Superonsdag i Hockeyettan Norra

Det bjuds på stor underhållning under onsdagskvällen i Hockeyettan Norra när inte mindre än tre derbyn och en storstjärnas återkomst står på agendan.

Räkna med att det kommer vara mycket känslor inblandat i Kalix ikväll när hemmalaget tar emot Boden i ett av kvällens två Norrbottenderbyn. Serieledande Kalix kommer från säsongens blott tredje förlust när man såg sig besegrade av Östersund i söndags. Positivt för Kalix är att succémålvakten från ifjol, Christoffer Rifalk, är tillbaka efter en tids utlåning till Hockeyallsvenska Oskarshamn. I Boden ser man fram emot utmaningen att möta serieledarna och räknar med en hård match.

– Vi möter serieledarna och de har gått urstarkt. Det känns jätteinspirerande och det kommer bli en enormt tuff uppgift för oss, men vi ska göra allt vi kan för att försöka knipa poäng av dem, säger Bodens tränare Robert Nordberg till klubbens hemsida.

Det första mötet mellan lagen var en stökig historia med dubbla matchstraff för Kalix efter två tacklingar mot Bodens Tommy Wargh och Christian Nyman. Kalix vann tillslut matchen med 3-5.

– Tacklingen på Nyman tyckte jag kanske ändå var den fulare av de två. Vi är beredda på att de kommer försöka grisspela igen som de gjorde när vi mötte dem hemma, avslutar Nordberg.

 

Fem mil österut hittar vi kvällens andra Norrbottenderby när Piteå besöker Haparanda för match mot Asplöven. För Asplöven är varje poäng livsviktig i kampen om en plats i Allettan, men uppgiften kan knappast bli svårare när ett uppretat Piteå vill återta förstaplatsen i tabellen. Matchen i matchen blir onekligen den intressanta drabbningen  mellan de två f

örstakedjorna. Piteås ledande trio med Joakim Högberg, Marcus Sandström och Magnus Isaksson har dominerat stort hela säsongen och finns alla tre med högt upp i seriens poängliga. Trion utmanas dock på allvar om titeln som seriens bästa av Asplövens nykomponerade kedja med hela ligans poängkung Jarkko Hattunen, nyförvärvet Samuli Kivimäki och Johan Ceder.

 

I Skellefteå bjuder SK Lejon in till hockeyfest när man arrangerar vad man själva kallar ”Matchen som ska rädda SK Lejon”. Med överhängande ekonomiska bekymmer satsar man nu på att fylla arenan när sponsorerna betalar inträdet i kvällens match mot Kiruna. Det stora dragplåstret är naturligtvis den stora SHL- och Skellefteåprofilen Jimmie Ericsson som gör säsongsdebut med SK Lejon.

– Då var den här. Matchen som skall locka mycket publik, matchen där Jimmie Ericsson gör comeback, matchen som väldigt många föreningsmänniskor engagerat sig i och som företagen visat stort intresse kring. Jag hoppas verkligen vi gör ett avstamp med att fylla arenan, säger Lejons tränare Jens Brändström till klubbens hemsida.

– Mitt och lagets största fokus kommer att ligga i att vinna matchen. Matchen mot Kiruna blir tuff och vi såg senast vi mötte dom att det finns mycket skicklighet hos dom. Nycklar i denna match blir att ha en väldigt bra struktur i grundspelet, åka mycket skridskor både med och utan puck, backchecka stenhårt och spela enkelt. Vi har pratat om de bitarna mycket sista veckan och matchen senast mot Örnsköldsvik så gör vi en väldigt bra prestation och det vill vi bygga vidare på. Vi ska spela med en enorm energi och glädje.

I Kiruna ser man fram emot att spela mot en så högprofilerad spelare som Ericsson. Backen William Palovaara representerade Skellefteå under sin juniortid och ser fram emot uppgiften.

– Det känns jättekul att få möta en sådan spelare som Jimmie. Jag har sett honom i många matcher med Skellefteå och när han har varit skadad har han tränat med oss i juniorlaget så jag vet hur han spelar. Han är otroligt stark med puck och snabb. Han är bra framför kassen och just som back får man vara extra noggrann när han är inne på isen, säger Palovaara till Kirunas hemsida.

– Han är bra på att passera kassen just när skotten kommer och är bra med klubban på styrningarna. Det gäller att hålla honom på en sida och ta bort klubban och inte låta honom passera i skottlinjen. Det är viktigt att ligga nära honom och inte ge honom någon tid.

 

I Niphallen i Sollefteå spelas säsongens andra Ångermanlandsderby när hemmalaget gästas av rivalerna från Örnsköldsvik. Sollefteå kommer från två raka förluster och skulle gärna bryta den negativa trenden ikväll. I Örnsköldsvik är det positiva tongångar med sex raka vinster och enligt klubbens hemsida är truppen helt fri från skador och sjukdomar. Förra mötet mellan lagens vanns av Sollefteå efter straffläggning.

 

Onsdagens matcher i Hockeyettan Norra:

Sollefteå-Örnsköldsvik

SK Lejon-Kiruna (se matchen via Hockeyettan TV här)

Asplöven-Piteå (se matchen via Hockeyettan TV här)

Kalix-Boden (se matchen via Hockeyettan TV här)

 

 

//Marcus Malmsten