Grums krossade Surahammar, Mariestad slog Arboga & Skövde straffade Forshaga

Under söndagen fullbordades den 16:de omgången av hockeyettan västra med fyra matcher, bland annat en match om femteplatsen mellan Köping och Borlänge.
Surahammar tog emot Grums i sin kylslagna ishall.
Forshaga fick besök av Skövde och Arboga begav sig till Mariestad.

Surahammar – Grums 1-6

Nykomlingen Grums hade inga problem att avfärda Surahammar och gjorde processen kort med Västmanlänningarna.
Det tog sju minuter innan Jerker Westberg spräckt Anders Olssons nolla för kvällen och givit Grums ledningen.
Även 0-2 skulle komma innan en första perioden var över, Jesper Appel dundrade in tvåan i powerplay efter 12.37 och Grums hade fullständig kontroll på händelserna. Skotten vann gästerna med 11-2 och et speglade matchbilden ganska bra.
I en andra perioden gick Grums ifrån till 0-5 och avgjorde tillställningen.
Först hängde Albin Breitkreuz trean efter fem minuters spel. Nästan exakt fem minuter senare ökade Henrik Messfeldt på till 0-4 och med minuten kvar av mittenakten skickade Gabriel Johansson in laget femte mål,
I den tredje perioden växlade Grums ned och började slappna av, fullt förståeligt när de leder med 0-5. Men lagets skyttekung ville naturligtvis hamna i målprotokollet han med.
Tio minuter in i den avslutande perioden skickade Henric Höglund in 0-6 och Grums plockade viktiga poäng i kampen om plats sex, sju och åtta.
Jesper Voss tröstmålade för Surahammar efter 14.07 men fler mål än så bjöds inte publiken på. Däremot fick de se ett rejält handgemäng mellan Emil Persson och Joel Bond som utmynnade i ett matchstraff på Grumsspelaren Persson.

Köping – Borlänge 0-3

Köping hade skaffat sig ett bra utgångsläge inför dagens match mot Borlänge men den första period som Köping bjöd på idag grusade chanserna att ta klivet förbi Borlänge och upp på femteplatsen.
Lucas Venuto gav nämligen Borlänge ledningen redan efter 1.42 och efter 3.26 skickade Nils Eriksson in Borlänges andra mål bakom Cristoffer Hanning.
Borlänge sköt 16 skott på mål under den första perioden och tre av dem ramlade in bakom Hanning. Marcus Andersson prickade in 3-0 målet efter 14.54 och det kändes som matchen i praktiken var avgjord.
Borlänge gjorde det mesta rätt samtidigt som Köping inte lyckades alls med sitt eget spel.
När den andra perioden

tog sin början valde Köpings tränare Daniel Eriksson att byta ut Hanning och istället fick Tomas Rydén ställa sig mellan stolparna.
Det blev en väckarklocka för Köpingspelarna och de började helt plötsligt spela den ishockey som de vill spela.
Köping åkte mycket skridskor under perioden och skapade en hel del chanser men Borlänges burväktare, Marcus Hellgren-Smed spelade med ett stort lugn och såg till att hans Borlänge fortsatt var i förarsätet.
I den tredje perioden fick Köping chansen att spela med både en och två spelare mer på isen men Hellgren-Smed fortsatte agera vägg och tog han om allt som kom fram till honom.
Hellgren-Smed stod för en av säsongens bästa insatser och lyckades hålla nollan trots flertalet bra lägen för Köping.
Borlänge spelade samtidigt smart och såg till att ligga på rätt sida om sina motståndare allt som oftast.
Därmed såg Borlänge till att dra ifrån Köping och behålla sin femteplats och nu skiljer det fem poäng mellan lagen med sex matcher kvar att spela.

Mariestad – Arboga 4-1

I Katrinhallen i Mariestad hade topplaget inga problem att avfärda Arboga.
Men det krävdes ett rejält jobb av samtliga spelare i hemmalaget och till en början hade de svårt att omvandla sina chanser till mål.
Det krävdes ett fem mot tre spel innan Lucas Larsson hittade nätet bakom Daniel Eriksson och gav Mariestad ledningen.
Arboga tänkte dock inte ge upp så lätt och fem minuter efter ledningsmålet kom kvitteringen, Linus Ageborg styrde in Henrik Warmans skott och Tobias Sandberg i hemmakassen kunde inte göra något.
I den andra perioden tog hemmalaget över mer och mer och redan efter en minuts spel såg Oscar Olsson till att ge Mariestad ledningen på nytt.
När sedan Mariestad fick chansen i powerplay kom även 3-1. Eddie Davidsson skickade in pucken bakom Eriksson och såg till att hans lag kunde gå till pausvila med en tvåmålsledning.
I den tredje perioden klev han fram på nytt. Eddie Davidsson ökade på Mariestads ledning till 4-1 efter drygt nio minuter och de sista minuterna blev mest en transportsträcka fram till slutsignal.
Hemmalaget behövde inte förta sig i den tredje perioden utan spelade enkelt och bjöd inte på någonting.

Forshaga – Skövde 4-5 (straffar)

I Ängevi ishall hann publiken knappt upp på läktarna innan två mål hade fallit.
Kimmy Skogland skickade in 1-0 till Forshaga efter sju (!) sekunders spel. Men glädjen i hemmalaget blev kortvarig, för när klockan tickat upp på 19 sekunder kvitterade Anton Blomberg till 1-1.
Spelet lugnade ned sig en aning och det blev lite mer tillknäppt på isen.
Det krävdes spel i powerplay för att det skulle bli några fler mål i matchen.
Benjamin Trust fixade 2-1 när Skövdes William Frödelius satt utvisad och Henrik Thegel kvitterade till 2-2 när Oskar Skärberg satt utvisad för hemmalaget.
I den andra perioden fortsatte det på samma sätt, Calle Kjällström drog på sig en utvisning och Johan Planeby skickade in 2-3 för Skövde.
Två minuter senare åkte Anton Blomberg i Skövde ut för en tripping, då såg Calle Kjällström till att kvittera till 3-3.
När sen Skövdes Axel Abrahamsson visades ut för en fasthållning tog Forshaga ledningen på nytt.
Karl Pearson hittade en lucka hos David Persson-Thorsell och hemmalaget kunde gå till pausvila i ledning.
I den tredje perioden var det gästerna som förde spelet och försökte få till en kvittering men det dröjde till 14 minuter var spelat.
Albin Lindgren hittade en lucka hos David Söderberg och såg till att ta matchen till förlängning.
I förlängningen fick Forshaga en bra möjlighet att avgöra när Anton Blomberg drog på sig en utvisning men den gången lyckades inte hemmalaget överlista Persson-Thorsell och matchen fick istället avgöras på straffar.
Där var det bara Johan Planeby som lyckades sätta dit pucken och såg till att skjuta bonuspoängen till Skövde.