Serieledarna vände och vann – illa ute mot Valbo

Valbo – Huddinge 4-5

I NickBack Arena var serieledarna Huddinge Hockey på besök under onsdagkvällen. Valbo som febrilt strider för att behålla sin position som topp-5 började bäst och kunde efter nästan 9 minuters spel, ta ledningen med 1-0 genom Pontus Broeng. Det ville ”mr poäng i 6 raka matcher” Fabian Lundh ändra på direkt, och bara 17 sekunder efter ledningsmålet kom kvitteringen. Därefter hände inte så mycket i första perioden mer än att Huddinge tilläts spela powerplay två gånger om i slutet av perioden, utan utdelning, men mycket tacka vare starkt målvaktsspel av Valbos Otto Bäcklin.

Andra perioden var lättanalyserad, Huddinge tog tag i spelet inledningsvis och hade några bud på ledningsmål, bland annat via ett powerplay på nytt. Målvakt Bäcklin redde ut den pressen, och precis när Valbo klarat av boxplay så kom ett friläge för hemmalaget när skyttekungen Joakim Axman frispelades från mittzonen. Inget misstag av honom där, och ledning för Valbo med 2-1 efter 6:18. Tekning, och spelvändning på nytt för Valbo, nu i ett 3 mot 1 läge efter att Huddinge slarvat, den här gången var det Sebastian Thyr som fick avsluta fritt från vänster och 3-1 var ett faktum, i en period som Huddinge skapade mest tryck i.  När alla inklusive spelarna åkte och väntade på periodpausen så fick Mathias Franzén pucken och drog iväg ett chansskott innanför blålinjen, den stack upp i nättaket bakom målvakten, och 19:58 hade Huddinge tagit sig tillbaka till ett 3-2 underläge.

Tredje perioden hann precis starta igång, Valbo hade kämpat på bra så långt och stått upp starkt mot serieledarna från Huddinge. Men 3-3 målet som föll efter knappt två minuters spel var ett slumpmål, Mathias Franzén med sitt andra för kvällen, vinkelskott från snäv vinkel, som oturligt Otto Bäcklin styrde in med plockhandsken. Där gick luften lite ur hemmalaget som inte orkade sätta den press på Huddinge som gav dem två av målen i den första perioden. Istället fick Huddinge styra spelet och det är man ett alldeles för skickligt lag för att tillåtas göra. När Valbo precis blivit fulltaliga så kunde Huddinge ta ledningen för första gången i matchen, symptomatiskt för ett topplag, att avgöra sent, Filip Norman målskytt, tredje poängen för kvällen noterades Mathias Franzén för i och med det målet.

Huddinge hann även med ett nytt powerplay i slutminuterna, där punkterades matchen helt då Måns Krüger gjorde 3-5, och även om Robin Löfman reducerade till 4-5 så blev det aldrig någon fara för Huddinge att bärga en ny trepoängare.

Båda lagens tränare var besvikna efter matchen, Magnus Eriksson i Valbo var frustrerad efter en tappad ledning med 3-1, ett slarvigt byte som gav 3-2 innan periodpausen, och de två sista perioderna som blev ganska hackiga med mycket utvisningar. Hemmalaget har just nu tuff period med frånvaro på flera ordinarie spelare som är långtidsskadade, det gör att laget får gå runt på lite färre spelare än normalt.

Fredrik Mälberg i Huddinge tycket laget gjorde en habil insats, en ganska bra match understundom. – Men vi slarvar för mycket, det grämer mig ändå att vi bjuder på några mål. Vi måste göra jobbet hela tiden, i alla matcher. Så helt nöjd kan jag inte vara trots segern.

Otto Bäcklin i hemmamålet var bra för kvällen, förutom det oturliga ingripandet vid 3-3. Även Nicklas Strid och Filip Henriksson på backsidan får godkänt, och offensivt handlade det mest om Joakim Axman-William Berg och Fredrik Blom. Huddinge hade sina bästa i Erik Ullman, Alexander Anderberg, Fabian Lundh, Mathias Franzén och Dennis Nordström.

Sollentuna väntar på bortaplan för Valbo till helgen, Huddinge möter Tyresö/Hanviken hemma i nästa match.

Övriga matchreferat kommer under torsdagen.