Ala-Juoni inför Bajenkvällen

I morgon, lördag, byter Hammarby SDC-hallen och dryga hundratalet i publiken mot Johanneshov och betydligt större publik. Det är dags för den årliga Bajenkvällen när de grönvita tar emot Vallentuna i den östra vårserien. Hammarbys rutinerade back, Niklas Ala-Juoni, ser fram emot matchen.

–      Det ska bli skitkul att spela. För oss som är vana att spela i de andra hallarna i den här serien är det förstås en speciell känsla. Det är lite svårt att förklara men det är årets happening, säger han.

Ala-Juoni, som är tillbaka i Bajen efter tre år i Haninge Anchors, gör nu sin tredje säsong i klubben. Senast han spelade i Hammarby var han med och spelade upp laget i HockeyEttan. Han minns det årets Bajenkväll då över 7000 personer tog sig till Hovet.

–      Jag minns hur jag jag stod med en Red Bull i handen och en av lagledarna kom fram till mig och sa, ”den

där kommer du inte att behöva”.

Trots att det blir stora kontraster jämfört med vardagen i den östra vårserien poängterar backen att det gäller att lägga det åt sidan och enbart fokusera på matchen. Hammarby förbereder sig med att träna på Hovet på fredagskvällen och även med en frivillig isvärmning på lördag morgon.

–      Det gäller att tänka att det är som en vanlig match. Åker man runt och tittar på läktaren är man illa ute. Fokus ligger på att vinna och vi är där innan och tränar så att vi får känna på det, berättar han.

Att matchen har betydelse förstår man snabbt om man kikar på tabellen. Vallentuna leder just nu serien på 16 poäng. Hammarby har haft en knackig start på vårserien men är trots det bara tre poäng efter Vallentuna. En seger innebär alltså att man går i kapp.

–      Vi är inte nöjda med inledningen på serien någonstans. För oss kändes det som en plump att missa Allettan som var vårat mål under hösten. Vi har haft ganska stora problem med skador. Sista tio-tolv matcherna spelade vi på 14 man, men när vi spelar bra så spelar vi oftast jävligt bra. Vi har allt i egna händer, slår han fast.

Hammarbys facit under sina Bajenkvällar har varit lite blandat. Efter några fina kvällar under säsongerna i de lägre serierna har det gått tyngre sedan återkomsten i HockeyEttan. 2013/2014 föll laget med 3-5 mot Tumba inför 5942 åskådare och säsongen 2014/2015 fick laget stryk av Väsby med 2-4. I fjol kunde Hammarby äntligen bjuda fansen på en seger när Marcus Carlsson avgjorde mot Sollentuna med bara 20 sekunder kvar av matchen.

–      Ja, det har ju inte varit det bästa facit men jag hoppas att trenden bröts förra säsongen, avslutar Niklas Ala-Juoni.

 

/Anton Gustavsson