Västerås besegrade Enköping & Köping hakade på Borlänge

Två matcher i den västra serien spelades under fredagskvällen.
Köping tog emot Surahammar i den sista matchen i omgång 15 och Västerås tog emot Enköping i den första matchen i omgång 16.

Köping – Surahammar 3-0

I Köping bjöds publiken på gratis entré när laget tog emot Surahammar och 495 personer passade på att ta sig till ishallen för att få se lite hockey under kvällen.
Det var en match där det inte bjöds på speciellt mycket chanser och när lagen väl skapade chanser fanns det två duktiga burväktare på isen i Christoffer Hanning för Köping och Anders Olsson i gästernas kasse.
Skotten i den första perioden skrevs till 11-10 och det speglade matchbilden ganska bra, det var jämt och tätt mellan lagen och Surahammar visade att de är bättre än de poäng som laget spelat in.
Köping kunde dessutom vid seger närma sig Borlänge på femte platsen och sätta ordentlig press på dalkarlarna inför de avslutande omgångarna.
I den andra perioden tog hemmalaget över mer och mer och började skapa ordentliga målchanser. Efter fyra minuters spel lyckades Jonas Nyman spräcka Olssons nolla. I powerplay fick han pucken av Marcus Viitanen och tryckte in ledningsmålet.
Minuten senare fick Köping ett nytt powerplay men det numerära överläget gav inte någon utdelning trots flertalet bra möjligheter.
Köping vann skotten i den andra perioden med klara 18-6 och det kändes som att det var i underkant.
I den tredje perioden satsade Köping allt på ett kort för att avgöra matchen och skapade flera bra lägen men det dröjde nästan 15 minuter innan Ludvig Nilsson tryckte in 2-0 för hemmalaget.
När samme Nilsson åkte ut för en tripping efter 16.39 valde Surahammar att ta sin timeout och plocka ut sin keeper för att spela sex mot fyra, men pucken ville inte in bakom Hanning som såg till att hålla nollan för andra gången den här säsongen och såg till att Surahammar gick mållösa även från lagens andra möte denna säsong. Anton Svensson fastställde slutresultatet till 3-0 i öppen kasse efter 19.37 och Köping såg därmed till att knappa in på Borlänge.
Nu skiljer det två poäng lagen emellan och på söndag möts de i Köpings ishall.
Surahammar får ta nya tag på söndag när laget tar emot Grums.

Västerås – Enköping 3-2

I ABB Arena Nord inledde VIK sin vana trogen i ett högt tempo och skapade målchanser per omgående, redan efter 20 sekunder tvingades Enköpings duktiga målvakt Simon S:t Cyr ingripa.
Västerås fortsatte att mala på och det kändes som att det bara var en tidsfråga innan VIK skulle sätta dit ledningsmålet.
Men matchens första mål kom från gästande Enköping, Simon Cederborg-Nilsson skickade iväg en puck mot Daniel Wahlberg i Västerås-målet och på returen höll sig Ludwig Ahlin framme och stötte in en backhand i målet.
Spelet jämnade ut sig en aning efter målet och Enköping började ta för sig mer och mer i närkampsspelet och såg till att spela tight i egen zon och undvek att ge Västerås några ordentliga möjligheter.
Men när VIK väl fick puckarna på mål stod S:t Cyr i vägen och tog hand om skotten.
I den andra perioden växlade Västerås upp och gasade på ytterligare lite till för att få till en snabb kvitteringspuck. Men målet dröjde och trots att Västerås fick spela med en man mer på isen under nästan sju raka minuter lyckades laget inte få hål på Simon S:t Cyr.
Det dröjde till klockan tickat upp på 13.30 innan Marcus Bergman satte dit 1-1 efter ett riktigt vackert hockeymål. En Västeråsback stoppade pucken på offensiv blålinje, spelade pucken till Johan Skiöld som i sin tur spelade vidare till Pontus Holmberg, den unge Holmberg spelade pucken till Bergman som nöp till direkt och S:t Cyr var chanslös.
I inledningen av den tredje perioden kom VIK ut och satte högsta fart på nytt och redan efter två minuter smällde Petter Mattsson in ledningsmålet till 2-1 för Västerås.
När Enköping fick chansen att kvittera i powerplay efter 6.40 slarvades det alldeles för mycket med pucken och Västerås hade inga problem att plocka undan puckarna. När dessutom Oskar Pettersson stal pucken i Enköpings zon efter 8.30 kom 3-1 för Västerås. Pettersson dunkade upp pucken i krysset bakom S:t Cyr och matchen kändes avgjord.
Enköping försökte förvisso komma tillbaka i matchen men Västerås spelade med stort självförtroende och bjöd inte på något bakåt egentligen. William Warging fick en chans efter 14 minuters spel men Daniel Wahlberg i kassen hade inga problem att täcka sin målbur.
Men när Jimmie Jansson drog på sig en onödig utvisning efter 15 minuter fick Enköping sin chans att komma in i matchen på nytt. De behövde tio sekunder. Sen hade Daniel Andersson tryckt in en retur bakom Wahlberg men närmre än så kom aldrig Enköping. Laget valde att plocka ut S:t Cyr i hopp om att få till en kvittering men pucken ville inte in bakom Wahlberg en tredje gång och VIK tog därmed tre nya poäng och befäste sin serieledning.