Unga hungriga Väsby vill gå långt

Väsby IK HK gjorde en stark säsong i fjol och tog sig sånär till Play Off 3, men ett tungt avslut i avgörande mötet i Play Off 2 mot Piteå, övertidsförlust 2-1 släckte Väsbys säsong. Klubben verkar andas optimism och har en tydlig idé hur laget ska byggas och formeras och hur träningen ska bedrivas. En fjärdeplats i grundserien blev det under fjolåret, 44 poäng och bara 4 poäng upp till tvåan Visby/Roma visar att klubben är på rätt väg. Alletten slutade också med en fin fjärdeplats, så inför den här säsongen vill Väsby självklart vara med lika långt fram, och gärna längre. Vi kollade med sportchefen Tom Tärnström om lagbygget.

Vad har Väsby gjort annorlunda i denna säsongens upplägg jämfört med fjolårets?
–  Vi har jobbat på med konceptet vi bestämde oss för att köra inför förra säsongen. Ungt, hungrigt och ambitiöst. Aldrig bli bekväma utan alltid utmana sig själva för att på så vis utvecklas. Således, inga större förändringar i upplägget förutom att vi ökat kvantiteten på fysträningarna gentemot förra försäsongen.

Är ni nöjd med den trupp ni förfogar över eller kan vi vänta oss fler nyförvärv? Hur ser nyförvärven ut?  Rollspelare, spetsspelare? Breddat laget?
–  Jag är n

öjd med vad vi fått in. Vi har ett starkt lag att ställa på isen till premiären, men utrymme finns för nyförvärv om vi skulle känna att det är rätt spelare och timing. Tycker att vi är ännu mer speediga denna säsong och fått en lite djupare trupp

Den östra serien kommer kännetecknas av att det blir en tight serie och många jämna matcher tror Väsbys Tom Tärnström. Och det verkar synnerligen så när vi synar samtliga lags trupper och försäsonger, det är relativt ovisst om de fem platserna till Allettan som många klubbar vill åt.

Vad är Väsbys målsättning med säsongen som kommer?
– Vi vill spela tuffa matcher i Allettan och försöka göra det minst lika bra som föregående säsong.

Huvudkonkurrenterna till Allettanplatserna i år är enligt Väsbys sportchef, – Väsby, Huddinge, Hudiksvall, Visby och Hammarby.

Ser vi till vilka spelare som lämnat och kommit in konstaterar vi en hel del poängtapp i och med förluster av Fredric Korduner, Lubomir Fetkovic, Johan Wiktorsson, Calle Åsell och Fredrik Forsberg. Fem av sex stycken som var i topp av poängligan i grundserien i fjol. Men Tom Tärnström är inte speciellt orolig, de finns en hel drös med unga, ambitiösa spelare som kan producera och blomma ut under säsongen.

– Målvakterna är alltid viktiga och där har vi det otroligt bra ställt med två av seriens bästa spelare. Vem som drar längsta strået återstår att se men känns i dagsläget som man kan blunda och peka på vem som ska stå och vem det än blir kommer göra ett kanonjobb. Det är en trygghet! Sedan blir Joel Östman och Martin Lundberg oerhört viktiga med sin rutin och skicklighet. Felix Fjällkeborn kommer dominera i år och Andreas Maier kommer bli en av de största överraskningarna i serien. Sedan finns det plats för fler, vi har ett talangfullt lag med hög potential så några till kommer säkerligen slå igenom.

Det ska bli roligt att se hur unga Väsby tar sig an den här säsongen och om laget kan utvecklas än mer till i år. En intressant trupp har klubben att tillgå i alla fall.

Mer om Väsby och alla andra lag ser du på upptaktsträffarna tisdag 12/9 kl 13:00

//Stefan Österberg