetet då den sistnämnda sköt in 6-2 och slutresultatet. Anton Rubtsov stod för hela 2+3 och 5 poäng i den här matchen och tar sin andra raka seger. Wings möter Nacka borta på onsdag, Tyresö/Hanviken har Hammarby hemma i nästa omgång.

Hammarby-Valbo 1-4

För Valbos del var det här en ytterst viktig match att ta poäng i, det efter tre raka förluster, några tunga avbräck, och att lagen under strecket börjat närma sig oroväckande nära. Man valde också att ställa reservmålvakten Tobias Forsgren i mål för kvällen, ett lyckoval skulle det visa sig. Valbos poängstarka back Nicklas Strid sköt 0-1 innan första perioden var över, och som bjöd på 10 utvisningsminuter. Andra perioden blev tyvärr inte mycket bättre, 8 tvåminutersutvisningar gjorde att matchen blev lite förryckt och hackig. Hemmalaget försökte, och spelade stundtals riktigt bra, Valbo försvarade sig bra och var vass på kontringar. Linus Carlsson kvitterade till 1-1, men skyttekungen Joakim Axman kunde med sitt nionde mål för säsongen, i powerplay 5-3 ge bortalaget ledningen till 2-1.

Sen dröjde det ända fram till sista 3 minuterna då Hammarby plockade ut målvakten Sebastian Andersson som matchen avgjordes genom två mål i öppen bur för Valbos del. Robin Löfman och Nicklas Strid igen var de som sköt Valbos första trepoängare på ett tag, och gav dem lite andrum i kampen om Allettan. Nu väntar ett spännande möte för Valbo hemma mot serieledarna Huddinge på onsdag. Hammarby har Tyresö/Hanviken borta.

Huddinge-Visby/Roma 4-5

Toppmötet för omgången var i Huddinge där serieledarna, obesegrade under ordinarie tid tog emot Visby/Roma. En match som började bäst för bortalaget, Nick Hedemyr gjorde 0-1 efter 13 minuters spel. Innan perioden var slut hade Huddinge lyckats vända, genom två powerplaymål, Fabian Lundh och Björn Jonasson målskyttar. Perioden skulle ändå sluta oavgjord, då Adam Rachidi sköt 2-2, också det i powerplay, i denna händelserika första period.

Fortsatt händelserikt och dramatik i den andra perioden, där de flesta trodde att Huddinge skulle dra ifrån och avgöra matchen i och med deras 3-2 och 4-2  som stod sig en bit in i perioden. Då blandade sig Markus Kinisjärvi, poängkungen i Visby/Roma in i matchen, framspelning med Mikael Adamsson till 4-3 av Jonathan Granström, sen åter framspelare, då med Granström som assistent, till Adamssons mål som innebär kvittering 4-4. Kort därefter så gjorde Kinisjärvi på egen hand 4-5.

18 utvisningsminuter i den sista perioden gjorde att matchen inte kom upp i nivå, och Huddinge försökte nå en kvittering, men den här gången höll Visby/Roma emot starkt och gav Huddinge dess första förlust inom ordinarie tid. Nu väntar Valbo borta för Huddinge, och Visby/Roma spelar hemma på fredag mot Sollentuna.

Vallentuna-Väsby 5-4 eft förl.

Lokalderbyt Vallentuna mot Väsby brukar innebära heta känslor och mycket kamp men av den varan fick vi inte se så mycket här. Matchen var mer stundtals en avslagen historia och med mycket slarv från båda lagen, men däremellan bjöds det ändå på dramatik. Christian Holmblad, vem annars, var periodens enda målskytt i den första akten, när han i powerplay gav bortalaget ledningen. Andra perioden startade Väsby klart piggast, och när 0-2 kom från Andreas Maier trodde de flesta på islossning från bortalaget, och att Vallentuna inte skulle orka stå emot. En timeout senare så var Vallentuna högst med i matchen igen genom Jonathan Lundqvist som reducerade till 1-2 innan periodpausen.

Tredje perioden och kanske den bästa, Razmuz Waxin-Engback är Vallentunas bästa målskytt, 8 fullträffar, han kvitterade efter 4 minuters spel, innan Christian Holmblad, igen, med sitt åttonde mål för säsongen åter gav Väsby ledningen 2-3. På de sista fem minuterna hände mycket, Vallentuna hann både kvittera, Fredrik Stridlund, och ta ledningen 19:01 in i perioden Erik Stenbacka, varav alla tänkte att hemmalaget skulle snuva rivalen Väsby på poäng ändå. Men Robin Karlsson ville annat, 19:45 kvitterade han till 4-4 och matchen gick till förlängning.

Där behövde Jonathan Lundqvist bara 2 minuter på sig för att avgöra för hemmalaget Vallentuna, och 2 poäng till deras favör. Lundqvist som stod för imponerande fyra poäng i matchen för Vallentuna, Christian Holmblad i Väsby noterades för 2+1 och tre poäng. Vallentuna åker till Nyköping för nästa match, Väsby tar emot Hudiksvall hemma på onsdag.

Sollentuna-Nyköping Gripen 2-3 eft str.

Seriens bästa bortalag har varit Nyköping Gripen, och här skulle man plocka ytterligare poäng borta mot jumbon Sollentuna. Carlos Quevedo fick presentera sig som målskytt för första gången i serien för bortalaget, liksom poängkungen Albin Ivarsson-Hamberg som var åter efter sjukdom. För hemmalaget var det åter Emil Broed som stod för ett mål, samt Elias Lindskog med sitt första mål, som kom i powerplay, med endast 12! sekunder kvar av matchen i spel 6-4. Det blev alltså oerhört dramatiskt även i den här matchen i slutskedet.

Matchen gick till straffar där Simon Rodling var den enda målskytten, och därmed två poäng till Nyköping Gripen som nu är sex poäng ifrån Allettanplatsen. Skotten var jämna 28-25 till Sollentuna. Nu väntar Visby/Roma för Sollentuna, på fredag i Visby, och Nyköping Gripen har hemmamatch mot Vallentuna på onsdag.