Överraskningarnas eftermiddag i den Östra serien

Det var verkligen överraskningarnas eftermiddag i den Östra serien under söndagens matcher. Det var endast serieledarna Huddinge som gjorde vad man förväntade sig, genom att vinna som de stora favoriter man på förhand var gentemot Tyresö/Hanviken. Slutresultatet 3-0 efter skottstatistiken 47-20 till Huddinge, mot de lag som i veckan avbröt sitt samarbete med tränaren Mikael Carlsson. Idag med Tony Zabel i båset så blev det ingen förändring poängmässigt för Tyresö/Hanviken, men att de stod upp så pass bra, och var med en bit in i tredje perioden resultatmässigt får ses som ett fall framåt för nykomlingen. Marcus Due-Boje bra i målet igen, men inte ens han kunde stå emot när målkungen Dennis Nordström, nyförvärvet från AIK, Erik Ullman, samt Rasmus Dahlberg-Karlsson överlistade honom. Huddinge befäster sin serieledning, med tre poängs marginal, och har match nästa helg igen, borta mot Nacka. Tyresö/Hanviken möter Sollentuna hemma på onsdag.

Vallentuna-Hudiksvall 4-1

Så kom då Hudiksvalls första förlust under ordinarie tid, efter 15 omgångar, och det mot svårspelade Vallentuna, på bortaplan. Hemmalaget vann med 4-1, trots att det var bortalagets Filip Lander som gav Hudiksvall ledningen med 0-1 i powerplay i den första perioden. Fyra minuter senare hade Jonathan Lundqvist som är inne i ett väldigt bra stim, kvitterat till 1-1 också det efter powerplay. Och innan perioden var över hade Oskar Carlsson med säsongens första mål, gett Vallentuna ledningen med 2-1. Sen dröjde det till den tredje perioden tills nästa mål föll, och det var Vallentuna som utökade ledningen till 3-1 genom Charlie Ryde. Och när Hudiksvall pressade på som mest, och plockade ut sin målvakt Magnus Åkerlund, kunde hemmalaget avgöra matchen i öppet mål, Erik Persson, också premiärmålskytt för säsongen, till 4-1. En överraskande seger för Vallentuna, som nu har Visby/Roma borta på fredag. Hudiksvall möter Wings hemma på onsdag.

Sollentuna-Valbo 4-3

Den andra sensationen för dagen kom i Sollentunas, SVEAB arena, där hemmalaget, som för närvarande har hittat en fin form, besegrade Allettanjagande Valbo med 4-3. Bortalaget fick en smakstart och gjorde både 0-1 och 0-2 på de första 11 minuterna, och hade ett klart grepp om matchen i den första perioden. Sollentuna kom verkligen tillbaka in i matchen i den andra perioden, 1-2, 2-2 och 3-2 kom från i tur och ordning Carl Graf, Johan Fredriksson och Erik Lyrvalls klubblad, där 1-2 och 3-2 kom i powerplay. Valbos skyttekung Joakim Axman kvitterade till 3-3 innan perioden var över i en skott och chansrik period för båda lagen, men med klart övertag för hemmalaget.

Valbo som är ett av seriens mest utvisade lag, drog på sig två utvisningar i början av den tredje perioden, och på den andra utvisningen så kom segermålet för Sollentuna, Elias Lindskog målskytt. Det innebär att Sollentuna tagit poäng i fyra raka matcher, medan Valbo inte kunde dryga ut sin differens mot lagen under strecket till Allettan. Nu väntar Tyresö/Hanviken borta för Sollentuna på onsdag och Valbo har ingen match förrän till helgen då det är en jubileumsmatch i Nick Back Arena (Valbo HC firar 10-år), och ett 6-poängsmöte mot Nyköping Gripen.

Wings-Väsby 3-0

Den tredje sensationen kom i Pinbackshallen i Märsta, och lokalderbyt mellan Wings och Väsby. Bottenlaget Wings, som på sistone börjat få till sitt spel och tagit två segrar på senaste tre omgångarna mötte ett Väsby som kom från två raka förluster. Wings tog ledningen i den andra perioden genom Filip Hedberg, och sen dröjde det ända till slutet av matchen när Christian Blomqvist först ökade på till 2-0, och Pontus Andersson fastställde 3-0 i öppen bur, med en sekund kvar av matchen. Alexander Jirhage fick hålla sin första nolla för säsongen, och Wings har därmed kontakt med lagen ovanför dem i tabellen. Wings vann rättvist, och  även om Väsby skapade lite tryck mot hemmalaget så var det Wings som ofta var det spelförande laget i matchen. Väsby möter Hammarby borta på lördag, och Wings åker till Hudiksvall på onsdag för möte med serietrean.

Nyköping Gripen-Visby/Roma 2-3 eft förl.

I eftermiddagens femte match så var det ett Allettanjagande Nyköping Gripen som tog emot Visby/Roma på hemmaplan. Bortalaget började bäst och hade 1-0 efter den första perioden efter att Jonathan Stuxberg gjort mål. När sedan Emrik Larsson utökade ledningen till 2-0 för gotlänningarna så såg det ut att bli en favoritseger i Rosvalla. Men Nyköping Gripen och Alexander Molldén ville annat, 10 minuter in i den sista perioden reducerade han till 1-2 och när Albin Ivarsson-Hamberg i numerärt underläge, kvitterade till 2-2 med mindre än 3 minuter kvar av matchen, så hade Visby/Roma tappat allt.

Trots stort skottövertag, så avgjordes matchen först i förlängningen, då bortalagets Mikael Adamsson, med sitt elfte mål för säsongen skickade upp Visby/Roma på en andra plats i tabellen, 3 poäng bakom Huddinge. Nu väntar Vallentuna hemma för Visby/Roma och Nyköping Gripen åker till Valbo i helgen för en mycket viktig match i kampen om Allettan.